Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray

Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray Forum związane z tematem zabezpieczania płyt i ich odbezpieczania :) Nie dotyczy zabezpieczeń filmów DVD (dział DVD Video).

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.05.2004, 19:35   #1
Kulfon
Bywalec

Data rejestracji: 10.05.2002
Kulfon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Przepis na skopiowanie Securom 5

Jak w temacie udało mi się skopiować to zabezpieczenie z pomocą artykułu zamieszczonego na www.cdrinfo.pl

Gra na której się uczyłem to Świątynia Pierwotnego Zła PL (zabezpieczona płyta to CD2)

wykorzystane programy:
CloneCD 4.3.2.2
Alcohol 120% 1.9.2
BlindWrite 4.5.7
BwaEdit 1.0
TwinPeak0.2

nagrywarki: Liteon LTR-24102B
Liteon SOHW-812S
gra była sprawdzana po nagraniu w obu nagrywarkach i w CD-ROM-ie Asus 52x

krok 1: Tworzenie obrazu CCD w CloneCD z wykorzystaniem profilu ProtectedGame
krok 2: wyłączamy emulacje jeśli sa włączone i tworzymy obraz .mds w Alkohol 120% z wykorzystaniem profilu Securom 4x/5x i z pomiarem parametrów fizycznych nośnika - właściwie to potrzebny jest tylko plik .mds po jego utworzeniu można przerwać dalsze tworzenie obrazu
krok 3: przy pomocy programu BWA Builder zawartego w BlindWrite 4.5.7 konwertujemy plik .mds na .bwa
krok 4: otwieramy blik .bwa w programie BwaEdit 1.0 i usuwamy wszystkie odstające od normy piki na wykresie po czym zapisujemy zmiany
krok 5: uruchamiamy program TwinPeak, ładujemy plik .ccd, .bwa i klikamy przycisk START w wyniku czego otrzymamy trzy pliki patched.ccd, patched.img, patched.sub
krok 6: nagrywamy otrzymane pliki przy pomocy Alcohol 120% w trybie RAW-DAO z możliwie niską prędkością (ja nagrywałem 10x na RW, na CDR 16x) jeśli wyskoczy komunikat o niezgodności rozmiaru obrazu z zapisanym w nim lead-outowi należy wybrać opcję zachowania oryginalnego TOCa i zapisania obrazu w całości (domyślna opcja)

Otrzymałem w ten sposób działającą kopię bezpieczeństwa gry która nie wymaga emulacji i innych zabiegów. Obraz patched.xxx należy sobie zachować w razie potrzeby bo kopia kopii raczej nie zadziała podobnie jak obraz zamontowany np. w Daemon Tools

Jeżeli ktoś przedemna zrobił już coś takiego to traktujcie ten wątek jako potwierdzenie że jest to możliwe do wykonania i wcale nie zajmuje dużo czasu.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.05.2004, 21:38   #2
wolf
No Guts, No Glory

Data rejestracji: 06.07.2002
wolf zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
odp

Cytat:
Napisany przez Kulfon
Jak w temacie udało mi się skopiować to zabezpieczenie z pomocą artykułu zamieszczonego na www.cdrinfo.pl

Gra na której się uczyłem to Świątynia Pierwotnego Zła PL (zabezpieczona płyta to CD2)

wykorzystane programy:
CloneCD 4.3.2.2
Alcohol 120% 1.9.2
BlindWrite 4.5.7
BwaEdit 1.0
TwinPeak0.2

nagrywarki: Liteon LTR-24102B
Liteon SOHW-812S
gra była sprawdzana po nagraniu w obu nagrywarkach i w CD-ROM-ie Asus 52x

krok 1: Tworzenie obrazu CCD w CloneCD z wykorzystaniem profilu ProtectedGame
krok 2: wyłączamy emulacje jeśli sa włączone i tworzymy obraz .mds w Alkohol 120% z wykorzystaniem profilu Securom 4x/5x i z pomiarem parametrów fizycznych nośnika - właściwie to potrzebny jest tylko plik .mds po jego utworzeniu można przerwać dalsze tworzenie obrazu
krok 3: przy pomocy programu BWA Builder zawartego w BlindWrite 4.5.7 konwertujemy plik .mds na .bwa
krok 4: otwieramy blik .bwa w programie BwaEdit 1.0 i usuwamy wszystkie odstające od normy piki na wykresie po czym zapisujemy zmiany
krok 5: uruchamiamy program TwinPeak, ładujemy plik .ccd, .bwa i klikamy przycisk START w wyniku czego otrzymamy trzy pliki patched.ccd, patched.img, patched.sub
krok 6: nagrywamy otrzymane pliki przy pomocy Alcohol 120% w trybie RAW-DAO z możliwie niską prędkością (ja nagrywałem 10x na RW, na CDR 16x) jeśli wyskoczy komunikat o niezgodności rozmiaru obrazu z zapisanym w nim lead-outowi należy wybrać opcję zachowania oryginalnego TOCa i zapisania obrazu w całości (domyślna opcja)

