Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.03.2003, 23:09   #1
ZbigNieff
..::Returned Master::..

Data rejestracji: 14.12.2002
ZbigNieff zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dlaczego inni maja takie problemy???

Dlaczego ludzie maja takie problemy jak wolny zapis czy wolny odczyt Niby wina DAM i ASPI...

Ja jeszcze nigdy nie mialem z tym zadnego problemu i nie wiem jak
wogole mozna spowodowac zeby go miec...
Istaluje system idzie za tym instalacja wszystkich sterow takich jak
VIA 4in1 (wlacza mi sie DMA) instaluje NERO, Clona i Alcohola i
juz bez zadnych "ale" moge nagrywac na 48x (bo tyle tylko moge )

Tak wiec nawet jak bym chcial to nie potrafie zrobic nic w takim
stylu zeby spawalo mi CD z predkoscia np. 16x...

Dla mnie to jest dziwne...
Mam proszbe do ludzi wlasnie z takimi problemami, powiedzcie jak wy to robicie??

Pozdrawiam

RW1: Nec 3520A - RW2: BenQ 1640
ZbigNieff jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.03.2003, 23:39   #2
Krzycho83
Racer

Data rejestracji: 12.11.2002
Krzycho83 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
U mnie instalacja VIA Hyperion i troche starszych powoduje tylko klopot z aktywowaniem DMA dla HDD. Musze nagrywac na IDE MPD a do testow znowu instalowac VIA HYPERION. Czasem zycie nie jest takie proste jakby sie wydawalo
Krzycho83 jest offline  
Stary 18.03.2003, 23:44   #3
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
a wiesz, ze sam sie nia raz nad tym zastanawialem. Niestety nie doszedlem do zadnego rozwiazania

ale kurcze mysle, ze takie problemy ma chyba kazdy uzytkownik nagrywarki, tylko po prostu nie zwraca na nie uwagi. Ja ostatnio przy przegrywaniu w locie zauwazylem, ze trwa to troche za dlugo - predkosc 32x a czas okolo 5 minut (inna sprawa, ze jak mialem napedy podlaczone na jednej tasmie to trwalo krocej, czego juz w ogole nie rozumiem). I zrobilem to, co kazdy rozsadny czlowiek powinien zrobic - olalem to. No bo w koncu co z tego, ze trwa to minute czy dwie dluzej, przeciez to nie koniec swiata. Jesli nagrywa czy przegrywa sie dobrze, a tak jest to jaki problem?

No ale moze ktoregos dnia nie bede mial nic do roboty i rowniez wejde na forum z pytaniem: A dlaczego moja nagrywarka nie nagrywa w 2:32 tylko 2:33, powinienem zglaszac reklamacje?

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline  
Stary 19.03.2003, 01:00   #4
Zelea
I have got my own WORLD..

Data rejestracji: 03.11.2002
Zelea zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ja powiem tak mam w miare new sprzet mam nowa nagrywarke lite on 48x sciagnalem new biosa mam via hyperiona mam dma mam aspi wyglada na to ze mi nic nie brakuje ?? mimo to jak nagrywam na wyzszej predkosci niz 16 to mi juz tak muli kompa (tzn ze oprucz nagrywania cd nie moge totalnie nic zrobic NIC !!!) (dawno temu na moim starym kompiena 300 mhz nagrywalem plyty na 16 i jednoczesnie gralem w starcrafta po sieci lan a TERAZ ?? PADAKA ( ) a jak wezme wyzesze to mi sie robi to samo i nagrywa mi juz wogule strasznie dlugo
nie mam pojecia o co tu chodzi ?? tzn prawdopodobnie mam cos z plyta glowna albo z hdd bo mam tez taki problem ze jak np kopiuje sobie film z partycji na partycje to mam transfer w porywach nawet do 10 mb na sec ale przez dluzszy czas mam np 1 mb na sec albo i nawet nie caly a hdd i nagrywarke zmienialem jak sie dalo tzn tamsy zworki moze mam cos zepsute z raidem ale nie sadze bo jak podpialem hdd juz nie pod raida to jest to samo a jak np podpialem jeszcze 2 inne dyski ale one razem na osobnej tasmie to wymiana danych miedzy nimi byla tak perfekcyjna ze az nie wiedzialem ze moj komputer tak moze a mi sie aktualnie film a partycji na partycje kopiuje jakies 6 min a miedzy tamtymi 2 sie zgrywal jakies 20 seckund
nie rozumiem w czym jest wada co jest grane nie mam juz zadnych pomyslow
JESLI TO PRZECZYTACIE TO POMOZCIE MOZE JUZ NIE CHODZI O TO NAGRYWANIE PLYT CHOCIAZ TO TEZ BY BYLO MILE A I O TO ZGRYWANIE Z HDD
PROSBA
BLAGAM
ja juz nie mam sily ??
chociaz jakies pomysly
pozdro
Zelea jest offline  
Stary 19.03.2003, 01:18   #5
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Zbignieff, to bardzo proste:

Idź do sklepu, który zaoferuje Ci super fajny komputer z super najnowszym multimedialnym procesorem i wszystkimi najnowszymi rozwiązaniami w super extra cenie tylko 1999 zeta (z monitorem 19 cali) i pięcioma prezentami gratis. Koniecznie zwróć uwagę aby komputer był zaplombowany a zerwanie plomby = utrata wszelakiej gwarancji.

Po rozpakowaniu cuda - instalka jakiegoś tam windowsa, ściągasz z kaazy z 15 gier, instalujesz, te direct iksy i inne takie również, na tym etapie również dajesz kilka ulepszaczy wyglądu, przyspieszaczy i co ci tam jeszcze wpadnie w ręce. Nie zapomnij o photoshopie i corelu.

Zauważasz powoli, że coś nie tak z twoim komputerem - już możesz napisac na jakąś ogólną listę, że windows zwolnił. Wtedy szukasz rozwiązań: instalujesz 4 do 6 monitorów wydajności sieci, procesora, karty sieciowej, poczty, i tym podobnych. Również dla pewności wrzucasz skaner nortona antywirusa (dla kapitalistycznych wirusów zza oceanu) oraz mks_vira (bo podobnież nasze rodzime wyłapuje lepiej). Nie od rzeczy bedzie instalacja dwóch soft coolerów procka (bo nie wiadomo który lepszy). Do pulpitu podchodzisz profesjonalnie - pakiet tweakpipipi jest dobrym rozwiązaniem. I jeśli mowa o video - to koniecznie zainstaluj oproagramowanie, które pozwoli ci optymalnie dostroić kartę graficzną i monitor oraz najnowsze sterowniki(poznajesz je po tym, że są w wersji alfa). Generalnie w dziale download każdego większego serwisu konsekwentnie wyszukujesz narzędzia do rozwiązania pojawiajacych sie problemów.

Zaczyna brakować miejsca na dysku to część rzeczy musisz nagrać na cdromy. Po zakupie kompa brakuje ci kasy, więc kupujesz w markecie w promocji nośniki firmy BestSuperMedia.

Teraz już możesz pisać tutaj
pali jest offline  
Stary 19.03.2003, 01:25   #6
Zelea
I have got my own WORLD..

Data rejestracji: 03.11.2002
Zelea zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
pali napisa***322;(a)

Idź do sklepu, który zaoferuje Ci super fajny komputer z super najnowszym multimedialnym procesorem i wszystkimi najnowszymi rozwiązaniami w super extra cenie tylko 1999 zeta (z monitorem 19 cali) i pięcioma prezentami gratis. Koniecznie zwróć uwagę aby komputer był zaplombowany a zerwanie plomby = utrata wszelakiej gwarancji.

Po rozpakowaniu cuda - instalka jakiegoś tam windowsa, ściągasz z kaazy z 15 gier, instalujesz, te direct iksy i inne takie również, na tym etapie również dajesz kilka ulepszaczy wyglądu, przyspieszaczy i co ci tam jeszcze wpadnie w ręce. Nie zapomnij o photoshopie i corelu.

