![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.08.2003
![]() |
Jakie CDRW i DVD chcielibyście mieć ?
Cześć
Witam wszystkich Mój sąsiad wreszcie postanowił zmienić swoje Pentium 100 z monitorkiem 14" na nowy komp. Chce mieć DVD oraz CDRW. I na tym chciałbym się skupić. 1. Jakie modele są obecnie i jeszcze jakiś czas będą najlepsze? Podejrzewam że produkty Liteona ? Proponujcie proszę 2. Co jest lepsze ? DVD i CDRW osobno czy dać combo ? Dzięki za wszelkie propozycje Pozdrawiam |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Na tym forum już wiele razy był poruszany temat Liteonów. Kup sobie osobno dwa napędy, ja tak mam i jestem zadowolony. Co do nagrywarki to wybierz model Liteona LTR-52327S http://cdrinfo.pl/cdr/hard/LiteOn_LTR-52327S/1.php a co do DVD to ASUSA 16x.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Nagrywareczka taka jak wyzej podano,
a DVD to Toshiba SD-M1712 Lub COMBO Lite-ON LTC-48161H |
|
|
|
|
#4 |
|
d[-.-]b
Data rejestracji: 12.08.2003
![]() |
cd-rw - liteona, dvd - toshiby. combo nie polecam.
|
|
|
|
|
#5 |
|
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Weź dwa napędy. Nie bierz Combo.
Drugi napęd przydaje się podczas, gdy masz nagrywarkę np. do bezpośredniego kopiowania. A pozatym po co zarzynać nagrywarkę? U mnie nagrywarka służy tylko do nagrywania. Spokojnie możesz brać tego LiteOn'a, polecam również najnowsze produkty ze stajni LG Electronics .Ceny są tak kuszące, że nawet sam bym tego Litka łyknął dla odmiany od LG ![]() Z DVD to przychyle się do kolegów - Toshiba.
|
|
#6 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.08.2003
![]() |
Witam ponownie
SEBAwl, ThanatoS, RoKFoR, CIAPEK - wielkie dzięki za info. Ostatecznie przekonaliście mnie do 2 napędów, w firmach także mam już pewne rozeznanie. Może mam tylko jedno pytanie jeszcze - dalibyście napędy optyczne na jednej taśmie ? Pewnie tak, żeby odciążyć dysk i nie blokować mu transferów i umożliwić szybkie nagrywanie. Ale co jeśli przegrywam z DVD na CDRW - nie blokują się ? Dzięki jeszcze raz |
|
|
|
|
#7 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nagrywarka na master
DVD na slave na jednej taśmie oczywiście, kopiowania w locie nie polecam, nie ma to jak porządnie zrzucony obraz na HDD.
|
|
#8 | |
|
staruszek
Data rejestracji: 02.06.2001
![]() |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?threadid=25557 pomyslalem ze ciagle odradzam napedy combo ale trzeba poznac co odradzam .............. a moze sie myle kupielm i nie narzekam. male, poreczne, na razie dziala a jak sie walnie to i tak mam jeszcze dwa napedy + wymonotwany z kompa kumpla a nie wierze ze ktos tlucze kopie jeden do jednego on the fly (np securoma przy predkosci powyzzej 40x lub sd2 gdzie odczyt w niektorych napedach jest bardzo wolny) ale to takie moje zdanie4
|
|
|
#9 |
|
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
a moze tak
jedna nagrywarke ale pozadna tzn. dvd-rw ? bo sama cd-r to juz chyba przezytek a to bylo jedno z pytan ktore reszta pominela !
