![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video, BDMV-Video i UHD BDMV-Video na format stratny |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
User nad userami :)
Data rejestracji: 09.01.2004
![]() |
Kolor napisów... jak zmienić gdy sie normalnie nie da? :(
Hehe... no to mam maly zonk Nie moge zmienic koloru napisow w zaden znany mi sposob (paste w Ifoedit, SubRemap, wpisanie reczne wartosci) zawsze sa zielone z czerwonymi obwodkami ...
![]() Wie ktos moze dlaczego? Majkel PS: Blizej okolicznosci powstania takich a nie innych napisow TUTAJ
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
mialem tak juz ... podejrzyj jakie kolory byly w oryginalne i popraw po wklejeniu
InfoEdit ma tak z defoult ... copy<-pase
![]() |
#3 | |
![]() |
Cytat:
Majkel.
![]() |
![]() |
#4 | |
Redakcja
Data rejestracji: 27.12.2003
![]() |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=35605 napisałeś, że korzystałeś z DVDSupTools1.6 Dla niego standardowa paleta to właśnie: VTS_01_0.IFO -> VTS_PGCITI -> VTS_PGC_1 [000000a5] Color 0 Y Cr CB 16 128 128 [10 80 80 ] [000000a9] Color 1 Y Cr CB 32 128 128 [20 80 80 ] [000000ad] Color 2 Y Cr CB 128 128 128 [80 80 80 ] [000000b1] Color 3 Y Cr CB 235 128 128 [eb 80 80 ] Aby je poprawić klikasz we wskazaną linię (o danym adresie) w IfoEdit - pokazuje Ci się okienko HexEdit i poprawiasz wskazania w postaci szesnastkowej - wartości w nawiasach kwadratowych. Musisz poprawić wg schematu powyżej wszystkie 4ry linie - ręcznie - copy / paste raczej kiepsko działa w tym przypadku... Po wszystkim dajesz save i powinno być OK...
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R Ostatnio zmieniany przez 1stwasp : 06.06.2004 o godz. 21:24 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
![]() |
Cytat:
Malo tego... w kolejnym filmie nie moge poprawic koloru napisow... tym razem wzilem 4 oryginalne VOBy z Powrotu Krola i w Ifoedit stworzylem do tego IFOs. Napisy wyszly jak zwykle zielone, ale kazda proba zmienienia koloru czyni je pomaranczowymi z seledynowa obwodka ![]() Myslalem ,ze to cos moze w systemie albo jakies inne cuda wiec sprobowalem z innym filmem i wszystko gra... ![]() Juz nie wiem co robic i powoli zaczyna mnie to irytowac.... ;> Majkel.
![]() |
![]() |
#6 | ||
Redakcja
Data rejestracji: 27.12.2003
![]() |
Cytat:
Jeżeli wziąłeś i wykreowałeś dla plików VOB nowe IFO to na początek pod adresami kolorów będziesz miał same zera. W tym przypadku antidotum jest takie, że powinieneś skopiować wartości kolorów z oryginalnego IFO do utworzonego i bedzie OK Ten zakres kolorów co napisałem jest właściwy tylko przy korzystaniu z dvdsuptool - ten sam zakres kolorów widnieje na stronie programu i po tej parametryzacji subtitle powinny być normalnie wyświetlane. Przy tej okazji być może coś nie najlepiej wyszło w metodzie: Cytat:
Jak na pewno wiesz nie ma dwóch tak samo zrobionych filmów a przez to i subtitli, a więc nie ma żadnej uniwersalnej palety kolorów. Niestety trzeba dokładnie wiedzieć z jaką paletą zostały zrobione subtitle, inaczej zazwyczaj nie będą one wyświetlane prawidłowo.... Jeżeli tylko znasz właściwą paletę kolorów musi Ci się udać!
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
to co napisal 1stwasp kolory sa opisane w RGB ... oblukaj oyg<-cop i znajdz roznice
tu nie ma naprawde jakiejs filozofii ...
![]() |
#8 | |
![]() |
Cytat:
![]() ![]() jutro jeszcze sie tym zajme... jak na razie wszystkie metody zawodzą... Dobranoc ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.06.2008
![]() |
A ja potrzebuję fachowej pomocy w zmianie koloru napisów do filmu. W chwili obecnej podpisy są w formacie MicroDVD i "normalnym" białym kolorze.
Jakim programem i jak [step by step] zrobić, żeby napisy były np żółte? Przeglądam już od dłuższego czasu różne fora, ale nie mam odpowiedzi na pytanie. Może tu ktoś mógłby mi pomóc? |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
dvdlab pro? Tutorial jest w sieci, wiec nie bedzie problemu ze znalezieniem - w kazdym razie ja tak montowalem polskie napisy do filmu dvd - kolor sie w prosty sposob zminia
tu cos sie da wybrac http://www.google.com/search?hl=pl&c...kaj&lr=lang_pl |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Ale Sway m***243;wi o divx raczej -> niekt***243;re formaty tekstowe obs***322;uguj***261; kolory, np. mpl. Tylko nie wszystkie playery je ***322;ykaj***261;.
A jak chcesz ogl***261;da***263; na stacjonarce z ***380;***243;***322;tymi, to po***322;***261;cz film z napisami. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Nowy na forum
![]() |
Dzięki za linki. Przejrzałam te posty, ale tam większość tematów "podpisowych" dotyczy VOB'ów i programów je obsługujących.
Cytat:
Podpisy sobie zaraz przekonwertuję na .mpl Cytat:
Tylko ciągle nie wiem czym [jakim programem] i jak zmienić kolor napisów na żółty i w jakim formacie je zapisać <- zaraz spróbuję poszukać czegoś z .mpl Zależy mi bardzo na tym kolorze, bo mam film dokumentalny, w którym występuje dużo białych podpisów [integralna część filmu] i jak nałoży się białe na białe... to wychodzi zlepka literek nie do odczytania :/ Mogę liczyć jeszcze na jakieś pomysły? |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Spr***243;buj AviSub --> http://forum.cdrinfo.pl/f45/xsub-wyl...ach-avi-63767/
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Nowy na forum
![]() |
AviSub zupełnie nie widzi tego filmu... nie wiem czym to jest spowodowane.
Ale już coś mam ![]() - za sprawą programu Subtitle Workshop ustawiłam typ, wielkość i upragniony żółty kolor liter <- zapisany w formatach .txt, .ass i .ssa <- z czego przydatny okazał się być tylko format .ssa - do wtapiania napisów w film znalazłam [polecany] AVI ReComp. ALE - moje podpisy, po zmianie kodowania na East Europe [wyświetlanie polskich znaków] w programie Subtitle Workshop, są niewidoczne w AVI ReComp... a przed zmianą kodowania AVI ReComp wyświetla napisy z "krzakami". Czy potrzebne są jakieś kodeki/dodatki/doinstalowanie czegoś? Od biedy zastąpię znaki polskie, te z ogonkami na litery łacińskie, ale lepiej by było żeby wyświetlały się "normalnie". |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|