![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.10.2004
![]() |
![]()
No więc dopiero pierwszy post a już będę miał tu samych wrogów
![]() Chciałbym zakupić sobie wypalarke DVD ale jestem mało napakowany wiedzą na temat komputerów więc nie mam najmniejszego pojęcia co mam zrobić ![]() Tylko nie odsyłajcie mnie do innych tematów... Więc troche rozglądałem się po stronie no i widze ze najlepiej stoi jak na razie LiteOn SOHW-832S choc czytajac wasze posty to kazdy mowi co innego. A wiec chce na zakup przenaczyc ok/max 350zl i miec jakis bardzo dobry sprzecik no i lepiej by wszystko co trzeba mial bym nie musial go wymieniac za pare miesiecy jak to "wszyscy" robia bo ja mam durona 800 od 2,4 roku i musze sie na nim meczyc... PS. Czy mój komputer ma tutaj duże znaczenie ![]() No więc czytałem ale malo sie informuje co daja -/+R wiec tez takim pospolitym jezykiem prosze o wyjasnienie No wiec LiteOn SOHW-832S ma juz troche od swoich urodzin ale czy nadal jest taka dobra czy sa juz duzo lepsze ktore mi polecicie. Kolejna sprawa to płyty na jakie nagrywać by były w miare tanie i bardzo dobre bo tez troche czytalem i jedni strasznie zachwalaja Verbatimy inni mowia ze malo ktora czyta po pol roku wiec obalcie to albo potwierdzcie no i mowcie jak i co i od czego zalezy jakosc... bla bla bla... Dzięki wielkie dla tych ktorzy mi pomoga i pozdro dla tych ktorzy mnie pojada. Jak sobie cos jeszcze przypomne to napisze. Aiight ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() |
Hmm tak jak wspomniałeś 832s jest bardzo dobra to fakt. Bardzo mało kto miał z nią kłopoty a jak już takowe wystąpiły to 'gwaracja' i następny wypala jak marzenie. Ale skoro mówisz o tym żeby nie wymieniać za pare miesięcy na lepszą to doradzam 1633s jest nowa, nie droga ok 350/370zł i na pewno jeszcze przez długi czas będzie nie najgorsza. Wiadomo teraz żaden sprzęt komputerowy nie jest najlepszy bo za pare dni coś nowego i lepszego wychodzi na rynek. LITE-ON jest dobry bo tani i konkuruje z tymi dużo droższymi. Więc moje zdanie 1633s i będziesz zadowolony. A co do -/+R poczytaj
http://cdrinfo.pl/software/slownik/s...?ID=2180133715 lub więcej o DVD na http://cdrinfo.pl/software/slownik/slownik.php?litera=D Pozdrawiam
#3 |
Nowy na forum
![]() |
a jeszcze mi powiedz o co chodziz tymi biosami bo nie rozumiem;]
|
![]() |
![]() |
#4 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 28.12.2003
![]() |
Bios musi być jak najnowszy
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
aha
![]() ale jaki bios ![]() taki pod winde dla nagrywarki czy systemowy? ;] i jeszcze co z tymi plusami i minusami bo te linki juz czytalem ale chce tak po prostemu czy sie rozni jakosciowo/cenowo/czyta inaczej ocb |
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
![]() |
Hehe... a więc:
Powiem tak, zawsze wychodzi w praniu które + czy - są lepsze, u mnie zauwazyłem że np. lepiej nagrywają się DVD+RW, ale to nie reguła. Jak już mówisz że czytałeś to wiesz że są dwa koncerny które spierają się który standard jest lepszy. Ja powiem tak, cena/jakość i cała reszta jest porównywalna, ja osobiście nie zwracam szczególnej uwagi na to czy ma + czy minus. (częściej wpadają mi + :cool: ) Bios... hmmm a więc jeżeli pytasz o biosy do nagrywarki to jest po prostu BIOS DO NAGRYWARKI nie od windowsa. Na stronie http://www.liteonit.com/ODD/English/...e_dvd%20rw.asp masz oryginalne firmowe biosy do nagrywarek LITE-ON'a możesz je śmiało wgrywać. TU http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html Masz znowu stronkę z przerobionymi biosami ale zanim się zaczniesz w to bawić dłuuuuuuuuugo czytaj forum i mniej pytaj więcej czytaj ![]() To nie takie trudne. Nowsze biosy "oryginalne" z reguły mają to do siebie że posiadają w swojej bazie więcej różnych rodzajów płyt, ewentualnie poprawiona jest jakość ich nagrania. Hmm czy o czymś nie wspomniałem??
#8 |
Nowy na forum
![]() |
no ładnie ładnie
jeszcze wspomnij jaka nagrywara jest wg Ciebie najlepsza ;] |
![]() |
![]() |
#9 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
![]() Może się skutecznie przerodzić w fanatyzm ![]() Jeżeli chcesz opinii, zobacz TUTAJ ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
chyba zdecyduje się na 1633s tylko jeszcze mam pytanie co do płyt...
czytałem u was troche o nosnikach ale jest tego strasznie dużo i nie podajecie swoich faworytow tylko to co jest do dupy. Kolega mi mowil ze verbatimy od MCC najlepsze na rynku ale jaka jest prawda specjalistow ![]() Trzeba mi nagrywać głównie muze (w tej chwili mam do przegrania 80gb z dysku) wiec co polecacie by było dobre i trwale no i w miare tanie ;] do muzy lepsze + czy - |
![]() |
![]() |
#11 |
Bywalec
![]() |
Hehe, toż już to jest napisane
![]() Jeszcze raz powtarzam, nie ma uzasadnionego powodu dlaczego ma być + czy - lepszy. Jak bardzo się boisz kup po 2 płyty - i + nagraj przetestuj i wtedy kup jednego 20 szt. P.S. Pamiętaj że zawsze można trafić na trefną partie :cool: Miłego palenia.... 8 )
#12 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
![]() Pooglądaj wykresy jak palą się "plusy" a jak "minusy" To wtedy znajdziesz uzasadniony powód ![]() @KaeRZet Faktycznie Verbatimy DVD+R od MCC to jedne z lepiej palących się płytek Ich cena to już nawet od 2.50zł/sztukę w górę Ponadto oczywiście najlepsze płyty pod słońcem Verbatim Pastel DVD+R Teraz w promocji MM 5szt slim/~18zł Dobre są też TDK DVD+R od TDK Tyle ode mnie na podstawie doświadczeń Inni pewnie polecą także Platinum x8 DVD+R od Ricoha Ale u mnie one się nie sprawdziły ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|