Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.12.2005, 19:25   #1
Metallicat
www.met.of.pl

Data rejestracji: 24.02.2005
Metallicat zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Problem z prędkością wypalania

Czy ktoś spotkał się z problemem wypalania o dziwnej prędkości ? Bufor cały czas jest pełen na maxa, ale płyta nagrywa się ze śmiesznymi prędkościami, tzn prędkość nagrywania cały czas zmienia się. Wygląda to mniej więcej tak:

Nagrywarka BenQ 1640, wszystkie ustawienia myśle mniej więcej w porządku, aż takim laikiem nie jestem, a przynajmniej się za takiego ni uważam - ale teraz nie mam za bardzo pomysłu co się dzieje... ty bardziej że tak jak wspominałem, bufor nie skacze. Problem mam zarówno przy wypalaniu w Alcoholu jak i Nero... Jakieś pomysły lub propozycje ?

W managerze urządzeń wygląda to tak:

Podobnie mam problem zaznaczając w QSuite 2.1 (pakiet BenQ) Overspeed, ustawienia faktycznie pojawiają sięw programach, mogę palic dowolną prędkością, ale tylko teoretycznie. Czasem wychodzą takie krzaki że przy próbie wypalania płyty x8 prędkością x12 pali mi się 20 minut . A płyty dobre, sprawdzone, np TDK. Dziwne. Czy ktoś spotkał sięz takim problemem ? Dzięki z góry.
Metallicat jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.12.2005, 19:57   #2
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Metallicat
Czy ktoś spotkał się z problemem wypalania o dziwnej prędkości ?
Dziwne.
Dziwne ale prawdziwe.
Taaak... wszyscy nagrywający na BenQ.

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1962
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...85&postcount=2

slawekj jest offline  
Stary 06.12.2005, 20:29   #3
Metallicat
www.met.of.pl

Cytat:
Napisany przez slawekj
Sławekj, własnie o WOPC myślałem. Powiedz mi tylko czy ja mogę to sobie legalnie wyłączyć ? I czy jeśli to zrobię to raczej chyba nie powinienem zacząć wyrzucać płytek z powodu złego wypalenia co ? Skoro np Litki (którego sam niedawno miałem) tego systemu w ogóle nie posiadają ? Litek palił non-stop x8 jak mu kazano
Metallicat jest offline  
Stary 06.12.2005, 21:27   #4
slawekj
Guru

slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Na temat zalet systemu WOPC napisano dużo....

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...86&postcount=3
Osobiście odradzam (dobre nośniki pytanie gdzie i jak je rozpoznać).

slawekj jest offline  
Stary 06.12.2005, 22:22   #5
Metallicat
www.met.of.pl

Cytat:
Napisany przez slawekj
Na temat zalet systemu WOPC napisano dużo....

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...86&postcount=3
Osobiście odradzam (dobre nośniki pytanie gdzie i jak je rozpoznać).

No dobra w takim razie co, wychodzi na to że Benek po prostu wolniej pali płyty ? W Litku nie miałem takiego wynalazku jak WOPC, jak chciałem nagrywaź x8 to nagrywało x8, a nie tak jak tutaj - pali płytę w zasadzie tyle ile chce
Metallicat jest offline  
Stary 06.12.2005, 22:55   #6
slawekj
Guru

Cytat:
No dobra w takim razie co, wychodzi na to że Benek po prostu wolniej pali płyty ? W Litku nie miałem takiego wynalazku jak WOPC, jak chciałem nagrywaź x8 to nagrywało x8, a nie tak jak tutaj - pali płytę w zasadzie tyle ile chce
I to był błąd Kolegi i napędu LiteOn.
Stale OPC to przemijająca i nieskuteczna metoda zapisu.
Optymalna prędkośc to taka, która daje przy błędach TE/FE zapisywanej płytki najniższy Jitter.
I taką prędkością zapisuje BenQ.
A do Litka można zawsze powrócić.

slawekj jest offline  
Stary 06.12.2005, 23:02   #7
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
jakie to szczęście, że kupiłem NEC.......ominęły mnie wszystkie te problemy
ed hunter jest offline  
Stary 07.12.2005, 00:05   #8
Metallicat
www.met.of.pl

Czyli rozumiem również, że mając włączona WOPC oraz Overspeed, g*wno z tego w sumie wychodzi, ponieważ i tak dzięki WOPC płytka będzie nagrywana taką prędkością, jaką wymysli sobie Benek, a nie taką, jaką ustawię sobie w programie. Dobrze myślę ?
Metallicat jest offline  
Stary 07.12.2005, 00:47   #9
slawekj
Guru

Cytat:
Czyli rozumiem również, że mając włączona WOPC oraz Overspeed, g*wno z tego w sumie wychodzi, ponieważ i tak dzięki WOPC płytka będzie nagrywana taką prędkością, jaką wymysli sobie Benek, a nie taką, jaką ustawię sobie w programie. Dobrze myślę ?
Źle Kolega myśli a to dlatego, że nie tematu BenQ 1640.
Overspeed jest dla płytek wysokiej jakości. Chętnie takie kupię.
U mnie wyłączony.
SolidBurn zawsze włączony dla wszystkich nośników.
Prędkość nagrywania dobieram do błędów TE/FE, wskazaną ustawiam i nagrywam. To wszystko.
A czy dzięki WOPC płytka wypali się o 30 i więcej sek to nie problem.
Liczy się jakość i tylko jakość.

Ostatnio zmieniany przez slawekj : 07.12.2005 o godz. 00:52
slawekj jest offline  
Stary 07.12.2005, 01:38   #10
Metallicat
www.met.of.pl

Cytat:
Napisany przez slawekj
Źle Kolega myśli a to dlatego, że nie tematu BenQ 1640.
Overspeed jest dla płytek wysokiej jakości. Chętnie takie kupię.
U mnie wyłączony.
SolidBurn zawsze włączony dla wszystkich nośników.
Prędkość nagrywania dobieram do błędów TE/FE, wskazaną ustawiam i nagrywam. To wszystko.
A czy dzięki WOPC płytka wypali się o 30 i więcej sek to nie problem.
Liczy się jakość i tylko jakość.

Hehe, jasne ze nie czytał całego topiku o BenQ, bagatela 150 stron No ale teraz już przynajmniej wiem o co chodzi z moim "problemem" hehe.
Metallicat jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: