Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.05.2004, 15:42   #1
SIDI
Bywalec

Data rejestracji: 15.03.2004
SIDI zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czym się różni LG GSA-4081B i GSA-4082B ?

No właśnie, bo mi wychodzi że się nie różnią. Ale na przykład biosu z 4082 do 4081 wgrać się nie da.
SIDI jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.05.2004, 18:51   #2
seksoteka
Bywalec

Data rejestracji: 21.02.2003
seksoteka zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
różnią się ;-) prędkością zapisu dvd-r (4082 nagrywa 8x, 4081 4x). Różnica ceny wynosi ok. 30 zł, więc nie wiem czy jest sens kombinować z biosami. Szukałem na stronach i byli magicy, którzy kombinowali, ale na chwilę obecną im się nie udało wgrać biosu od 82 do 81. A ja wczoraj zakupiłem za 500 zł 4082 i jestem zadowolony. Placuszki smaży bardzo ładnie ;-) Szkoda, że nie ma jeszcze płyt 8x to mógłbym coś więcej napisać. Póki co wszystko idzie 4x.

Ostatnio zmieniany przez seksoteka : 07.05.2004 o godz. 22:47
seksoteka jest offline  
Stary 07.05.2004, 22:01   #3
namor
Guru

Data rejestracji: 11.08.2003
namor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez seksoteka
Szkoda, że nie ma jeszcze płyt 8x to mógłbym coś więcej napisać. Póki co wszystko idzie 4x.
jak to nie ma ?
są i nie ma najmniejszego problemu z ich zakupem sam od pewnego czasu je kupuje
Stary 07.05.2004, 22:46   #4
seksoteka
Bywalec

Data rejestracji: 21.02.2003
seksoteka zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez namor
jak to nie ma ?
są i nie ma najmniejszego problemu z ich zakupem sam od pewnego czasu je kupuje
tak, ale niektóre serie nie chcą chodzić tak jak powinny, więc jakiekolwiek testy są do bani. próbowałem z platinum 8x, ale jakoś dziwnie się nagrywały. trzeba poczekać, aż będą bardziej powszechne ;-)))
seksoteka jest offline  
Stary 07.05.2004, 23:13   #5
namor
Guru

Data rejestracji: 11.08.2003
namor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ja właśie od jakiegoś czasu kupuje Platinum x8 i nie mam z nimi najmniejszego problemu palą się świetnie x8 i bez najmniejszego problemu są odczytywane w stacjonarnym,także moge śmiało polecić te płytki innym naprawde warto a i cena ich nie jest wysoka bo 5.50 zł to chyba nie wysoka cena
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-przechwycenie_2.jpg  
Stary 07.05.2004, 23:32   #6
SIDI
Bywalec

Data rejestracji: 15.03.2004
SIDI zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tylko ja właśnie mam 4081, ale z powodu 8x dla -R to nie będę się zamartwiał
SIDI jest offline  
Stary 31.07.2004, 18:18   #7
jumpman
Bywalec

Data rejestracji: 29.07.2004
jumpman w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez seksoteka
różnią się ;-) prędkością zapisu dvd-r (4082 nagrywa 8x, 4081 4x). Różnica ceny wynosi ok. 30 zł, więc nie wiem czy jest sens kombinować z biosami. Szukałem na stronach i byli magicy, którzy kombinowali, ale na chwilę obecną im się nie udało wgrać biosu od 82 do 81. A ja wczoraj zakupiłem za 500 zł 4082 i jestem zadowolony. Placuszki smaży bardzo ładnie ;-) Szkoda, że nie ma jeszcze płyt 8x to mógłbym coś więcej napisać. Póki co wszystko idzie 4x.

Na stronie Apollo sa dostepne dwie wersje nagrywarki LG GSA-4082B oraz wersja Oem, dziwi mnie jednak duza roznica w cenie pomiedzy nimi bo az 145 zl, Jaka jest roznica, chodzi tylko o pudlo i soft czy jest cos jeszcze okrojone...?

Oto specyfikacja ze strony LG:

GSA-4082B

Obsługiwane dyski DVD (jednostronne/dwustronne), DVD-R, DVD-RW,DVD+R, DVD+RW, CD-Digital Audio & CD-Extra, CD- Plus, CD-ROM, CD-ROM XA-Ready, CD-I, FMV, CD-TEXT, CDBridge, CD-R, CD-RW, Photo CD (jedno ***8211; i wielosesyjne), Video-CD, DVD-VIDEO
Interfejs E-IDE / ATAPI
Prędkość zapisu: CD-R 24x, CD-RW 16x, DVD-R 8x, DVD-RW 4x, DVD+R 8x, DVD+RW 2.4x,4x, DVD-RAM 3x
Prędkość odczytu: CD-ROM/R 32x, CD-RW 24x, DVD-ROM 12x, DVD-R/RW 8x, DVD+R/RW 8x, DVD-Video 8x, DVD-RAM 2x,3x
Średni czas dostępu CD-ROM: 135ms (typowy) DVD-ROM: 155ms (typowy) DVD-RAM: 185ms (typowy)
Pojemność bufora 2 MB, Buffer Underrun Technology
Rozmiar (szer. x wys. x gł.) 146 x 184.7 x 41.3 mm
Ciężar netto 0.9kg
Do każdego produktu dołączone jest oprogramowanie:
B's Recorder Gold 5 ver 5.32
B's Clip ver 5.32
Neo DVD ver 5.0
Power DVD XP 4.0
oraz instrukcja w języku polskim do oprogramowania.

Natomiast nie ma danych w wersji OEM...

Jak sie spisuje ta nagrywarka, zapis, odczyt?? Jestem na etapie kupna i naprawde juz nie wiem co kupic... myslalem najpierw o Liteonie... NEC... Pioneer... teraz mnie ciekawi to Lg. Sa z nia jakies problemy? Odpisz. Dzieki

Ostatnio zmieniany przez jumpman : 31.07.2004 o godz. 18:21
jumpman jest offline  
Stary 01.08.2004, 23:08   #8
jumpman
Bywalec

Niech mi ktos powie, oplaca sie to LG GSA-4082B Oem?? Co to za naped, bo patrzac na czerwcowe testy Chip`a to nie znalazla sie ona wogole. Znajduje sie tylko model poprzedni 4081B. Wszyscy mowia o napedach Liteona, Nec`a i Pioneera z tych do kwoty 400zl. Sa z tym napedem jakies problemy, jak wypadaja wedlug Was w stosunku do pozostalych wymienianych? Prosze o odpowiedz
Stary 02.08.2004, 23:14   #9
latet
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.08.2003
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez seksoteka
Mam LG GSA-4082B i płytki Platinum (DVD+R) 8x (Ricoh-02) uważam za najlepsze płytki dla tej nagrywarki! Wypaliłem część 4x, część 8x i porównywałem pod KProbe - nie zauważyłem róznic. Generalnie - żadne inne płytki (w tym MCC (TDK, Vervbatim) nie dały mi tak dobrych wyników jak te Platinum (Ricoh-02).

Może to kwestia że mam LG, ale uważam Ricoh za najlepsze nośniki.

latet
latet jest offline  
Stary 02.08.2004, 23:23   #10
latet
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.08.2003
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez jumpman
Niech mi ktos powie, oplaca sie to LG GSA-4082B Oem?? Co to za naped, bo patrzac na czerwcowe testy Chip`a to nie znalazla sie ona wogole. Znajduje sie tylko model poprzedni 4081B. Wszyscy mowia o napedach Liteona, Nec`a i Pioneera z tych do kwoty 400zl. Sa z tym napedem jakies problemy, jak wypadaja wedlug Was w stosunku do pozostalych wymienianych? Prosze o odpowiedz
Testy sprzętu z prasy radzę sobie darować. Zawsze były i są niekompetentne i stronnicze. Sam pracuję w czasopiśmie (choć nie komputerowym) i wiem, że takie testy raczej nie mają nic wspolnego z rzetelnością.

