Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 15.12.2004, 04:14   #1
bkgazda
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.12.2004
bkgazda w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Proszę o pomoc(DVD+RW RW8165)

Posiadam w laptopie nagrywarkę DVD+RW RW8165. Po zainstalowaniu najnowszego firmware 1.03 przestała nagrywać poprawnie płyty DVD. Płyty CD są nagrywane bez problemów a po nagraniu DVD ciągle powstają błędy w tym samym miejscu( sprawdzam to za pomocą nero toolkit). Mam zainstalowany SP2 i najnowsze "NERO". Proszę o pomoc co jest źle?Ewentualnie gdzie mogę znaleźć firmware 1.01( poprzednią)?
bkgazda jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.12.2004, 09:34   #2
sight
Wymiatacz

Data rejestracji: 01.11.2004
sight zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
zobacz tu http://tdb.rpc1.org/
sight jest offline  
Stary 15.12.2004, 12:09   #3
bkgazda
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.12.2004
bkgazda w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dalej nic nie mogę zrobić. Prosze o podpowiedzi co robić...
bkgazda jest offline  
Stary 30.01.2005, 01:40   #4
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez sight
nie ma tam niestety biosu do tej nagrywarki.
sam szukam bo mam ten sam bol :-(
joujoujou jest offline  
Stary 30.01.2005, 01:54   #5
zorg
Caliente

Data rejestracji: 30.09.2002
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
w laptopach , firmware do nagrywarek sa tylko na stronach producenta !!

wgrywanie kazdego innego grozi podobnymi skutkami !

http://www.ricohpmmc.com/download/dv...rw8165_103.zip

Ostatnio zmieniany przez zorg : 30.01.2005 o godz. 01:56
zorg jest offline  
Stary 03.05.2005, 01:13   #6
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Unhappy

Cytat:
Napisany przez zorg
w laptopach , firmware do nagrywarek sa tylko na stronach producenta !!

wgrywanie kazdego innego grozi podobnymi skutkami !

http://www.ricohpmmc.com/download/dv...rw8165_103.zip

ja wlasnie ten fw mam w nagrywarce
efekt taki jak tu:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ghlight=rw8165

Odgrzewam starocie...

Choć nie wiem czy potrzebnie?

Dziś chyba mój Ricoh (niech jego twórcy smażą się w piekle do końca świata i jeden dzień dłużej) odmówił posłuszeństwa.

Jako, że dysk już prawie pełen, postanowiłem dziś conieco poprzenosić na CD jako, że DVD ten szmelc nie palił od samego początku jak jest u mnie.

I co?? I nic. Mimo poprawnie zainstalowanego aspi nie udało mi się nic wypalić.

Na samym początku dzisiejszej walki napęd jedynie odczytywał płyty.
Nagrywanie CDR kończyło się na etapie buforowania plików "nieokreślonym błędem zapisu" przy prędkościach x8 i x16.
Przy prędkości x4 błąd zapisu występował w okolicy 22-30% zapisu ścieżki niezależnie od marki wypalanej płyty, CDRW nie widział wcale.
Po przeinstalowaniu aspi, sterów od napędu i kontrolera udało mi się uzyskać możliwość kasowania CDRW (wcześniej i tej możliwości nie było) i czasami (50%) zapisu na CDRW x4.
Nagrywalne płyty CD w dalszym ciągu są za trudnym zadaniem dla tej "nagrywarki".

Bios oczywiście najnowszy: 1.03 z 2003 roku.
Niestety format c: nie wchodzi w grę, zbyt wiele danych utraciłbym.

Sprzęt + soft: laptop + win 2k pro SP4, nero 6.6.0.5.

Co jeszcze pozostaje do zrobienia?
(oprócz wyrzucenia napędu przez okno )
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline  
Stary 03.05.2005, 01:57   #7
Bartez
Team Member
Zlotowicz

Data rejestracji: 18.10.2002
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Ten napęd ricoha to straszny badziew. Znajomy ma identyczny model w swoim notebooku i osobiście z nim walczyłem i się poddałem. Chociaż ja doszedłem do tego, że nawet DVD+R nagrywał, ale tylko Verbatimy (taki wybredny skurczybyk ). Mimo to, ostatnio napęd ten też zaczyna odmawiać posłuszeństwa i jedyne, co można z nim zrobić, to rzucić nim dalej, niż się widzi

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline  
Stary 03.05.2005, 02:03   #8
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Question

Cytat:
Napisany przez Bartez
[...] rzucić nim dalej, niż się widzi
Chyba wkrótce tak zrobię, rano wybiorę się na poszukiwania czegoś w zamian tego paskudztwa.
BTW 1. Jak ci się udało tak wiele uzyskać?

BTW 2. Jakiego modelu szukać?
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: