![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.10.2004
![]() |
Problem z z nagrywarka DVD
Mam nagrywarke Lite-on SOHOW 1653s.
Kupilem ja z biosem CS02 Nie aktualizowałem jeszcze biosu na CS09 Moge nagywac na płyty firmowe DVD-R i DVD-RW Nie moge nagywac na płytki "tańsze" DVD-R ,CO MAM ZROBIC ZEBYM MOGŁ NAGRYWAC NA WSZELKIEGO RODZAJU PŁYTY(CHOCIAZ NA WIEKSZOSC ) |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.11.2004
![]() |
nie można nic zrobić (liteony nie lubia tanich płyt)
#3 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 08.01.2005
![]() |
Ależ oczywiście ze mozna - wiąże się to jednak z ingerencją w bios tzn z jego modyfikacją ale to nie takie trudne - jesli się zdecydujesz - http://www.frazpc.pl/b/92962 tutaj masz małą próbkę jak się tym zająć.Mimo wszystko jednak radzę wazne dane - (a ktore nie są wazne) wypalać na markowych płytach - sumienie bedzie spokojniejsze
![]() Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#4 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
2. Rozwiązanie edukacyjne: Poczytać na forum: dlaczego zmiana biosów w tym przypadku nie daje zazwyczaj pożądanych efektów 3. Rozwiązanie z jedną zmienną: zmienić "minusy" na "plusy" 4. Rozwiązanie drastyczne: Zmienić Liteona na przykład na Plextora ![]() |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 08.01.2005
![]() |
Chyba lepiej niz dokladać wiele kasy do Plextora dolozyć nieco do dobrych nośników - i po sprawie. :-)
|
![]() |
![]() |
#6 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.10.2004
![]() |
![]() Cytat:
![]() Ja swoją wymieniałem już 2 x na gwarancji. 1 źle paliła płyty 9 - były nie do odczytu, nawet sama tego nie potrafiła. 2 i 3 które otrzymałem w ramach gwarancji tak jak u Ciebie nie palą -. Nie wiem jak jest teraz z 9 po prostu nie chcę tracić kasy na eksperymenty. Jednym słowem badziewie. |
|
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.05.2004
![]() |
Wiem coś o tym. Mam ten sam problem.
![]() Zaczołem od LDW-451S potem była LDW-851S i teraz mam tą. i trzecia w ciągu 12 miesięcy. ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.10.2004
![]() |
Po kłopocie
Z dalszych moich doświadczeń z tym palnikiem wynika że jest to niezbyt dopracowany sprzęt i zmiana biosów nie zawsze pomaga - o czym można poczytać na forum.
Nawet na dobrych płytach (Verbatim) nie potrafiła czasem dobrze nagrać, bywało że nagrała 200-300MB i przerywała nagrywanie sygnalizując błędy. Sprzedałem ją za połowę ceny. Teraz rozglądam się za czymś innym. |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Ja zadze kupić jakąś LG. Mam CD-RW LG jeszcze wtedy 16x [kupiłem ją 3 lata temu, bo wtedy była najtańsza {370zł.}]. Każdy mówił:"zepsuje ci sie, itd" A tu... moja LG przerzyła napęd samunga i 3 DVD-REC`i.
To normalnie nie słychane ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
![]() Zwłaszcza, że przez cały ten czas leżała nieużywana w pudełku ![]() ![]()
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
Właśnie nie. LG była urzywana normalnie. Nagrawała, odtwarzała przez 2 lata na przemian z Samsungiem potem na miesiąc odpoczywała ponieważ zakupiłem DVD-rec Lite-On`a [LDW-451S]. Po miesiącu znowu LG była w użytku przez 1,5 miesiąca do czasu kiedy nie dostałem kolejniego z gwarancji Lite-On`a [LDW-851S]. po 3 miesiącach lite-on się lekko chrzanił więc urzywałem ich na razem. LG nagrywała a Lite-On odczytywał i tak aż się DVD-rec nie spierniczył do końca czyli 11 miesięcy użytkowania [od marca 2004 - luty 2005]. I znowu LG samotnie tkwiła w kompie. A w marcu czyli dokładnie 3 dni temu dostałem kolejnego 3-ego DVD Lite-On`a z serwisu i LG narazie odpoczywa. Ciekawe do kiedy?
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
![]() Przecież nie mam powodu ci nie wierzyć ![]() Zwłaszcza, że w przyrodzie różne wynaturzenia są, no nie? ![]()
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
No jasne.
![]() |
![]() |
![]() |
|
|