![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
...nie piję od pół roku..
Data rejestracji: 19.03.2005
![]() |
![]()
Mam laptopa Actinę-Webbok celeron 2,0GHz, napęd optyczny to Samsung CD-ROM SN-124,chcę go zamienić na DVD, pytanie 1. czy na pewno jest to w ogóle możliwe? 2. jaki sprzęt wchodzi w ogóle w grę, jakie są ceny takiego napędu?? 3. mam w stacjonarnym kompie nagrywarkę LG-GSA 4163B, i w związku z tym: jak to jest z tymi kieszeniami...? to jest urządzenie które podłączam przez USB do laptopa, a do tej "kieszeni" mogę jakoś podłączyć tą LG?? tak to wygląda? ale jakim złączem, skąd prąd?...
ile kosztują takie kieszenie..? ![]() to chyba wystarczy na razie. ![]() ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
Nie napedy w laptopach maja inne zlacze !
a wymiana kosztuje 300% drozej niz w desktop, wiec nie warto sobie tym glowy zawracac !
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.10.2003
![]() |
Przykładowe nagrywarki typu "slim" do notebooków:
LG GSA-4080N LiteOn SOSW-852S Co do kieszeni to przykładowa jest tutaj. Możesz do niej włożyć nagrywarkę LG. |
![]() |
![]() |
#4 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 07.01.2005
![]() |
Chodzi Ci o czytnik DVD czy nagrywarkę? Sam czytnik DVD to troche sie nie opłaca- zresztą nie ma w sklepach internetowych. Powiedzmy Combo LiteON za 235PLN z VAT? http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15956
Nie polecam kupowania QSI, Samsungów i Toshiby (te ostatnie sa bardzo dobre ale dość często są problemy bo ich system nie wykrywa, dlatego lepiej jak producent laptopa dostosuje BIOS mobo i sprzeda gotowe) Najlepiej kupic w sklepie internetowym bo nie wszystkie napedy maja to samo łacze (kształt wtyczki ponoć sie różni) a jak kupisz w sklepie internetowym to masz 10 czy 14 dni na rezygnację. Jeżeli chodzi o zewnetrzna obudowę do LG to mozna kupic ale nie warto chyba- to mało wygodne i niezyt przenośne (ma wbudowany zasilacz na 20W i mały wentylator na ogół) a kosztuje 200PLN (Vobis- ale da sie troche taniej) Ta obudowe podłaczas do USB laptopa. Ostatnio zmieniany przez downloads : 20.03.2005 o godz. 16:59 |
![]() |
![]() |
#5 |
BenQ
Data rejestracji: 24.02.2005
![]() |
Sobie na allegro kup tam kieszenie kosztuja 100-150 zl a nagrywarki 200-300 fajna kieszen jest taka : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45489218 ma system anty wstrzasawy
a ogulnie kieszenie sa tu : http://www.allegro.pl/showcat.php?id=6133 no i mozna do niech zwykly dysk podpiac ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
lepiej kupic nagrywarke zewnetrzna dvd ! !! lepiej na tym wyjdziesz
#7 |
Bywalec
Data rejestracji: 14.05.2004
![]() |
![]()
Ja mam laptopa i taką kieszeń. Jestem bardzo zadowolony......
Jeśli masz USB 2 lub FireWire, to warto.Faktycznie za wygodne to to nie jest ale.........tak to jest jak się ma laptopa. Kieszeń przez USB 2 to koszt 100-150zł ale podpinasz co chcesz i zmieniasz tak często jak chcesz (mam taką kieszeń do sprzedania ); jeśłi przez FireWire to jakieś 50zł drożej. Zasilanie ma na oddzielnym kablu, podłącznym do gniazdka normalną wtyczką, oddzielny wentylatorek ma, umożliwia bootowanie (jeśli BIOS na to pozwala) |
![]() |
![]() |
#8 |
BenQ
![]() |
A jakie sa maksymalne rzeczywiste predkosci nagrywania z kieszenia firewire/usb 2.0 plytek DVD ?? bo taka kieszen chyba ogranicza predkosc nagrywania ??
#9 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#10 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 21.10.2002
![]() |
Cytat:
witam w zupelnosci wystarczy Usb 2.0, sam mam nagrywarke zewnetrzna Pioneera i z nagrywaniem plyt DVD nigdy nie mialem zadnych problemow (nagrywalem z predkoscia 12x - robilem testy ), ale nie preferuje wysokich predkosci. pozdrawiam Ostatnio zmieniany przez grzes07 : 24.04.2005 o godz. 16:44 |
|
![]() |
![]() |
#11 | |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() ja też się opowiadam za zewnętrzną nagrywarką lub kieszenią - można używać bez bólu z innym komputerem a laptopa można zmienić, nagrywarka zostanie. |
|
![]() |
![]() |
#12 |
BenQ
![]() |
* Niższy transfer portu USB wydłuża czas zapisu w porównaniu z podpięciem do portu IDE
Maksymalna przepustowość transmisji przez USB: USB 1.1 - 900 kB/s, USB 2.0 - 11 000 kB/s Dla porównania wymagana prędkość transmisji dla zapisu DVD: x16 - 21 600 kB/s x12 - 16 200 kB/s x8 - 10 800 kB/s x4 - 5 400 kB/s x2 - 2 700 kB/s x1 - 1 350 kB/s Znalazlem to w necie gdzies , jak jest z predkoscia 12x ?? porownywal ktos czasy nagrywania plytek z predkoscia 12x i wyzszych w nagrywarkach podloczonych przez usb 2.0 i podloczonych normalnie do kompa ?? usb 2.0 wydłuża czs nagrywania z predkosciami >8x ??
#13 |
Wymiatacz
![]() |
Nie policzyłem tego dokładnie ale po pierwsze sa zewnetrzne nagrywarki DVD x16 a po drugie max predkośc USB 2 to 480Mb/s a USB 1 to 12Mb/s- to oznacza, że USB 2 jest 40 razy szybsze.
Z tego co przytoczyłes wynika, że USB 2 jest 12 razy szybsze od USB 1- rozumiem, że efektywny przekaz danych może byc nizszy ale nie czterokrotnie. Tak na oko te 480Mb/s to 60MB/s więc nijak nie moze zabraknąć prędkości do nagrywania DVD x16 (jakieś 20MB/s). Jak coś porąbałem to niech mnie ktoś poprawi. |
![]() |
![]() |
#14 |
BenQ
![]() |
usb 2.0 ma 480 Kb/s czyli 60 MB/s ale rzeczywisty transfer jest o wiele mniejszy na pudelku boxowym od zewnetrznej nagrywarki DVD LG 4163b która nagrywa 16x jest napisane że transfer przez port usb 2.0 w jaki jest wyposarzona wynosi 11 MB/s
#15 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Właśnie kilka dni temu kupiłem nagrywarkę NEC ND3520A, przejściówkę USB-->IDE i będę testował z jaką szybkością da się palić z laptopa.
Moja dotychczasowa nagrywarka przestała palić cokolwiek, a lepiej IMO kupić dodatkową: -tańsza od laptopowej -sprzedasz lapa, palnik zostaje. Oczywiście wyniki testów opublikuję. ![]() P.S. Chciałem najpierw kupić BENQ 1620pro, niestety nie był widziany przez komputer przy podłączeniu przez USB - sprawdzane na różnych kompach z różnymi winzgrozami. ![]()
![]() |
|
|