Otrzymałem w ten sposób działającą kopię bezpieczeństwa gry która nie wymaga emulacji i innych zabiegów. Obraz patched.xxx należy sobie zachować w razie potrzeby bo kopia kopii raczej nie zadziała podobnie jak obraz zamontowany np. w Daemon Tools

Jeżeli ktoś przedemna zrobił już coś takiego to traktujcie ten wątek jako potwierdzenie że jest to możliwe do wykonania i wcale nie zajmuje dużo czasu.
dokładny opis ale czy warto robić tyle zachodu ? przeciez mozna nagrać za pomocą A120% z emulacją RMPS szybciej i nie potrzebna taka gimnastyka
wolf jest offline  
Stary 28.05.2004, 21:52   #3
Kulfon
Bywalec

Właśnie o to chodzi żeby było bez emulacji - żeby gra działała z emulacja musisz mieć zainstalowanego Alcohola a tak gra będzie działać wszędzie bez względu na zainstalowane oprogramowanie
Stary 29.05.2004, 09:08   #4
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Gratulacje ...
Uważam ,że lepiej kopiować SecuRoma przy pomocy pliku BWA+TwinPeak. Tak jak to wykonał Kufon .Co do emulacji ...to tylko ostateczność ,jeśli już naprawdę nic nie pomaga
Stary 07.06.2004, 20:05   #5
hot_lopez
Bywalec

Data rejestracji: 10.07.2003
hot_lopez w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A ja to zabezpieczenie opykałem za pomocą alcohola i twincreatora
Nie pamiętam jaka to była gra, ale wiem że chodziła dobrze
hot_lopez jest offline  
Stary 07.06.2004, 20:43   #6
Maciej
CDRinfo VIP

Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez hot_lopez
A ja to zabezpieczenie opykałem za pomocą alcohola i twincreatora
Nie pamiętam jaka to była gra, ale wiem że chodziła dobrze
TwinCreator = TwinPeak.
Stary 07.06.2004, 21:33   #7
hot_lopez
Bywalec

OK Nie wiedziałem, a podałem nazwe taką jaką przeczytałem.
W każdym razie napewno zrobiłem tak żeby było szybciej i bez nie potrzebnych kombinacji
W każdym razie dzięki za poprawkę
hot_lopez jest offline  
Stary 08.06.2004, 00:38   #8
Kulfon
Bywalec

No bo w zasadzie rzecz rozchodzi się najbardziej o plik z informacjami o fizycznych paramertach nośnika więc jego dokładna edycja pozwoli zrobić działającą kopię - tak jak zrobił to hot_lopez.
Stary 08.06.2004, 08:29   #9
gallus
gÓru

Data rejestracji: 20.12.2003
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
a nie lepiej uzyc słodzika?? ja tam woel takie rozwiązanie, ale ta informacja jest przydatna dla ciebie za nową koncepcje

gallus jest offline  
Stary 08.06.2004, 18:20   #10
hot_lopez
Bywalec

Może i lepiej, ale weź pod uwagę że do Polskich wersji gier substancje słodzące są trudniej dostępne(ja przynajmniej nie wiem gdzie ich szukać)
Z resztą jeżeli uda mi się przekopiować zabezpieczoną płytkę, mam satysfakcję.
Ale... Każdy robi to co lubi
hot_lopez jest offline  
Stary 08.06.2004, 21:15   #11
Maciej
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez gallus_anonim
a nie lepiej uzyc słodzika?? ja tam woel takie rozwiązanie, ale ta informacja jest przydatna dla ciebie za nową koncepcje
A co ci da słodzik ?,jeśli nie skopiujesz poprawnie płyty?
Słodzik tylko usuwa Cd-Check z pliku .exe
To już bardziej problem uruchomienia niż kopiowania.
Stary 26.06.2004, 14:13   #12
c0en
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.06.2004
c0en w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
a gdzie mozna znalesc slodziki.... np. do swiatyni pierwotnego zla
c0en jest offline  
Stary 26.06.2004, 14:51   #13
Maciej
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez c0en
a gdzie mozna znalesc slodziki.... np. do swiatyni pierwotnego zla
Takie pytania... nie na tym Forum !
Stary 26.06.2004, 15:37   #14
wolf
No Guts, No Glory

Data rejestracji: 06.07.2002
wolf zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
odp

Cytat:
Napisany przez c0en