Zauważasz powoli, że coś nie tak z twoim komputerem - już możesz napisac na jakąś ogólną listę, że windows zwolnił. Wtedy szukasz rozwiązań: instalujesz 4 do 6 monitorów wydajności sieci, procesora, karty sieciowej, poczty, i tym podobnych. Również dla pewności wrzucasz skaner nortona antywirusa (dla kapitalistycznych wirusów zza oceanu) oraz mks_vira (bo podobnież nasze rodzime wyłapuje lepiej). Nie od rzeczy bedzie instalacja dwóch soft coolerów procka (bo nie wiadomo który lepszy). Do pulpitu podchodzisz profesjonalnie - pakiet tweakpipipi jest dobrym rozwiązaniem. I jeśli mowa o video - to koniecznie zainstaluj oproagramowanie, które pozwoli ci optymalnie dostroić kartę graficzną i monitor oraz najnowsze sterowniki(poznajesz je po tym, że są w wersji alfa). Generalnie w dziale download każdego większego serwisu konsekwentnie wyszukujesz narzędzia do rozwiązania pojawiajacych sie problemów.

Zaczyna brakować miejsca na dysku to część rzeczy musisz nagrać na cdromy. Po zakupie kompa brakuje ci kasy, więc kupujesz w markecie w promocji nośniki firmy BestSuperMedia.

co do tego co napisales pali to wiesz nie kazdy odrazu nie zna sie calkowicie na komputerach (owszem ja mam male pojecie jak tu zagladam na forum to tak sie czuje - taki malutenki) ale nie instaluje jakis shitow czy innego badziewia korzystam tylko z wyprubowanego softu przez siebie i mam programow zainstalowanych do minmum to co mi potrzebne nic innego gier nie mam oprucz 2 q3 i starca tylko filmy poza tym i mp3 i co Ty teraz na to powiesz ?? jestem bardzo ciekaw
pozdro
Zelea jest offline  
Stary 19.03.2003, 01:44   #7
pali
Թ

pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Zelea napisa***322;(a)
co do tego co napisales pali to wiesz nie kazdy odrazu nie zna sie calkowicie na komputerach (owszem ja mam male pojecie jak tu zagladam na forum to tak sie czuje - taki malutenki) ale nie instaluje jakis shitow czy innego badziewia korzystam tylko z wyprubowanego softu przez siebie i mam programow zainstalowanych do minmum to co mi potrzebne nic innego gier nie mam oprucz 2 q3 i starca tylko filmy poza tym i mp3 i co Ty teraz na to powiesz ?? jestem bardzo ciekaw
Mój hipotetyczny, teoretyczny wywód nie dotyczył twoich problemów wyżej opisanych. Gdyby tak było, zacytowałbym twoją wypowiedź lub odniósł się do niej jakkolwiek.

O co chodzi w twoim przypadku - nie mam pojęcia.

Aby uniknąć dalszych nieporozumień wyjaśnię, że pisałem o userach którzy m.in. ulegając reklamom z trzema wykrzyknikami bezmyślnie instalują na windzie wszystko co znajdą - nic dziwnego ,że później nie rozumieją co robi ich komputer. Opisany przeze mnie sposób postępowania jest niebezpieczny dla wszystkich OS, a dla windy szczególnie.

Wyjaśniam też, że powyzszy poradnik nie aspiruje do miana artykułu roku branży IT.

Jeśli ktoś w poradniku odnajduje siebie, to...

Ostatnio zmieniany przez pali : 19.03.2003 o godz. 02:52
pali jest offline  
Stary 19.03.2003, 06:55   #8
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ja nie odnajduje - ale tylko dlatego ze nigdy nie udalo mi sie znalesc monitora poczty

bardzo fajny tekst - napisany z konkretna zlosliwoscia...
i prawdziwy

zbignieff - ja ciebie tez moge zapytac - czemu ludzie caly czas wymieniaja sprzet? zakladales sobie z wielkim trudem WC.. po 2 tygodniech patrze ze je wymieniasz, z innymi podzesoplami tak samo - polowa twoich postow to wymiana kawalkow w kompie... po co?...

ja patrze na to ze zgroza - ty masz jakies wytlumaczenie (moze nawet racjonalne) - mi to nie przychodiz do glowy - a dla ciebie jest to oczywiste...
cialge chcesz pytac czemu ludzie maja takie problemy?

Ostatnio zmieniany przez -Sid-The-Rat=> : 19.03.2003 o godz. 06:58
-Sid-The-Rat=> jest offline  
Stary 19.03.2003, 10:49   #9
memorando
Młody żonkoś

Data rejestracji: 02.02.2003
memorando zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Dlaczego inni maja takie problemy???

