![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.03.2005
![]() |
![]()
Mam Liteona 1653s i pracuję na windowsie xp. Mam problem z dma. Często jak włączam komputer i patrzę na nero info tool to przy Master WDC Dma ma status off. Wchodzę więc w menadżera urządzeń i w podstawowym kanale IDE przy bieżącym trybie transferu widzę tryb pio. Odinstalowywuję więc ten kanał i resetuję sprzęt. Przy trybie transferu pojawia się po tym Ultra Dma 5 a w info toolu Dma jest on.
Problem jest jednak w tym, że nagrywam jedną płytkę i jest ok ale już przy drugiej dma robi się off a tryb transferu jest znowu pio. Proszę bardzo o pomoc, co zrobić aby dma na stałe było on i żeby nie przeskawało na off. Właśnie zgrałem dwie płytki: 1. 20 minut - dma on 2. 45 minut - dma off. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
USER FRIENDLY?
Data rejestracji: 15.02.2004
![]() |
|
![]() |
![]() |
#3 |
Back to hell...
Data rejestracji: 10.04.2005
![]() |
A masz zainstalowane sterowniki plyty glownej?
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Przepraszam ale nie za bardzo wiem jak sprawdzić czy mam sterowniki na płycie. Czy mógłbyś mi podpowiedzieć.
Kazik dziekuję za info o artykule, próbuję to u siebie zrobić ale mi nie wychodzi na razie. |
![]() |
![]() |
#5 |
USER FRIENDLY?
![]() |
Jalcin jeżeli masz w miarę nowego kompa to producent z reguły dostarcza wraz z mobo (czyt. płyta główna) płytkę CD ze sterownikami do różnych urządzeń, które się na niej znajdują. Trzeba ją po prostu wrzucić do napędu i spod samego windowsa sprawdzić, co na niej jest i zainstalować to, co potrzeba.
Jeżeli chodzi o temat, do którego dałem Ci link to robisz tak. 1. klikasz start 2. wybierasz opcję uruchom***8230; 3. wpisujesz regedit i wciskasz eneter (uruchomi się edytor rejestru) 4. w oknie edytora rejestru (tym po lewej stronie) rozwijasz po kolei klucze: HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Class \ {4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} i jeżeli problemy sprawia pierwszy kontroler to klikasz w 0001 jeżeli drugi to 0002. W oknie po prawej stronie odnajdujesz wartości: MasterIdDataCheckSum oraz SlaveIdDataCheckSum i obie usuwasz. 5. zamykasz edytor rejestru i restartujesz kompa. I na koniec jestem *Vojtas* KAZIK w moim podpisie to link do strony Kazika Staszewskiego. W każdym razie spoko uszy do góry. pozdr ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Jeszcze raz dzięki za wielką pomoc i wyrozumiałość. Pozdrawiam ![]() ps. które sterowniki powinienem teraz zainstalować? |
|
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
niestety znowu padło
Chyba za szybko się ucieszyłem. Bo zgrało płytkę na twardy w dobrym czasie(przy dma on) ale już czas nagrywania pokazało na 24 minuty zamiast ok 12. I sprawdziłem w kontrolerze podstawowym znowu jest Pio. Muszę więc chyba spróbować ze sterownikami.
Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#8 |
USER FRIENDLY?
![]() |
Win xp posiada pewien mechanizm, który przy sześciu nieudanych próbach wysłania danych do jednego z napędów podłączonego do kontrolera IDE przełącza go w wolniejszy tryb pracy, (czyli PIO). Przynajmniej tak twierdzi autor artykułu, z którego pochodzi przytoczona sztuczka. Jeżeli u ciebie przełącza tak szybko to znaczy, że ten problem występuje stale.
Daj więcej informacji odnośnie Twojego sprzętu, ile masz dysków, napędów optycznych jak masz to podłączone, jakimi taśmami (40, 80 żył) może wtedy łatwiej będzie coś stwierdzić. Sprawdź jeszcze dobrze w rejestrze, bo powinny być tam obie przytoczone wcześniej wartości. pozdr. |
![]() |
![]() |
#9 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() |
Nie masz przypadkiem podkręconego koma, bo to może być przyczyna problemu.
Albo coś w ustawieniach biosu, spróbuj załadować wartości domyślne, tylko sprawdź jakie urządzenia masz wyłączone i jaką szynę procesora, żeby te ustawienia przywrócić. |
![]() |
![]() |
#10 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 10.05.2004
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|