![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.12.2003
![]() |
Pioneer czy Nec- którą wybrać???
Witam wszystkich
Chcialem sobie zakupic nagryware DVD i w sumie nie wiem jaka ![]() Z tego co wyczytalem na forum biore pod uwage pioneer'a 107D DVR-107D za 349 PLN i Nec'a ND-2500A za 359 PLN. Roznica w cenie w sumie pomijalna. Doradzcie mi prosze ktora z nich wybrac - czy moze jakas inna wypalare ![]() Mam strasznego klina w tym temacie bo obie firmy uznane, ale np, nec'a mozna przerobic na DL a pioneer'a chyba nie ![]() Dodam jeszcze ze w grucnie rzeczy wypalala bede na dvd tylko filmy a na cd tylko muze (rzadko zgrywam na plytki jakies dane) Nie bardzo interesuje sie tematyka dlatego prosze o pomoc fachowców Z gory dzieki za odpowiedz ![]() Pozdrawiam |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 16.07.2002
![]() |
NEC = najlepszy zapis - kiepski odczyt - mozna przerobuc na DL
Pionek - neico powyzej sredniej i zapis i odczyt - nie przerobisz na DL |
![]() |
![]() |
#3 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Konkluzja:
weź Liteona 812S - uznana marka, tani, szybki, sprawny, nagra wszystko nie na wszystkim, przerobisz na DL, na Sony, na Sony DL - no i w ogóle chyba nie ma rzeczy na którą byś go nie przerobił ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 16.07.2002
![]() |
VIZZARD heretyku
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#6 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.12.2003
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#7 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
Gdzieś widziałem, że Alex69 pomimo, że ma Neca poleca Liteona - podobno coś kaszani przy zapisie CDR - ale to już on musiałby się wypowiedzieć |
|
![]() |
![]() |
#8 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
NEC to jest naped stworzony do nagrywania DVD. LiteOn to jest kombajn ktory DVD przy okazji tez nagrywa.
Wiec jak chcesz super zapis DVD to NEC, a jak to bedzie naped do wszystkiego to liteon. Pionek jest podobny do NECa, ale ja wole NECa. |
![]() |
![]() |
#9 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Ja ze swojego skromnego doświadczenia (niecały tydzień) mogę tylko dorzucić, że na swoim NECu nagrywam na wszystkich nośnikach jakie mi wpadną w ręce (a testowałem już Verbatim, Esperanza, Hawk, i NoName za 2,5 PLN) i stacjonarne DVD nawet się nie zająknie. Minus posiadania NECa jest tylko taki, że musiałem od razu dokupić DVD-ROM (Toshibe) do ripowania filmów ponieważ NEC faktycznie się wykłada na porysowanych płytach. Z nagrywaniem zwykłych CDR i CDRW też jak dotąd nie miałem żadnych problemów. Natomiast kolega, który kupił wcześniej LiteOna 812 musi kupować tylko markowe nośniki DVD (na Esperanzie mu w ogóle nie nagrywa, na Basfie nie może zakończyć sesji), raz mu nagrane płytki Litek widzi a raz nie i powoli dojrzewa do pójścia do sklepu gdzie kupił LiteOna, dopłacenia 30 złociszy i powrotu z NEC-em. Po prostu chce nagrywać a nie kombinować. P.S. Być może koledze trafił się felerny egzemplarz... |
|
![]() |
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 07.02.2004
![]() |
Ja mam Pionka i tez nagrywam na czym popadnie.Nie ma najmniejszych problemow z odtwarzaniem tego na stacjonarkach ani w Ps2(a nagralem juz tego naprawde sporo i w 80 % kupowalem to co bylo najtansze w sklepach).Wedlug mnie to identyczna półka co Nec.Za plusy nec'a to mozliwosc przerobienia na DL.Niestety Pionka sie nie da.Ale za to pionek super zrzuca sciezki audio i tloczone plytki dvd.Wiec wedlug mnie jezeli nie potrzebujesz Dl to Pionek.To takie moje 2 grosze do tego postu.
|
![]() |
![]() |
#11 |
Bywalec
Data rejestracji: 06.07.2004
![]() |
Ja najpierw nagrzalem sie na NEC-a , ale poniewaz u mnioe w miescie (Bydgoszcz) byl nieosiagalny wiec kupilem Pionka 107D...zero problemow z nagrywaniem i zrzutem plyt...a wale totalna masowke...polecam!
P.S. Nagrywam na najtanszych plytach...Mediastory po 3 zl/sztuka...lyka wszystkie bez problemu..Nie bylo jeszcze takiego odtwarzacza stacjonarnego ktory by tego nie odczytal |
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.07.2004
![]() |
witam
to moj pierwszy post wiec badzcie wyrozumiali ![]() nie chce zaczynac nowego tematu wiec dolacze sie do tego chce kupic nagrywarke dvd w cenie <400zl kandydaci: oproc wspomnianego LiteOn'a i Nec'a ND-2500A rozwazam jeszcze Sony DW-U18A i taki wynalazek jak Asus DRW-0402P/D z tego co wyczytalem to nec'a nie polecacie jako odtwarzacza, jest az tak zle czy tylko ze zniszczonymi plytami sa problemy? naped ma mi sluzyc zarowno do odtwarzania jak i nagrywania(to akurat chyba jasne ![]() zalezy mi na tym zeby nie bylo problemy z odtwarzaniem nagranych plyt na odtwarzaczach stacjonarnych licze na pomocne odpowiedzi, zwlaszcza odnosnie asusa i sony pozdrawiam seba |
![]() |
![]() |
#13 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#14 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
http://www.digit-life.com/articles2/asus0402-dual/ :
"ASUS optical drives subdivision promptly reacts to the market situation and continuously updates its model row with up-to-date drives. The DRW-0402P/D DVD is one of its latest products; actually, it was designed in collaboration of Pioneer and ASUS and it's one of OEM versions of the DVR-106. Let's have a closer look at the drive." A Sony DW-U18A to LiteOn 451s bodajrze tak wiec wybierasz miedzy NEC 2500A, LiteOn 451s a Pionner 106, to zdecydowanie NEC. Jezeli wezmiemy nowsze produkty czyli LiteOna 812, Pionka 107 i NECa 2500A to chyba tez tez NEC ![]() |
![]() |
![]() |
|
|