GSA-4082B - co to za napęd?
Też się nadziwić nie moge, czemu w Polsce tak mało popularny, bo w testach zagranicznych zbierał same dobre recenzje (chwalony głownie za doskonałą jakość zapisu).

Ja kupiłem go, kierując się właśnie krytrium jakości zapisu - także na tanszych płytkach (choć w sumie takich nie używam). No i obsługuje DVD-RAM, co może nie dla każdego jest ważne, ale dla osób mających potrzebę archiwizowania dużych ilości bardzo ważnych danych - to jest to.

Czy są z LG-GSA-4082B jakies problemy?
Ja mam jeden - żałuję, że nie poczekałem 2 miesiące - bo teraz to już bym kupił LG 4120B Ale spoko. DL i tak mnie nie interesuje, więc poczekam jeszcze z rok i kupię kolejną genrację LG - z obłsuga DVD-RAM 16x.

Jesli chcesz sie wiecej dowiedziec, to odłóż Chipa i odwiedź to forum:
http://club.cdfreaks.com/forumdisplay.php?f=61
- są tam osobne działy dla róznych marek sprzętu.

Pozdrawiam,

latet

Ostatnio zmieniany przez latet : 02.08.2004 o godz. 23:26
latet jest offline  
Stary 03.08.2004, 12:48   #11
jumpman
Bywalec

Cytat:
Napisany przez latet
Testy sprzętu z prasy radzę sobie darować. Zawsze były i są niekompetentne i stronnicze. Sam pracuję w czasopiśmie (choć nie komputerowym) i wiem, że takie testy raczej nie mają nic wspolnego z rzetelnością.

GSA-4082B - co to za napęd?
Też się nadziwić nie moge, czemu w Polsce tak mało popularny, bo w testach zagranicznych zbierał same dobre recenzje (chwalony głownie za doskonałą jakość zapisu).

Ja kupiłem go, kierując się właśnie krytrium jakości zapisu - także na tanszych płytkach (choć w sumie takich nie używam). No i obsługuje DVD-RAM, co może nie dla każdego jest ważne, ale dla osób mających potrzebę archiwizowania dużych ilości bardzo ważnych danych - to jest to.

Czy są z LG-GSA-4082B jakies problemy?
Ja mam jeden - żałuję, że nie poczekałem 2 miesiące - bo teraz to już bym kupił LG 4120B Ale spoko. DL i tak mnie nie interesuje, więc poczekam jeszcze z rok i kupię kolejną genrację LG - z obłsuga DVD-RAM 16x.

Jesli chcesz sie wiecej dowiedziec, to odłóż Chipa i odwiedź to forum:
http://club.cdfreaks.com/forumdisplay.php?f=61
- są tam osobne działy dla róznych marek sprzętu.

Pozdrawiam,

latet
Dzieki, wreszcie sie ktos odezwal Szukalem tylko w prasie bo malo sie mowi wlasnie o tych napedach. A jezeli chodzi o model LG GSA-4120B to jak pisze na stronie oficjalnej LG zajal on 1 miejsce w nr 8 PCWK. Tak pisze tutaj... Ale to znowu nie chodzi wlasnie o testy. Nagrywarka jest juz do kupienia za 455 zl wersji OEM (sklep Apollo)takze mysle ze warto o sie skusic. Tymabardziej ze widzialem ja w Niemczech w Conrad Elektronik za 130 Euro. Mysle ze to bedzie najrozsadniejszy wybor...biorac pod uwage jakosc zapisu oraz obsluge wszystkich nosnikow.

Dzieki!
Pozdrawiam!

Ostatnio zmieniany przez jumpman : 03.08.2004 o godz. 12:52
jumpman jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: