![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.11.2004
![]() |
![]()
Czy moglbym prosic kogos z szanownych userów o podesłanie linka gdzie moge przeczytac o róznicach pomiedzy tymi standartami? ewentualnie napisac podstawowe róznice. chodzi o to czy lepiek kupowac dvd +r czy dvd-r?
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#3 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
kupuj to co lepiej ci sie pali i co lepiej potem twoj sprzet czyta
|
![]() |
![]() |
#4 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.11.2004
![]() |
![]() ![]() Cytat:
dawałem takie zapytania: dvd-R vs DVD+r (oraz odwrotnie) dvd-R a DVD+r (oraz odwrotnie) róznice dvd-R a DVD+r(oraz odwrotnie) i wiele innych Na forum tesz szukalem! Niestety jedyne co znalazłem to szczatkowe informacje na ten temat a nie o to mi chodzi. Ja chciałby porównac te 2 metody zapisu. To jedno a 2 to w tak wielkiej liczbie tych postów mógłbys chociaz napisac linka do konkretnego art, lub tekstu na forum, a nie wypisywac takie brednie, co ty myslisz ze ja nie potrafie szukać? Sorki ale to samo powiem "POSZEDLES NA LATWIZNE" mogłes napisac www.google.pl (serdeczne dzieki za taka pomoc) i czuc sie dobrze ze mi pomogłes. Dla Ciebie moze to i łatwizna ale ja dopiero zaczynam i zamiast mówic cokolwiek o lenistwie zasiegnij napierw jezyka! Dla Twojej wiadomości czukałem tego na stronie CDRinfo, tesz szukałem na cdrlabie tesz tomshardware.pl i wiele wiele innych Niepotrzebnie bym tyłka nie zawracał. Nie sadzisz? Potrzebuje róznice albo dokładny opic jednej i drugiej metody zapisu i jesli poza takim gadaniem nic niwe wiesz to nie zabieraj głosu w tej dyskusji bo moze ktos inny mi pomoze Ostatnio zmieniany przez marcel_ : 09.03.2005 o godz. 08:45 |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Pentium4ever
Data rejestracji: 06.12.2003
![]() |
zdania są podzielone
ktoś poleci Tobie "plusy" kto inny "minusy" "minusy" nie wymagają dodatkowych zabiegów przy wypalaniu "plusy" w przypadku DVD-Video palić należy ze zmianą bitsettingu ale oba standardy spisują się równie dobrze kwestia doboru nośnika w zależności od producenta potestuj - dopasuj - używaj |
![]() |
![]() |
#6 | |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
Cytat:
no i mnie zjechali ![]() roznica to 3Mb na korzysc "minusow" ![]() |
|
![]() |
![]() |
#7 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
ja preferuje plusy - bo ma bitsetting
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
OPROCZ TEGO CO JUZ MOZNA bylo przeczytac na temat roznic to dla nagrywarek DVD - komputerowych . Ale juz dla stacjonarnych jest to duza roznica np nagrywarka ktora nagrywa tylko NA DVD+R/RW dla dla uzytkownika brak obslugi DVD-R/RW ma nastepujace skutki CYTAT Brak obsługi minusów pociąga za sobą pewien negatywny skutek. Jeżeli nagramy kilka scen na nośniku DVD z plusem a później podczas edycji wykasujemy tą która nas nie zainteresuje a następnie w miejsce skasowanego filmu zapisujemy nową audycję, która zajmie więcej miejsca niż poprzedni materiał, to nagranie skasuje część kolejnego zapisu. Gdyby nagrywarka obsługiwała także nośniki z minusem audycja zapisana by była tylko tam, gdzie jest wolne miejsce. Ciężko jednak o kompromis ponieważ płyty z minusami są na obecną chwile mniej kompatybilne z odtwarzaczami stacjonarnymi niż płyty z plusem. Nie pozostaje nic innego jak pogodzić się z faktem |
|
![]() |
![]() |
#9 |
Iniemamocny
Data rejestracji: 01.09.2004
Cytat -@mensir67pl ''Ciężko jednak o kompromis ponieważ płyty z minusami są
na obecną chwile mniej kompatybilne z odtwarzaczami stacjonarnymi niż płyty z plusem.'' - myślałem że odwrotnie. ![]()
#10 | |
Zaprenumerowany
Data rejestracji: 16.09.2003
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#11 |
Iniemamocny
Data rejestracji: 01.09.2004
Ale nie mówi się o "oszukiwaniu" odtwarzaczy stacjonarnych DVD przez nagranie plusa ze zmiana bitsettingu / jako DVD-ROM / tylko o komatybilności ''plusów'' i ''minusów'' z odtwarzaczem stacjonarnym.
#12 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
temat jest z dziedziny dodawanie do herbaty cytryny przed curkrem czy po.
każdy musi sprawdzić. ja mam na przykład tak: nagrywarka LiteOn 812S pali mi najlepiej jako 812S US0Q na +R palonych 4x i DVD-RW (palonych jak się da)(wszelkie mody 832S robią więcej błędów na wszystkim - ale to podobno wyjątek) płyty ninus pali dobrze tylko na biosach od codeguys a płyty DVD+RW pali poprawnie ale gorzej od minus. tyle ja. ![]() PS. płyty 16x jako 812 widzi jako 2,4 hehe ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
***3665;***1769;***1758;
polecam
http://www.cdrinfo.pl/software/slown...?ID=2180133715 i CYTYTA z tegoz artykulu(powiem ze ciekawe co tu pisza) Istnieją dwa niezgodne ze sobą standardy napędów i ptyt: DVD-R(G) i DVD-R(A). Napęd DVD-R(G) (G - General) nie utworzy na płycie dokładnej kopii filmu, ponieważ klucz deszyfrujący musi być umieszczony w określonym obszarze płyty (Control Data Area). Tymczasem ani nośniki ani nagrywarki DVD-R(G) nie mają możliwości zapisu w tym obszarze. Zanim program nagrywający przeniesie dane na płytę, muszą one zostać umieszczone w odszyfrowanej postaci na twardym dysku. Nagrywarki DVD-R(A) (A - Authoring) dopuszczają tworzenie wiernych kopii filmów DVD, gdyż potrafią zapisywać obszar Control Data Area, ale również i w tym przypadku dane muszą być buforowane na twardym |
![]() |
![]() |
#14 | |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#15 | |
***3665;***1769;***1758;
Cytat:
Teraz zostalo tylko TO - dane muszą być buforowane na twardym zeby zabezpieczenia ustapily ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|