Cytat:
ZbigNieff napisa***322;(a)
Dlaczego ludzie maja takie problemy jak wolny zapis czy wolny odczyt Niby wina DAM i ASPI...

Ja jeszcze nigdy nie mialem z tym zadnego problemu i nie wiem jak
wogole mozna spowodowac zeby go miec...
Istaluje system idzie za tym instalacja wszystkich sterow takich jak
VIA 4in1 (wlacza mi sie DMA) instaluje NERO, Clona i Alcohola i
juz bez zadnych "ale" moge nagrywac na 48x (bo tyle tylko moge )

Tak wiec nawet jak bym chcial to nie potrafie zrobic nic w takim
stylu zeby spawalo mi CD z predkoscia np. 16x...

Dla mnie to jest dziwne...
Mam proszbe do ludzi wlasnie z takimi problemami, powiedzcie jak wy to robicie??

Pozdrawiam
BRAWOOOO mądra myśl i ja też tak uważam bo nigdy nie mialem problemow typu spawara razy 48 a spawa razy 8 zawsze sam daję niską prędkośc spawania nie zależy mi na tym aby te 10 sekud krocej spawać a potem nośnik ma gorszą jakość i ani aspi nic mi nie robilo raz z dma mialem problem wina microsoftu wlaśnie przdwczoraj wydali poprawkę do tego i problem zniknąl mi <błąd pliku ntdll wywalalo mi zawsze po daniu via hyperion i problumu nie mam już po tej poprawce> nie rozumiem taki problemow jak mam lg a ona nie ma dma albo spawać chcę razy 48 audio albo data ja mam zawsze jeden jak zmusić spawarę do wypalania z niższą prędkością a nie wyższą ale teź przyzwyczilem się i tyle wszystko to kwestia przyzwyczajenia wiedzy ktoś robil testy nośnikow na forum palil razy 48 i co?!!! duża ilość błędow na tych nośnikach po licho spawać razy 48? dla tych 60 sekund i gorszej jakość??
Stary 19.03.2003, 10:50   #10
pali
Թ

Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
ja nie odnajduje - ale tylko dlatego ze nigdy nie udalo mi sie znalesc monitora poczty

bardzo fajny tekst - napisany z konkretna zlosliwoscia...
i prawdziwy
Monitor poczty - niektórzy okreslają tak programiki działające w tle, które tylko zapytują POP3, czy coś jest, ale nie ściągają poczty ino sygnalizują ze jest. Ogólnie dobra rzecz.

A złośliwość - no nie chciałbym aby ktoś wziął tamtego posta osobiście. Teraz wiem trochę więcej, ale pamiętam że mojego pierwszego windowsa to musiałem przeinstalowywać po nie wiecej niz trzech dobach. Ja pisałem także o sobie...

Nośniki w promocji w markecie też kupiłem parę dni temu, o jeszcze śmieci nie wywaliłem - leżą sobie w koszu dalej. Się zdarza.

Niech mnie też nikt nie pyta dlaczego ma nie instalować sterów w wersji alfa. Niech każdy sobie instaluje co mu się podoba - to rozwijające

ZbigNieff widocznie był w nastroju melancholijnym , założył takiego topica, to możemy sobie toczyć rozważania ogólne.

Ostatnio zmieniany przez pali : 19.03.2003 o godz. 11:10
pali jest offline  
Stary 19.03.2003, 10:58   #11
memorando
Młody żonkoś

Cytat:
pali napisa***322;(a)

masz rację ale ja mam 1200 mega na dysku zajęte przez system i office nero easy cd 6 (skrojonego bez tego od zdjęć dvd i droop cd tylko easy classic czy coś takiego dalem> i nie laduję szajsu typu monitor itd itd mam jedynie nortona ale korzystam tylko jak jestem na lanie i mam gdzieś 45 programów monitorujący jak wystarczy mi trzeźwe myślenie i logiczne i system chodzi oki bo dbam o jego stan co 7 dni w piątki 3 godziny pośiwęcam na dignostykę np norton chkdsk /f /r smarta i wywalenie śmieci różnych zakamuflowanych nie daję jakiś przyspieszaczy bo po co?a mam wolne jeszcze dużoo mega
Stary 19.03.2003, 11:00   #12
pali
Թ

Re: Re: Dlaczego inni maja takie problemy???