na dvd-rw nagrasz wszystko cd-r tez odtworzysz filmy dvd itd. a co do zarzniecia nagrywarki zmienilem juz 5 czy 6 nagrywarek i wszystkie do dzisiejszego dnia pracuja ( nie sa zarzniete ) poprostu nie zdazyly bo postep idzie tak szybko ze zanim sie zuzyje to sie zestarzeje, wiec nie ma co oszczedzac !8) ja bym juz nie kupil nagrywarki cd-rw ostatnia to yamaha f1 i koniec.nagrywarki dvd wykoncza cd-r
|
|
#10 | |
|
staruszek
![]() |
Re: a moze tak
Cytat:
|
|
|
#11 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
oczywiscie jak masz siano to kupuj dvdrw
a jak nie masz to dwa napedy: spawarke teaca (co z tego ze to oem asusa - i tak zmarzy wszystko jak stare dobre orginalne teaci :-) a dvd toshiby ale M1612 a nie M1712 (roznica w wielkosci bufora!!!) tylko ze tej tosiby juz raczej nie dostaniesz wiec chyba lepie sie skusic na asusa (wczoraj takiego u kompla montowalem i wsio lata pieknie!!!) co do podpinania napedow to sa dwie szkoly piecia dvd i spawary - ja mam dvd na mastera i wszysko lata pieknie, a kompa bootoje z dvd i nie zarzynam spawary, a wbrew opini niektorych onthefly da sie zrobic w takim ustawieniu bez bolu straconych plyt :-) |
|
|
|
|
#12 |
|
Kitty loves Agit! =^_^=
Data rejestracji: 25.11.2002
![]() |
Akurat ta roznica w wielosci bufora miedzy Toshiba SDM1612 a SDM1712 jest w zasadzie praktycznie nie wplywajaca na wydajnosc, bo ta jest wlasciwie identyczna, a roznice sa marginalne. Pozatym 1712 chodzi troszke ciszej od poprzedniczki, i wg. tego co mowi Toshiba jest zmontowana z twarlszych elementow. Mialem w reku oba i oba dzialaja rownie rewelacyjnie. Wiec tak jak mowia koledzy rowniez polecam DVD Toshiby. Co do nagrywarki to polecalbym CD-RW LTR-52327S oraz DVD-/+RW Pioneer A06.
Co do podpinania napedow na jednej tasmie. To w locie przegrywanie z jednego na drugi nie poleci szybciej niz 16x mimo UDMA, ASPI.. itd. Podpinajac zas jeden naped z dyskiem ten bedzie zwalnial kiedy ow naped bedzie w urzyciu. Rozwiazanie to plyta glowna z dodaktowym kontrolerem (yeech 4 mastery i 4 slavy :))) albo zakup dodatkowego kontrolera EIDE w postaci karty PCI (w sumie nizebyt spory wydatek ok 100-150 zl). A tak pozatym nie kazdy przeciez kopiuje w locie zabezpieczone gry, wiec moze ta kwestia jest zupelnie nie istotna?
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you Ostatnio zmieniany przez Martin_TP : 19.09.2003 o godz. 11:25 |
|
|
|
|
#13 | |
|
staruszek
![]() |
Cytat:
wszystko da sie ale po co? np dwa pracujace jednoczesie urzadzenia pobieraja wiecej pradu. dodajmy do tego jakiegos amd + troche wiecej bebechow w kompie + zasilka codegena i buuuuuuuuu moze byc jazda a jak ma jedno urzadzonko to i proadu mnie pobiera niz dwa pracuajace on the fly. dobrze spiewam czy zalewam?
|
|
|
#14 |
|
Kitty loves Agit! =^_^=
Data rejestracji: 25.11.2002
![]() |
LOL
Nie no... ^_^ Juz nie przesadzaj ze dwa napedziki w on-the fly tak duuzo pradu ciagna ze zdestabilizuja system czy co tam, a taki napedzik to naprawde maly pobor mocy jest. Wiesz.. w takim ukladzie to wogole moze zadnego napedu ? Bo jak nie ma nic to pobor pradu tez jest mniejszy ![]() Zreszta co powisz na zasilacz 235W a na nim wpiete 4 dyski twarde 7200 rpm do tego wypalarka i dvd kopiujace on the fly, 5 kart PCI, w tym pradozerny GeForce... - i ta konfiguracja jak nabardziej dziala.
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you |
|
|
|
|
#15 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
yo, napewno nie nalezy podlaczac optyki i twardziela na jednym kablu - to chyba nie budzi watpliwosci
jak sie ma dwie tasmy to propnuje ustawienie o jakim pisalem powyzej czyli twardy na jednym a cala optyka na drugim jak ktos ma wiecej tasm to moze szalec dodatkowy kontroler kosztuje i nie kazdy chce ladowac w niego siano, a jak ktos ma siana za duzo to kupi dvdrw i nie bedzie mial problemow z tasmami pozdrawiam |
|
|
![]() |
|
|