![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray Forum związane z tematem zabezpieczania płyt i ich odbezpieczania :) Nie dotyczy zabezpieczeń filmów DVD (dział DVD Video). |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 10.05.2002
![]() |
Przepis na skopiowanie Securom 5
Jak w temacie udało mi się skopiować to zabezpieczenie z pomocą artykułu zamieszczonego na www.cdrinfo.pl
Gra na której się uczyłem to Świątynia Pierwotnego Zła PL (zabezpieczona płyta to CD2) wykorzystane programy: CloneCD 4.3.2.2 Alcohol 120% 1.9.2 BlindWrite 4.5.7 BwaEdit 1.0 TwinPeak0.2 nagrywarki: Liteon LTR-24102B Liteon SOHW-812S gra była sprawdzana po nagraniu w obu nagrywarkach i w CD-ROM-ie Asus 52x krok 1: Tworzenie obrazu CCD w CloneCD z wykorzystaniem profilu ProtectedGame krok 2: wyłączamy emulacje jeśli sa włączone i tworzymy obraz .mds w Alkohol 120% z wykorzystaniem profilu Securom 4x/5x i z pomiarem parametrów fizycznych nośnika - właściwie to potrzebny jest tylko plik .mds po jego utworzeniu można przerwać dalsze tworzenie obrazu krok 3: przy pomocy programu BWA Builder zawartego w BlindWrite 4.5.7 konwertujemy plik .mds na .bwa krok 4: otwieramy blik .bwa w programie BwaEdit 1.0 i usuwamy wszystkie odstające od normy piki na wykresie po czym zapisujemy zmiany krok 5: uruchamiamy program TwinPeak, ładujemy plik .ccd, .bwa i klikamy przycisk START w wyniku czego otrzymamy trzy pliki patched.ccd, patched.img, patched.sub krok 6: nagrywamy otrzymane pliki przy pomocy Alcohol 120% w trybie RAW-DAO z możliwie niską prędkością (ja nagrywałem 10x na RW, na CDR 16x) jeśli wyskoczy komunikat o niezgodności rozmiaru obrazu z zapisanym w nim lead-outowi należy wybrać opcję zachowania oryginalnego TOCa i zapisania obrazu w całości (domyślna opcja) Otrzymałem w ten sposób działającą kopię bezpieczeństwa gry która nie wymaga emulacji i innych zabiegów. Obraz patched.xxx należy sobie zachować w razie potrzeby bo kopia kopii raczej nie zadziała podobnie jak obraz zamontowany np. w Daemon Tools Jeżeli ktoś przedemna zrobił już coś takiego to traktujcie ten wątek jako potwierdzenie że jest to możliwe do wykonania i wcale nie zajmuje dużo czasu.
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
No Guts, No Glory
Data rejestracji: 06.07.2002
![]() |
odp
Cytat:
145 Sqr PFT Skalski's Circus: February - July 1943 Thomas St John Marmaduke "Pat" Pattle (AS988)80 Sqr RAF 20 April 1941 - credited with 50 victories, 8 probable Ray "Throttle" Thorold-Smith (BS231)452 Sqr RAAF 15 March 1943 - credited with 5.5 victories |
|
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
![]() |
Właśnie o to chodzi żeby było bez emulacji - żeby gra działała z emulacja musisz mieć zainstalowanego Alcohola a tak gra będzie działać wszędzie bez względu na zainstalowane oprogramowanie
#4 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Gratulacje ...
![]() Uważam ,że lepiej kopiować SecuRoma przy pomocy pliku BWA+TwinPeak. Tak jak to wykonał Kufon .Co do emulacji ...to tylko ostateczność ,jeśli już naprawdę nic nie pomaga ![]()
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 10.07.2003
![]() |
A ja to zabezpieczenie opykałem za pomocą alcohola i twincreatora
![]() Nie pamiętam jaka to była gra, ale wiem że chodziła dobrze |
![]() |
![]() |
#6 | |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
#7 |
Bywalec
![]() |
OK Nie wiedziałem, a podałem nazwe taką jaką przeczytałem.
W każdym razie napewno zrobiłem tak żeby było szybciej i bez nie potrzebnych kombinacji ![]() W każdym razie dzięki za poprawkę |
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
![]() |
No bo w zasadzie rzecz rozchodzi się najbardziej o plik z informacjami o fizycznych paramertach nośnika więc jego dokładna edycja pozwoli zrobić działającą kopię - tak jak zrobił to hot_lopez.
#9 |
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
a nie lepiej uzyc słodzika?? ja tam woel takie rozwiązanie, ale ta informacja jest przydatna
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Bywalec
![]() |
Może i lepiej, ale weź pod uwagę że do Polskich wersji gier substancje słodzące są trudniej dostępne(ja przynajmniej nie wiem gdzie ich szukać)
Z resztą jeżeli uda mi się przekopiować zabezpieczoną płytkę, mam satysfakcję. Ale... Każdy robi to co lubi ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Cytat:
Słodzik tylko usuwa Cd-Check z pliku .exe To już bardziej problem uruchomienia niż kopiowania.
![]() |
#12 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.06.2004
![]() |
a gdzie mozna znalesc slodziki.... np. do swiatyni pierwotnego zla
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
#14 | |
No Guts, No Glory
Data rejestracji: 06.07.2002
![]() |
odp
Cytat:
145 Sqr PFT Skalski's Circus: February - July 1943 Thomas St John Marmaduke "Pat" Pattle (AS988)80 Sqr RAF 20 April 1941 - credited with 50 victories, 8 probable Ray "Throttle" Thorold-Smith (BS231)452 Sqr RAAF 15 March 1943 - credited with 5.5 victories |
|
![]() |
![]() |
|
|