Cytat:
memorando napisa***322;(a)
BRAWOOOO mądra myśl i ja też tak uważam bo nigdy nie mialem problemow typu spawara razy 48 a spawa razy 8 zawsze sam daję niską prędkośc spawania nie zależy mi na tym aby te 10 sekud krocej spawać a potem nośnik ma gorszą jakość i ani aspi nic mi nie robilo
Ano własnie - słynne aspi. Wszyscy zalecaja aspi Adapteca jako remedium na wszelkie problemy ( i dma do kompletu). Moze i tak, nie wiem - ja jeszcze nie widzialem dobrego uzasadnienia dlaczego te aspi jest najlepsze.

I podkusilo mnie, aby te aspi adaptec zainstalowac, oczywiscie najnowsze. Problemów mi brakowało. To mam: cdr media identifier nagrywarki nie widzi, a Nero odpala się zauważalnie dłuzej (tak wiem, był topic na ten temat).

Korzystając z luźnego wątku na tematy poboczne zapytam nieśmiało - ktos może wie, jak to cholerstwo odinstalować? Mam win xp pro pl + rózne tam takie packi.
pali jest offline  
Stary 19.03.2003, 11:16   #13
memorando
Młody żonkoś

Re: Re: Re: Dlaczego inni maja takie problemy???

Cytat:
pali napisa***322;(a)
Ano własnie - słynne aspi. Wszyscy zalecaja aspi Adapteca jako remedium na wszelkie problemy ( i dma do kompletu). Moze i tak, nie wiem - ja jeszcze nie widzialem dobrego uzasadnienia dlaczego te aspi jest najlepsze.

I podkusilo mnie, aby te aspi adaptec zainstalowac, oczywiscie najnowsze. Problemów mi brakowało. To mam: cdr media identifier nagrywarki nie widzi, a Nero odpala się zauważalnie dłuzej (tak wiem, był topic na ten temat).

Korzystając z luźnego wątku na tematy poboczne zapytam nieśmiało - ktos może wie, jak to cholerstwo odinstalować? Mam win xp pro pl + rózne tam takie packi.
weź force asp[i użyj i kill aspi ja tylko daję force aspi bo adaptec powiesić można tylko z ich aspi i tyle
Stary 19.03.2003, 11:23   #14
pali
Թ

Cytat:
masz rację ale ja mam 1200 mega na dysku zajęte przez system i office nero easy cd 6 (skrojonego bez tego od zdjęć dvd i droop cd tylko easy classic czy coś takiego dalem> i nie laduję szajsu typu monitor itd itd mam jedynie nortona ale korzystam tylko jak jestem na lanie i mam gdzieś 45 programów monitorujący [...]
Monitorki różne są czasami przydatne, tylko trzeba popatrzeć ile taki monitorek zżera zasobów. Np. ostatnio widziałem kompa, który miał jakiś tam synchronizator czasu z zegarami atomowymi. Zajmował nieco ponad dwa mega ramu, niby mało, ale to był win xp ze 128 ram, więc jego wywalenie i kilku innych znacząco przyspieszyło system. W takim przypadku taki programik trzeba odpalić ręcznie, zsynchronizować i zamknąć go. Do tego wszystkiego na tamtym kompie co jakiś czas wyskakiwała na pulpit goła baba i machała atrybutami. Też trochę zajmowała uwagi.

W ogóle idea programów chodzących w tle to dobry pomysł (zresztą wzięty z unixa), ale nie wszystko się nadaje do takich zastosowań i nie wszystko ma sens.

Ostatnio zmieniany przez pali : 19.03.2003 o godz. 11:41
pali jest offline  
Stary 19.03.2003, 11:24   #15
pali
Թ

Re: Re: Re: Re: Dlaczego inni maja takie problemy???

Cytat:
weź force asp[i użyj i kill aspi ja tylko daję force aspi bo adaptec powiesić można tylko z ich aspi i tyle
Adaptec nie pisze, że to zadziała na xp. Ma to ktoś działające poprawnie na xp? Strasznie nie chce mi się ryzykować z tym...
pali jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: