![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() |
DV -> DVD - jak ?
Witam, poszperałem troche po forum, ale jako kompletny ***** w tym temacie, dalej mam problem. Otóż mam kamerke DV, zgrałem z niej film przy pomocy Pinnacle Studio, później film obrobiłem tak, że zostało 1.5h. Następnie zapisałem go do pliku .avi, który w tej chwili zajmuje ok. 17GB. Teraz chciałbym to nagrać na DVD. Jak to najlepiej zrobić ?. Najlepiej jakby ktoś wytłumaczył to krok po kroku.
Pinnacle Studio ma też funkcje tworzenia płyty DVD, ale nie wiem ile ona jest warta. Z góry dzięki. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 20.06.2002
![]() |
Jeżeli masz gotowy film w avi to wystarczy teraz przekodować do formatu mpg2 (np. CCE, ProCoder itp.) i zrobić authoring i wypalić płytę DVD.
Ja to robię w ten sposób: 1. Przechwytywanie z kamery DV w Adobe Premiere Pro 1.5 2. Montaż materiału (cięcie, wstawianie scen, napisów, efektów specjalnych, dżwięku, muzyki itp.) w Adobe Premiere 1.5 3. Eksport gotowego materiału do pliku avi (format DV) 4. Kompresja do plików .m2v i .wav w CCE z odpowiednim bitratem żeby plik wideo miał ok. 4GB, (pozostała objętość to dźwięk, intro i menu) 5. Przekodowanie pliku .wav na .ac3 (bitrate 224) 6. Zrobienie intro do DVD w Premiere Pro 1.5 (format DV) 7. Zrobienie ruchomego tła do menu w DVD (jednego lub kilku) 8. Authoring w Adobe Encore DVD 1.5: ustawienie chapterów przycisków, intro, menu i takie tam klocki oraz zapisanie jako DVD na HDD. 9. Sprawdzenie tak zrobionego DVDna komputerze w PowerDVD. 10. Wypalenie gotowej płyty w programie Roxio Media Creator 7.
![]() |
#3 |
Forumator
Data rejestracji: 04.04.2004
![]() |
@slawekb
mam pytanko : w jaki sposób przygotowujesz ruchome menu ![]() ![]() @jakuboss http://www.cobraverde.net/Porady/dvdworkshop.htm pozdrawiam
![]() |
#4 | |
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
Cytat:
zeby zrobic mpega2 z materialu obrobionego w pinnacle studio i miec dobra jakosc trzeba niestety wykonac punkt 3, czyli wyrzucic timeline do pliku AVI DV, a potem otworzyc ten plik np. w procoderze i zrobic mpeg2. do authoringu goraco polecam 30 dniowa darmowa wersje dvdlab www.mediachance.com
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 20.06.2002
![]() |
@Ufil123:
Ruchome tła i intra robię w Premiere Pro 1.5 uzywając np. tych filmików oraz scen z materiału zfilmowanego przeze mnie lub ze zdjęć statycznych (zrzuconych klatek filmowych) używając Canopus Imaginate 2.0 dodatkowo dodająć różnego typu przejścia i zniekszatałecenia obrazu. Animowane przyciski w menu można bezproblemowo zrobić z gotowego pliku menu (format .psd) w Adobe After Effects 6.5
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Hmm, a czy ten ProCoder jest darmowy ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
Cytat:
ale jak ze sklepu to niestety kosztuje pare stowek zielonych
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Jeszcze jedno laickie pytanie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Forumator
Data rejestracji: 04.04.2004
![]() |
@slawekb
wielkie dzięki
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() |
witam robie podobnie jak slawekb i powiem ze gotowy material DVD odbiera mi idealnie na komputerze a stacjonarny odtwarzacz DVD (sprawdzilem na 4 roznych) nie wszystko odtwarza plynnie (sa zwolnienia w niektorych momentach lub obraz przyspiesza) prosze o porade co moze byc przyczyna / pozdrawiam
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Banned
Data rejestracji: 03.10.2004
![]() |
tak czy siak
musisz przekonwertować materiał do mepg naj do 2 720x576 a poniewaz masz 1,5 h materiału przy robieniu dvd-video nie możesz dac naj jakości(chyba,ze masz dwuwarstwowa płytę) bo wtedy się nie mieści sie na jednej płycie dvd 5 a konwersje do mepg-2 mozesz przeprowadzic przed procesem robienia dvd-video albo jak masz taki prog do robienia dvd-video który to umie przekonwertowac z dv.avi to mu to zostaw zawsze tez możesz się sposobem przedstawionym ponizej http://cdrinfo.pl/vcd/video/how2avi2dvd.php |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.07.2004
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |