Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 25.07.2003, 19:51   #1
lopus
WeldMaster

Data rejestracji: 16.08.2001
lopus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Liteon Flash Utility-próbował ktoś?

Na stronie głownej cdrinfo.pl jest info o nowym programie do flaszowania Liteonów.Prosze znawców mtkflasha o odpowiedz:czy nie jest to to samo co mtkflash tylko pod winde? i czy wgrywa tylko biosy w formacie .bin?
Dosyc fajny ten program i juz nawet jest upgrade do wersji 1.10.
Troche tutaj poczytałem o nim http://www.cdrlabs.com/phpBB/viewtopic.php?t=11807
jak ktos biegle włada english niech skomentuje posty z w/w forum.
Thank you from mountain^_^
lopus jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.07.2003, 22:17   #2
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
już jest wersja :
ver1.1.1 oraz ver1.1.1b

LtnFlash jest programem napisanym przez Karr Wang tego samego który też napisał popularny program sprawdzający KProbe strona domowa: http://myweb.hinet.net/home4/karr/
LtnFlash pozwala posiadaczom nagrywarek Lite-ON zrobić backup i flashować firmware pod Windows!. To jest pierwszy narzędzie zdolne, by utworzyć kopie zapasowe oprogramowania sprzętowego pod Windows. Także można zrobić backup firmware w zewnętrznych napędach Lite-ON. LtnFlash nie współpracuje z napędami innymi niż Lite-ON. Od wersji 1.1.0, LtnFlash jest też zdolny, na włączanie i wyłączanie regionu na napędach DVD Lite-ON.

....................

Ostatnio zmieniany przez Maciej : 25.07.2003 o godz. 22:36
Maciej jest offline  
Stary 26.07.2003, 01:23   #3
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Według informacji na cdrlabs program obsługuje nagrywarki, combo i DVD Lite-On'a oraz prawdopodobnie klonów (może np. 4kus?). Obsługuje napędy wewnętrzne i zewnętrzne, nie obsługuje natomiast napędów CD-ROM oraz DVD model 163.

Uruchomiłem go - i pierwsze zaskoczenie - rozpoznał napęd DVD model 165 podłączony do dodatkowego kontrolera IDE na karcie PCI - mtkwinflash rozpoznaje tylko napędy podłączone do głównego kontrolera IDE na płycie głównej. Firmware został z tego napędu ściągnięty prawidłowo i zweryfikowany funkcją Compare.
Natomiast mam wątpliwości po ściągnięciu firmware'u z nagrywarki LTR-48246S (podkręconej do 52x). Przy wyłączonej (odznaczonej) funkcji Update Boot Code ściągnięty z napędu firmware różni się od tego w napędzie - taki komunikat podaje funkcja Compare. Po zaznaczeniu Update Boot Code i uruchomieniu Compare uzyskuję komunikat "1Offset 0x1C000 is different" - cokolwiek by to miało znaczyć, coś się różni.

Funkcja Update Boot Code jest bardzo ważna. Autor zaleca jej NIE używać i dlatego domyślnie nie jest zaznaczona. Boot Code to malutki obszar pamięci, który normalnie nie podlega zapisowi przy upgradzie firmware'u, i w którym zapisane są podstawowe funkcje życiowe napędu - pamięć ta pozwala przywrócić napęd do życia po błędzie przy wgrywaniu biosu.

Program rozpoznał też napęd Combo LG, ale całkowicie odmówił jego obsługi. Jedyne, co można zrobić, to uzyskać informacje o stanie DVD-RPC.

Nie próbowałem jeszcze używać tego programu do wgrywania czegokolwiek.
Stary 26.07.2003, 09:17   #4
memorando
Młody żonkoś

Data rejestracji: 02.02.2003
memorando zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
puch napisa***322;(a)
Według informacji na cdrlabs program obsługuje nagrywarki, combo i DVD Lite-On'a oraz prawdopodobnie klonów (może np. 4kus?). Obsługuje napędy wewnętrzne i zewnętrzne, nie obsługuje natomiast napędów CD-ROM oraz DVD model 163.

Uruchomiłem go - i pierwsze zaskoczenie - rozpoznał napęd DVD model 165 podłączony do dodatkowego kontrolera IDE na karcie PCI - mtkwinflash rozpoznaje tylko napędy podłączone do głównego kontrolera IDE na płycie głównej. Firmware został z tego napędu ściągnięty prawidłowo i zweryfikowany funkcją Compare.
Natomiast mam wątpliwości po ściągnięciu firmware'u z nagrywarki LTR-48246S (podkręconej do 52x). Przy wyłączonej (odznaczonej) funkcji Update Boot Code ściągnięty z napędu firmware różni się od tego w napędzie - taki komunikat podaje funkcja Compare. Po zaznaczeniu Update Boot Code i uruchomieniu Compare uzyskuję komunikat "1Offset 0x1C000 is different" - cokolwiek by to miało znaczyć, coś się różni.

Funkcja Update Boot Code jest bardzo ważna. Autor zaleca jej NIE używać i dlatego domyślnie nie jest zaznaczona. Boot Code to malutki obszar pamięci, który normalnie nie podlega zapisowi przy upgradzie firmware'u, i w którym zapisane są podstawowe funkcje życiowe napędu - pamięć ta pozwala przywrócić napęd do życia po błędzie przy wgrywaniu biosu.

Program rozpoznał też napęd Combo LG, ale całkowicie odmówił jego obsługi. Jedyne, co można zrobić, to uzyskać informacje o stanie DVD-RPC.

Nie próbowałem jeszcze używać tego programu do wgrywania czegokolwiek.
testowałem jest szybszy od mtkwinflasha i dobry programik to jest mi się podoba
Stary 29.07.2003, 11:37   #5
koszopal
Nowy na forum

Data rejestracji: 29.07.2003
koszopal w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
@hej
ja probowalem :!!
- po pierwsze sciaga sobie firmware z nagywareczki pieknie dziala - postepik w bajtach
- jak zrobie compare to tez mam ten error co wyzej "..ofset 1f000.."
Co najwazniejsze po wgraniu jakiegos najnowszego firmwere cos sie pokielbasilo !! i zamiast numeru biosu (5S57) to jakis inny szajs sie pokazal i tyle (tzn nie numer najnowszego biosu a jakis inny numer z choinki chyba)
Nie dalo sie potem wgrac starego niby postep do 100% ale potem nic dalej nie dzialalo tzn okienko mozna bylo przesuwac zrobic close ale nie wgrywal nowego firmweru.
W czasnie nagywania starego firmwere akurat szlag trail prad i wogle przestal naped dzialac (tzn swiecila sie zielona lampka , a podczas restartu komputera nonstop zwis przy wykrywaniu napedu..) Po sciagnieciu mtkflash tez w dosie niedzialal!!!
Okazalo sie jak wziolem nagrywarke do innego kompa gdzie byl inny chipset to udalo mi sie zapisac mtkflashem stary firmwere i wszystko wrocilo do normy! .wydaje mi sie ze wina lezy po stronie chipsetu i dlatego programy mtkflash i inne nie dzialaja albo dzialja źle
(NForce2 Pro)
koszopal
koszopal jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: