![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.12.2003
![]() |
nagrywarka przestała nagrywać minusy
Witam wszystkich
pojawił się u mnie dziwny problem i może ktoś zna jego przyczynę oraz ewentualne rozwiązanie. Mianowicie moja nagrywarka (nie najświeższa już co prawda) - TEAC DV-W58G nagle, bez żadnej (świadomej ;-) ) przyczyny przestała nagrywać płyty DVD-R/RW. Przy próbie nagrywania w Nero (v6.6.0.8) pojawia się po rozpoczęciu nagrywania LeadIn komunikat Unspecified Target Error lub Internal Target Failure. Również DVD Shrink przy zaznaczonej opcji nagrywania przetworzonego filmu od razu na płytę się wywala. Płytki na których do tej pory nagrywał bez zająknięcia to same uznane nośniki (Verbatim, TDK, Platinum). Firmware nagrywarki uaktualniane już dosyć dawno to H4S3 (czyli ostatniej jakie wypuścili). Plusy na razie nagrywa, chociaż nie wiem jak długo jeszcze - może to początkowe objawy totalnego padu nagrywarki. ASPI zainstalowane, DMA włączone - nie wiem co jeszcze można więcej dla niej zrobić ;-). Jeśli ktoś zna rozwiązanie to proszę o pomoc |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wiszę sobie ...
Data rejestracji: 16.10.2004
![]() ![]() ![]() |
![]()
Jezeli wszystkie sposoby zawiaodly to miom skromnym zdaniem zostaje tylko serwis.., a na starszech biosach to samo ??
|
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
niestety to samo. Jako, że jest to oem LiteOna 811s wgrywałem nawet biosy z tej nagrywarki i nic. Ciekawi mnie tylko fakt, że wszystkie pozostałe formaty płyt (DVD+R/RW, czy zwykłe CD/CD-RW) nagrywa bez problemów. Tylko te minusy przestały się jej podobać.
|
![]() |
![]() |
#4 | |
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=2482 ![]() |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Spróbuje wsadzić napęd do innego kompa i się wtedy okaże. Ale nie sądze, że to zasiłka. Mam zasilacz 430W i do tej pory wystarczał a nic nowego do obudowy nie wciskałem - także nie wiem skąd miałby wyskoczyć zwiększony pobór mocy. Tym bardziej, że wcześniej chodziła i nagrywała wszystko i od tamtej pory konfig się nie zmienił.
Ale dzięki za sugestię - sprawdzę. |
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 16.01.2005
![]() |
Ja miałem zasilacz 450W Colorsit. To, że ma moc na kartce nie oznacza, że ma stabilne napięcia potrzebne do prawidłowego działania. Ja kupiłem chifteca 360W i chodzi duuużo lepiej niż tamta 450
Celeron Prescott 2.4@2.6 ASUS P4VT8+ 512 DDR 500mhz TWINMOS cl2 RAD. R9550 Gigabyte 128MB 128Bit 250@400 400@512 2x SEGATE 80GB 7200.2 SAMSUNG 200GB S-ATA CDRW Liteon 24+32@ 52246S BenQ DW 1620@PRO Chiftec 360W Samsung SM 710N ![]() Nikt nie jest doskonały....ale mi najmniej brakuje... ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
przepraszam bo mnie wkurza gadanie o zasilaczach jak ktoś nie ma cewkowego codegena lub podobne, podkręconeg wszystkiego/czegoś/może na wysoko/ to kurde chyba że zasilacz jest zepsuty to ten problem.
|
![]() |
![]() |
#8 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
1. Co do tych płyt nagrywał, nagrywał a potem przestał - czy od samego początku nie dawał rady. 2. Czy jeśli nastąpiła pierwsza z wymienionych wyżej sytuacji to problem się zaczął jak dodałeś coś do konfiguracji sprzętu czy tak sam z siebie (np. charakterystyki zasilacza się z czasem pogorszyły). |
|
![]() |
![]() |
#9 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 16.01.2005
![]() |
Na początku nagrywał dobrze. A zasilacz działa dalej, ale ma niestabilne napięcia pod obciążeniem. Trzy kondensatory są wypukłe czyli ich czs się skończył, a zasilacz ma 14 miesiecy. Sam nie wierzyłem że to zasilacz aż podpiełem do kompa zasilacz 155W (wart ok 350 zł) wyjęty z IBM'a i wszystko chodziło ok.
Czyli w tanich zasilaczach może jest (teoretycznie) moc 450W, ale dobra, ze stabilnymi napięciami 150 je pobije. Na zasilczcu chifteca komputer chodzi stabilniej, lepiej się kręci, a nagrywarka nagrywa z mniejszą ilością błędów (zauważalne na oko na eproformance +R ![]()
Celeron Prescott 2.4@2.6 ASUS P4VT8+ 512 DDR 500mhz TWINMOS cl2 RAD. R9550 Gigabyte 128MB 128Bit 250@400 400@512 2x SEGATE 80GB 7200.2 SAMSUNG 200GB S-ATA CDRW Liteon 24+32@ 52246S BenQ DW 1620@PRO Chiftec 360W Samsung SM 710N ![]() Nikt nie jest doskonały....ale mi najmniej brakuje... ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
no to chyba muszę się bliżej przyjrzeć temu zasilaczowi
|
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
wczoraj jeszcze zrobiłem coś takiego - zrobiłem kopię płyty DVD Shrinkiem z opcją nagrywania do pliku obrazu ISO na płycie. Wrzuciłem płytkę Platinum DVD-R x8, następnie otwarłem DVD Decryptera ustawionego na Write zarzuciłem mu ten obraz i..... poszło. Wypalił całą płytę x2 (bo tych płyt i tak nigdy szybciej nie nagrywał - stary napęd). Co prawda nie miałem już czasu wieczorem na przetestowanie jakości i czy wogóle da się ją czytać - ale chodzi o fakt, że przepalił ją do końca bez żadnych komunikatów o błędach.
Nie wiem czy to wynik powtarzalny czy tylko jednorazowy sukces ;-) jak znajdę wiecej czasu to popróbuje. Jedyna różnica pomiędzy próbami wypalania w Nero a teraz to to, że w międzyczasie zainstalowałem Alcohola z opcją wirtualnego napędu. Może to, że się w końcu jakoś udało przy pomocy innego softu oznacza, że nie jest to problem sprzętowy tylko software'owy ![]() |
![]() |
![]() |
|
|