![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
![]()
Jest problem. Jest monitor ok. 5 letni, ale nadal dobrze w sumie działa. ACER - AcerView 55L (jeśli komuś to coś da
![]() Chodzi głównie o to, że jest za ciemno! A pokrętełka na monitorze od jasności i kontrastu są już przekręcone na maxa i to jest właśnie dziwne. W samym systemie jest ogólnie standardowo, nie ma potrzeby rozjaśniania. Ale gdy coraz częściej kumple oglądając u mnie jakieś filmy głownie Divx'y dziwili się, że są one takie ciemne i nie można tego podkręcić/rozjaśnić...zaczęłęm się denerwować i martwić. ![]() ![]() Co można zrobić? Co mogło się stać? Czy to coś siadło? Zaznacze, że mieszanie w opcjach karty graficznej pomaga ale tylko na poziomie systemu nie na poziomie oglądanego filmu, a pozatym to jest takie jakieś "sztuczne". ![]() ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Powalacz
Data rejestracji: 22.07.2002
![]() |
Jeśli nie boisz sie prądu (uwaga kopie
![]()
![]() |
#3 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tak jak mowi Niuniek.
Ale w playerze tez jest ustawianie jasnosci filmu (AllPlayer-brightnes) po instalacji kodekow opcja jest dostepna. Inne programy (jak PowerStrip) rozjasiaja obraz monitora a nie film.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
w Zaawansowanych ustawieniach ekranu mozesz spokojnie zmienic jasnosc dla filmow, nie pamietam jak zakladka sie nazywala (bodajze Nakladka), a opcje uaktywniaja sie tam po wlaczeniu dowolnego filmu
![]()
![]() |
#5 |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
![]() @Niuniek - dzięki za taką dosadną odpowiedź, ale chyba nie będę się na to na razie pisał, boję się ![]() Myślałem nad tym, że tak jakby po prostu skończyła się skala przy tych pokrętłach i można zobaczyć czy da się coś z tym zrobić Jeśli będę to robił to co mówiłeś to tylko na wyłączonym monitorze. Następnie sprawdzałbym efekty. @Yahol - sprawdze AllPlayera choć wole Vplayera ![]() @Yankee - mieszanie w tych opcjach co na dole na screenie nic nie daje. Wszystko inne sie zmienia ale nie samo pole filmowe, że to tak nazwe. P.S. W sumie to w grach też jest nieciekawie :/
![]() |
#6 |
CDRinfo VIP
![]() |
Ciapek, jakich detkow uzywasz? bo nie widze tej zakladki, bo to nie ta, jest wlasnie jeszcze inna, ta o ktorej wspomnialem i to ona jest odpowiedzialna za filmy
![]()
![]() |
#7 | |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Cytat:
![]() ![]() Ale martwiąca jest właśnie ta sprawa z pokrętłem na samym monitorze i skończona "skala", ale jakoś dam rade ![]() Dzięki za pomoc, ale jak ktoś jeszcze chce coś napisać to zapraszam ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 15.09.2002
![]() |
Mam dokladnie ten sam problem (tez 5 letni monitor).
Od niedawna mam karte radeon 9100. W jej panelu sterowania jest cos takiego jak 3d settings i tam jest ustawianie gamma dla 3d ![]() To dziala dosc dobrze. Moze np przypisac kombinacje klawiszy do zwiekszania i zmiejszanie gamma w grach. Poszukaj moze to jest tez w twoich ustawieniach karty. Pozdrawiam Onmagarol |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
niezwykły
Data rejestracji: 07.02.2003
![]() |
W Samsungu snycMaster 500b (czy jakoś tak) jes tak samo wszystko jest ciemne a poktrętło na maxa jest!!! może jakieś prostsze rozwiązania
![]()
![]() |
#10 | |
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
![]() a dla kart ATi jest ta sama zakladka do kontroli jasnosci (itp.) filmow jak w przypadku kart nVidii (Ustawienia Nakladki, Nakladka) tak jak w przypadku kart nVidia uaktywnia sie ona jak wlaczy sie film ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
a moze jak te monitory sa tak stare to poprostu sie w nich luminofor zaczal wypalac i stad ta utrata jasnosci, inna sprawa - jak monitor jest w srodku zakurzony (a napewno jest) to czesc pradu z wysokiego napiecia potrafi przez ten kuz uciec - moze sprobujcie rozkrecic toto przy wylaczonym zasilaniu i poprosyu odkurzyc podzespoly i plytke drukowana od spodu, jak nie pomoze to zrobic tak jak radzi Niuniek (uwagi co do bezpieczenstwa jak najbardziej sluszne ale mozna a nawet lepiej jest ta regulacje zrobic pod pradem - dla bezpieczenstwa warto pracowac z druga reka w kieszeni [mowie powaznie] bo wtedy jest pewnosc ze nie dojdzie do zamkniecia obwodu i porazenia gdyby nie wytrzymala izolacja)
Ostatnio zmieniany przez CrazyLucas : 30.08.2003 o godz. 15:26 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Y@nkee? A co to za opcje? Samsundźek takie ma?
![]() ![]() Ja nie jestem elektrykiem i z tym rozkręcaniem to się na razie wstrzymam, a jeśli będę to robił to na pewno na wyłączonym z prądu.
![]() |
#13 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 15.09.2002
![]() |
Cytat:
Tak ma do filmow natomiast z tego co wiem nic te ustawienia w grach nie pomagaja ![]() Mozna za to poszukac tego co opisalem. Ewentualnie Power Strip Ciapek to sa wlasciwosci ati - konfigurator dla karty ![]() Pozdrawiam Onmagarol |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|