Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Propozycje, sugestie, błędy forum (https://forum.cdrinfo.pl/f10/)
-   -   Nowa organizacja forum (https://forum.cdrinfo.pl/f10/nowa-organizacja-forum-54202/)

epol 12.07.2005 15:56

Cytat:

Napisany przez Bartez
Z podziału off topica się wycofujemy, bo nie ma chyba ani jednej osoby, której to by się podobało.

Bardzo dobra decyzja :spoko:

A moze tak jeszcze przemianujesz dzial Nagrywanie w Linuxie na np Nagyrwanie w innych OSach?

andrzejj9 12.07.2005 16:04

Cytat:

Napisany przez epol
Bardzo dobra decyzja :spoko:

A moze tak jeszcze przemianujesz dzial Nagrywanie w Linuxie na np Nagyrwanie w innych OSach?

To chyba też jest brane pod uwagę i ja też to popieram.

Natomiast jestem też za tym, żeby humor i filmy były poddodziałami OT, a nie osobnymi działami.

Ale.. czekamy na głosy :)

rosol 12.07.2005 16:13

A moze tak rozrywke zrobic w jednym dziale? tzn. filmy, gry, muzyka, humor ??

Unit 12.07.2005 17:01

Według mnie Hardware i Software mogłyby być oddzielnymi działami. I też jestem za tym aby Humor i Filmy były poddziałami w OT.

A oto moja obecna propozycja na wygląd forum:

FORUM
  • Zostawić tak jak jest
NAGRYWANIE
  • Zostawić tak jak jest
RÓŻNE
  • Hardware
  • Software
  • Offtopic
    1. Gry
    2. Filmy
    3. Humor
    4. Inne
  • Kupię/Sprzedam/Zamienię
  • Śmietnik

Wracając jeszcze do podziału na Software i Hardware - niektórzy mogą uważać, że jest to niepotrzebne. Moim zdaniem jednak forum stałoby się czytelniejsze, ponieważ w chwili obecnej wszystkie tematy związane ze sprzętem czy oprogramowaniem powstają w Off Topic, gdzie są dodatkowo wymieszane z innymi zagadnieniami.

Poza tym nie wiem jak Wam się to spodoba ale wpadłem na pomysł aby w Software zamieszczać nie tylko pytania odnośnie danych programów czy informacje o nowych wersjach ale też, na przykład, różnego rodzaju tutoriale, konfiguracje oprogramowania, testy itp.
Podobnie można zrobić z działem hardware - nie tylko pytania i problemy ale też różnego rodzaju informacje o sprzęcie, porady, sugestie itp.

W takim przypadku istnienie działów Hardware i Software stałoby się, moim zdaniem, sensowne.

Jak narazie to wszystko, czekam na Waszą krytykę ;)

Weron 12.07.2005 17:06

Nie wiem czy juz ktos o tym napisal. A nie mam za duzo czasu aby czytac caly ten watek. Wiec w skrocie napisze tak: Przerost formy nad trescia. Nie podoba mi sie to. Zdecydowanie za duzo kategorii. Naprawde zrobil sie teraz niezly balagan. Sam offtopic jest jakis dziwny. Forum w forum itp. Nie bylo to chyba do konca przemyslane. Tak z biegu te zmiany naszly. Jesli mialoby to sluzyc uzytkownikom to nalezalo sie spytac publicznie jakie powiny byc zmiany i na podstawie wypowiedzi zrobic ten podzial. Wiadomo, ze i tak jednym by sie podobalo, a innym nie. Ale na pewno wynik bylby lepszy.

legion 12.07.2005 17:07

Cytat:

Napisany przez andrzejj9

Natomiast jestem też za tym, żeby humor i filmy były poddodziałami OT, a nie osobnymi działami.

Ale.. czekamy na głosy :)

o wlasnie tez tak mysle :)
Cytat:

Napisany przez Weron
Nie wiem czy juz ktos o tym napisal. A nie mam za duzo czasu aby czytac caly ten watek. Wiec w skrocie napisze tak: Przerost formy nad trescia. Nie podoba mi sie to. Zdecydowanie za duzo kategorii. Naprawde zrobil sie teraz niezly balagan. Sam offtopic jest jakis dziwny. Forum w forum itp. Nie bylo to chyba do konca przemyslane. Tak z biegu te zmiany naszly. Jesli mialoby to sluzyc uzytkownikom to nalezalo sie spytac publicznie jakie powiny byc zmiany i na podstawie wypowiedzi zrobic ten podzial. Wiadomo, ze i tak jednym by sie podobalo, a innym nie. Ale na pewno wynik bylby lepszy.

tez tak mysle bo tu prawie zostalismy postawieni w kwesti dokonanej moze najpierw bylo przedstawic projekt i zrobic mala sonde co do zmian forum :)

pawelblu 12.07.2005 17:16

Cytat:

Napisany przez Weron
...Przerost formy nad trescia...

Dokladnie mam takie samo zdanie. Na forum jest coraz mniej dyskusji merytorycznych, za to coraz bardziej rozrasta sie offtopic/smietnik i teraz jeszcze podochodzily do tego jakies nowe dzialy ... Zrobienie oddzielnego forum o flashowaniu i nagrywaniu w innych OS. Czy naprawde tych postow o nagrywaniu w innych OS jest az tyle cy robic oddzielny dzial ?? Czy naprawde dzial flashowanie napedow ma sens w oderwaniu od dyskusji 'ogolnie o DVD' ?? One sie nawzajem przenikaja.

Nie tedy droga ...

IMO jedyna naprawde potrzebna zmiana jest wprowadzenie dzialu nosniki i ew. dzialu o grach.

Damianos L 12.07.2005 17:45

ja rowniez jestem zdania zeby filmy,gry,humor itp byly poddzialami OT :)

Predi 12.07.2005 18:02

Cytat:

Napisany przez pawelblu
IMO jedyna naprawde potrzebna zmiana jest wprowadzenie dzialu nosniki i ew. dzialu o grach.

dokladnie... z tymze zmienilbym dzial o grach na gry/filmy/humor/myzyka (czyli rozrywka)
jestem przeciwny pakowaniu gier itd w poddzialy offtopika... bo jestem wogole przeciwny poddzialom ;) wprowadzaja tylko zamet

nimal 12.07.2005 18:44

ja bym jeszcze poddal pod rozwage ogolu jedna rzecz - mianowicie czemu (nie tyklo na tym forum - to ogolna maniera) tak sie trzymac podzialy na cdr i dvdr - wiekszosc problemow jest wspolna a czesc nie wiedomo gdzie przypasowac (np kompresja civx/xvid - czemu jest w dvd? bo zrodlo czesto to dvd? wynik czesto to cd...)
no ale to (polaczenie i przetasowanie cdr i dvdr) to nie reorganizacja - to rewolucja ;)

zene_k 12.07.2005 19:26

Ja *******ę nic nie mogę znaleźć, do dupy z takimi zmianami. POZDRAWIAM

kob2005 12.07.2005 21:06

Dzis kazdy ma prawo do swojego zdania wiec wyraze i moje :obecne forum przeraza .Oczywiscie mam na mysli organizacje działow ,tematow .
To że trudno doszukac sie interesujacych watkow bylo juz chyba tutaj poruszane .
Cala sytuacja wyglada jakby Wiadomosci wieczorne przesunieto na godzine 13.45 - dla dobra telewidzow .
Forma jaka by nie byla (dobra czy zla) wiaze sie z pewnymi przyzwyczajeniami .Nie moze byc tak ot po prostu zmieniana tylko z powodu kilku osob ,ktore sie nudza na forum i szukaja taniej rozrywki - bo mi osobisci tak to wyglada .Tematy sie przejadly ,jest zastoj - zrobimy totalna zadyme na forum aby bylo widac ze cos sie dzieje .
Nie pytajcie mnie o moje zdanie (jak maja wygladac poszczegolne dzialy) bo to nie moja sprawa .Pytanie ,glosowanie ,liczenie glosow - to takze lekko poroniony pomysl .Wyglad forum to pewien kanon ,ktorym zajmuje sie szefostwo .Na takim forum jak to zawsze bedzie sie krzyczec iz trzeba cos zmienic ,uatrakcyjnic itp. Cale to zamieszanie wyglada jakby prezydent stwierdzil : "nasze godlo panstwowe sie juz wszystkim znudzilo" i zarzadzil ogolnonarodwe glosowanie na temat nowego wygladu godla .
Znajac poczucie humoru rodakow mielibysmy : kure w okularach "Matrixa" z uzi w lapie ,wszystko to w barwach narodowych okraszone butelka czystej .

Mi osobiscie zal czlowieka ,ktory powzial sie ciezkiej pracy przereformowania forum - w moich oczach praca poszla na marne .Jakości wypowiedzi to nie zmieni ,bzdurnych tematow sie nie uniknie .W takim tempie nie zdziwie sie jak za rok zagladajac na to forum zobacze dzialy "poznam przyjaciela" oraz "turystyka regionalna" .

Bartez 12.07.2005 21:25

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Dokladnie mam takie samo zdanie. Na forum jest coraz mniej dyskusji merytorycznych, za to coraz bardziej rozrasta sie offtopic/smietnik i teraz jeszcze podochodzily do tego jakies nowe dzialy ... Zrobienie oddzielnego forum o flashowaniu i nagrywaniu w innych OS. Czy naprawde tych postow o nagrywaniu w innych OS jest az tyle cy robic oddzielny dzial ?? Czy naprawde dzial flashowanie napedow ma sens w oderwaniu od dyskusji 'ogolnie o DVD' ?? One sie nawzajem przenikaja.

Nie tedy droga ...

Sorry, ale czy to wina administracji, czy moderatorów, że wolicie pisać, za przeproszeniem, o dupie maryni w Off topicu, czy Śmietniku?? To Wy dyskutujecie i Wy ustalacie poziom. Chyba nie trzeba moda, czy admina, żeby zwrócić uwagę jakiemuś userowi, że zszedł z tematu. Usuwanie takich postów to też żmudna praca i nikt nie ma na to aż tyle czasu.

Najczęściej pojawiającym się zarzutem ze strony nowych użytkowników jest to, że na forum jest bałagan. Wszystko jest ze sobą wymieszane i nie można nic znaleźć. Pomijam już off topowanie w różnego rodzaju merytorycznych dyskusjach., co ostatnio stało się notoryczne (zapewne niektórzy wiedzą, kogo mam na myśli).

Oddzielne forum dla Firmware/Flashowania/Przeróbek ma sens, ze względu na ilość pojawiających się tematów tego typu. Nie ma to być forum, w którym będą pojawiać się informacje o nowej nagrywarce jakiegoś producenta, a jedynie o nowych biosach, spostrzeżenia forumowiczów dotyczące nowego firmware'u, porównania itd. Podobnie z problemami z flashowaniem i różnymi przeróbkami, których też ostatnio się sporo pojawiło.

Dalej... To, że nagrywanie w innych OS-ach nie jest obecnie popularne, nie znaczy, że za jakiś czas nie będzie. Chcemy zrobić odrębny dział Nagrywanie w Linuksie w serwisie i ten dział był pomyślany jako połączenie z nową częścią serwisu.

Nośniki sami chcieliście, więc tu nie ma o czym dyskutować.

O konsolach napisał wyżej Berion.

Najbardziej dziwi mnie fakt, że cały czas mówicie o merytoryczności forum, że Off topic za szybko się rozrasta, że Śmietnik się rozrasta itd, a tymczasem próba uczynienia Off topicu bardziej przejrzystym budzi największe kontrowersje i protesty. I jakie argumenty? Za dużo klikania... No comment

Pomyślcie o nowym użytkowniku, który chce znaleźć jakąś informację, której poszukuje. Zamiast przejrzeć 30 topiców dotyczących Hardware, będzie musiał przejrzeć 100 topiców dotyczących Hardware, Software, dupy maryni i innych przy okazji o wiele mówiącym temacie "Pomocy!!", "Nie działa!!" itp. No ale oczywiście dla stałych bywalców to nie jest problem, a przez to mają oni za dużo klikania i scrollowania. Ehh...

ed hunter 12.07.2005 21:33

wchodze przed chwilą na forum i mnie zatkało....

człowiek wyjedzie na kilka dni do lasu a tu takie kwiatki :kwiatek:

nie wiem jeszcze jak to będzie działać w praktyce, ale fakt jest faktem, że ostatnio ja też nic nie mogłem znaleść - łatwiej było sobie przypomnieć co było gdzie napisane niż wyszukać... :|

jednym słowem pożyjemy zobaczymy, jak dla mnie wygląda na lepiej posegregowane

a o tym offtopowaniu to chyba też do mnie? :>

joujoujou 12.07.2005 21:43

Decyzja o nowym układzie forum była ze wszech miar słuszna, i to wcale nie dlatego, żeby mi się podobała, w tej kwestii wypowiadałem się już wcześniej. No więc dlaczego słuszna? Bo dzięki niej GTW otrzymała IMO mnóstwo opinii nt. właśnie nowego układu forum. Przypomnijcie sobie dyskusję nt podziału rozpoczętą przed podziałem, dokładnie tę:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=52987 przez 20 dni raptem 30 kilka postów, to żadne wyrażenie opinii, a tu proszę: po fakcie w dwa dni ponad 100 opinii. :D

Desden 12.07.2005 21:53

No niestety jedno jest pewne,jeśli chodzi o "tutorial wypalania na konsole" będzie cały czas rozwijany i wiem to zwłasnego doświadczenia.Tylko fajnie było, by z tej strony,żeby powstał kanał Rss własnie z myśla o tym.Ponieważ zmian jest dużo, a fajnie było np. jeśli ktoś jest po stronny, co się zmieniło :spoko:
Tylko nie topiki całego forum konsole bo to jest zbędne ;)

A jesli chodzi podział obecny nie jest zły i mi nie przeszkadza

Bartez 12.07.2005 21:58

Jeszcze apropos podejmowania decyzji i nie konsultowania ich z forumowiczami (to chyba Weron nam zarzucił).

Proszę bardzo: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=52987 Dyskusja dotycząca działu Firmware/Flashowanie/Podkręcanie napędów. Była w niej sonda, czy taki dział jest potrzebny. Jakie wyniki? 37 głosów TAK, 4 na NIE, 3 JEST MI TO OBOJĘTNE.

Głosowanie chyba jednoznacznie pokazuje, czy Forumowicze chcieli nowy dział tego typu, czy nie. Kto nie głosował - jego strata i teraz nie powinien się wypowiadać.

W tym samym topicu pojawiła się propozycja działu Gry - dział jest.

Pojawiła się też propozycja działu o Linuksie - będzie, tyle że rację macie, że można to przemianować na dział o innych niż Windows OS-ach.

Tak więc o co chodzi?? Dyskusje dyskusjami, ale jak wprowadziliśmy to w życie, to już jest źle.

Mimo wszystko dziękuję za wszystkie komentarze - szczególnie te merytoryczne.

pawelblu 12.07.2005 22:30

Cytat:

Napisany przez Bartez
Sorry, ale czy to wina administracji, czy moderatorów, że wolicie pisać, za przeproszeniem, o dupie maryni w Off topicu, czy Śmietniku?? To Wy dyskutujecie i Wy ustalacie poziom. Chyba nie trzeba moda, czy admina, żeby zwrócić uwagę jakiemuś userowi, że zszedł z tematu. Usuwanie takich postów to też żmudna praca i nikt nie ma na to aż tyle czasu.

Zamykac, usuwac posty / usuwac cale dyskusje ...

Nie wiem na ile pozwala silnik, ale na niektorych forach dosc popularny jest system warningow (dla mniej zorientowanych: cos w stylu zbierania punktow karnych).

Co do zwracania uwagi ... jakies pol roku temu, jak rozrastala sie czato-krowa 812@832 i inne, jak zwracalem uwage czatowiczom to mnie opi3przali i na tym sie nasza wymiana pogladow konczyla (lub nie), a czat rosl dalej.

Co do reszty - OK przekonales mnie: nagrywanie w innych OSach, moze byc tematem ciekawym i rozwojowym, wiec nalezaloby sie mozna zajac oddzielnie.

Natomiast w przeciwienstwie do czolgisty, nie wiem czy jest sens trzymania nosnikow CDR i DVDR razem. Tam pewnie bedzie chodzilo glownie o wymiane opinii na temat poszczegolnych nosnikow/partii itp, a mniej bedzie spraw 'problemowych', wiec mieszanie CDR z DVDR nie wiem czy jest dobrym pomyslem.

Co do dzialu o flashowaniu - jezeli tylko informacje o nowych BIOSach, to pewnie bedzie tam duzo wynikow/wykresow z wypalania plytek na tych BIOSach. Poza tym w rozmowie 'ogolnie o DVD' napewno bedzie poruszana sprawa BIOSow (np. porownujac rozne napedy wiele zalezy od wgranych do nich BIOSow). Takze mamy konfikty: nosniki/ogolnie o DVD/flashowanie.

No ale powiedzmy ze bedzie OK i te dzialy rzeczywiscie beda sie uzupelniac a nie sobie przeszkadzac (przy okazji fizyczny rozklad dosc podobnych dzialow jest dosc dziwny: ogolnie o DVD - jako poddzial, chociaz jest bardzo rozbudowany, nosniki i flashowanie jako oddzielny dzial).

Jezeli wiec zakladamy ze potrzebne sa te 3 techniczne fora, to nie rozumiem dlaczego nie wprowadzic 'Oslej laczki DVD' do ktorej pelny dostep mieliby nowi userzy (do 'ogolnie o DVD' tylko do odczytu). Chodzi glownie o texty w stylu co kupic. Jezeli tak jak teraz, beda sie wplatywaly w konkretne dyskusje o sprzecie, to wcale nie bedzie lepiej i zdrowiej, a te cale przemeblowania moga okazac sie niewystarczajace w konfrontacji z nowym userem ktory tu przyszedl tylko po jedno: podac mu na tacy najlepiej z linkiem co i gdzie ma kupic. Zreszta takie sytuacje czasem owocuja stronami niepotrzebnych dyskusji powtarzanych przy kazdym takim przypadku.

Blok rozrywka: Gry, filmy, humor i oddzielnie blok rozne z OT i reszta. Tak jak napisalem wyzej lepiej chyba byloby blok rozrywka out, Gry, filmy, humor jako subfora OT. Obecne subfora OT: czyli hardware i software, wydaja mi sie byc dosc sztuczne (patrzac na przebieg i rodzaje dyskusji w OT).

I przede wszystkim za czym zawsze sie opowiadalem - ostrzejsza moderacja, nawet nie jesli chodzi o represje, tylko o 'zwracanie niektorych dyskusji na wlasciwy tor'.

andy 12.07.2005 22:41

Widze że jak zwykle tylko narzekacie że to za dużo klikania a to za dużo działów do przeglądania ehhhhh....
Jeżeli ktoś jedzie na modemie luba ma mało czasu na przejrzenie wszystkich działów pod względem nowych topiców to niech doda sobie odpowiedni kanał RSS i będzie miał sprawe załatwioną.
Dajcie też troche czasu Bartezowi i innym na przeniesienie pewnej części tematów do nowych działów, nie wszystko od razu! Co do ostatecznego podziału to napewno niektóre rzeczy zostaną zmienione tylko jeszcze raz dajcie troche czasu.
Jeżeli chodzi o pisanie durnych tematów to miejmy pretensje tylko do siebie. A nie do administracji że nic z tym nie robi. Próbują je przenosić do śmietnika ale nie są maszynami wiec nie myślcie, że każdy durny temat będzie lądował odrazu w śmietniku Jeżeli zauważysz gdzieś durny topic to naciśnij taki przycisk "Zgłoś nieodpowiedni post" i jak ktoś z GTW to przeczyta to go usunie, zablokuje, wykasuje i kropka!

Całościowo zmiany na forum są pozytywne [moim zdaniem]. Dajcie troche czasu aż wszystko się dotrze, zostaną wyeliminowane bugi i błędy.

No offence :piwo:

Pozdrawiam;)

----EDIT----
Co do podziału OFFTOPICa to się zgadzam z przedmówcą aby humor/filmy/gry umieścić jako jego poddziały. Ale jeżeli chodzi o poddział oprogramowanie i sprzęt to niech zostanie na swoim miejscu. Coraz częściej są dyskusje pt. "jaką kartę graf wybrać", "co jest lepsze radek x850 czy geforce 7800?". W samym Offtopicu zostaną tematy które się nie będą zaliczały do żadnego z w/w poddziałów.
Reszta też powinna zostać na swoim miejscu. Będzie w o wiele czytelniej.

pawelblu 12.07.2005 22:54

Cytat:

Napisany przez @ndy
Widze że jak zwykle tylko narzekacie że to za dużo klikania a to za dużo działów do przeglądania ehhhhh....
Jeżeli ktoś jedzie na modemie luba ma mało czasu na przejrzenie wszystkich działów pod względem nowych topiców to niech doda sobie odpowiedni kanał RSS i będzie miał sprawe załatwioną.
Dajcie też troche czasu Bartezowi i innym na przeniesienie pewnej części tematów do nowych działów, nie wszystko od razu! Co do ostatecznego podziału to napewno niektóre rzeczy zostaną zmienione tylko jeszcze raz dajcie troche czasu.
Jeżeli chodzi o pisanie durnych tematów to miejmy pretensje tylko do siebie. A nie do administracji że nic z tym nie robi. Próbują je przenosić do śmietnika ale nie są maszynami wiec nie myślcie, że każdy durny temat będzie lądował odrazu w śmietniku Jeżeli zauważysz gdzieś durny topic to naciśnij taki przycisk "Zgłoś nieodpowiedni post" i jak ktoś z GTW to przeczyta to go usunie, zablokuje, wykasuje i kropka!

Całościowo zmiany na forum są pozytywne [moim zdaniem]. Dajcie troche czasu aż wszystko się dotrze, zostaną wyeliminowane bugi i błędy.

No offence :piwo:

Pozdrawiam;)

Zaraz, zaraz ... chyba niedokladnie rozumiesz o co mi/nam chodzi.

Jak przyznal Bartez i reszta GTW dobrze by bylo gdyby 'ogol' ustosunkowal sie do nowego rozkladu. No to 'ogol' sie stusunkuje.
Czekanie na przeniesienie postow ?? IMO bez sensu, skoro dyskutujemy nad rozkladem forum i zakladamy ze moze sie on zmienic to przenoszenie w ramach istniejacego szkieletu mija sie z celem ...
Poza tym jak wprowadza sie jakies zmiany i czeka sie na opinie, to chyba gdybysmy nic nie pisali znaczyloby ze nie mamy uwag. Jak widac mamy uwagi (to dobrze, bo znaczy ze nam zalezy), wiec o tym piszemy. Nie rozumiem dlaczego wiec mielibysmy czekac na przenoszenie postow i nie pisac w sprawie reorganizacji forum, skoro o to wlasnie sie rozchodzi, a czekanie az bedzie za pozno to zrzekniecie sie dodawania uwag na temat nowego ukladu, a nie o to chodzi, zebysmy siedzieli cicho i postawieni przed faktem dokonanym, kiedy bedzie juz po wszystkim, ustosunkowali sie do nowego porzadku.

andy 12.07.2005 23:13

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Czekanie na przeniesienie postow ?? IMO bez sensu, skoro dyskutujemy nad rozkladem forum i zakladamy ze moze sie on zmienic to przenoszenie w ramach istniejacego szkieletu mija sie z celem ...

Nie o takie czekanie mi chodziło. Tylko powstrzymać się z dyskusjami że czegoś nie można znaleźć. Bo jeżeli jakiś temat był w offtopicu a powinien znaleźć sie w dziale np. Sprzęt to pewnie został tam przeniesiony. Kropka

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Nie rozumiem dlaczego wiec mielibysmy czekac na przenoszenie postow i nie pisac w sprawie reorganizacji forum, skoro o to wlasnie sie rozchodzi, a czekanie az bedzie za pozno to zrzekniecie sie dodawania uwag na temat nowego ukladu, a nie o to chodzi, zebysmy siedzieli cicho i postawieni przed faktem dokonanym, kiedy bedzie juz po wszystkim, ustosunkowali sie do nowego porzadku.

Powinniśmy/powinniście pisać ale obiektywne posty a nie takie w których są stwierdzenia "Teraz jest do dupy", "kiedyś było lepiej" ehhhh

pawelblu 12.07.2005 23:18

Cytat:

Napisany przez @ndy
Powinniśmy/powinniście pisać ale obiektywne posty a nie takie w których są stwierdzenia "Teraz jest do dupy", "kiedyś było lepiej" ehhhh

Zgadzam sie ze tego typu uwaga jest malo kontruktywna, ale IMO nawet taka powinno sie wziasc pod uwage, jezeli pojawia sie kilkakrotnie (nie mowie o tej dyskusji tylko ogolnie).
Oznacza ona mniej wiecej tyle ze zmiany ida w zupelnie zlym kierunku, z czym osobiscie nie do konca sie zgadzam.

Wyszedl nam znowu troche taki OT bo koncentrujemy sie nad forma przedstawianych argumentow a nie na niesionymi przez nie kwestiami merytorycznymi, ktore czasem podane sa nie-wprost.

Bartez 12.07.2005 23:38

Cytat:

Napisany przez pawelblu

Nie wiem na ile pozwala silnik, ale na niektorych forach dosc popularny jest system warningow (dla mniej zorientowanych: cos w stylu zbierania punktow karnych).

Przy zamykaniu dyskusji zawsze pojawiają się głosy, czy została ona słusznie zamknięta, ktoś chciał coś jeszcze dodać itd. Jak widzicie na tyle dyskusji, ile mamy na naszym forum, bardzo mało zamykamy. Nie dlatego, że się nam nie chce, ale dlatego, żeby za bardzo nie ingerować w dyskusje.

Co do warningów, to generalnie jestem przeciwny takiemu pomysłowi. Zawsze pojawia się w takiej sytuacji problem, czy ktoś słusznie dostał ostrzeżenie, wzajemne relacje moderatorzy/admini -> użytkownicy itd. Będzie 100 tysięcy problemów z tym, a bardzo chciałbym uniknąć wszelkich konfliktów. A w przypadku wprowadzenia tego na pewno by takie zaistniały.

Z drugiej strony, odfiltrowalibyśmy po jakimś czasie userów nagminnie łamiących reguły, offtopujących itd. Zastanowię się nad tym jeszcze :)
Cytat:

Napisany przez pawelblu
Co do zwracania uwagi ... jakies pol roku temu, jak rozrastala sie czato-krowa 812@832 i inne, jak zwracalem uwage czatowiczom to mnie opi3przali i na tym sie nasza wymiana pogladow konczyla (lub nie), a czat rosl dalej.

Pamiętam. Sam wtedy wyciąłem koło 50 postów, inny moderator po mnie wyciął jeszcze kilkanaście kolejnych. Oczywiście zostaliśmy zjechani za to, od razu zarzuty o brak wolności słowa itp itd. Sam widzisz, że nie jest to łatwe.

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Natomiast w przeciwienstwie do czolgisty, nie wiem czy jest sens trzymania nosnikow CDR i DVDR razem. Tam pewnie bedzie chodzilo glownie o wymiane opinii na temat poszczegolnych nosnikow/partii itp, a mniej bedzie spraw 'problemowych', wiec mieszanie CDR z DVDR nie wiem czy jest dobrym pomyslem.

Dział nośniki ma tylko odfiltrować z DVD i CDR dyskusje dotyczące stricte nośników. Jak widać po tematach, które przenieśliśmy jest to możliwe i nie ma zbyt wielkiego problemu z klasyfikacją tematu. Podział na nośniki CD-R i DVD*R jest IMHO niezbyt dobrym pomysłem. Poza tym to kolejny dział, czyli znowu więcej klikania || (rozbraja mnie ten argument ;))

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Co do dzialu o flashowaniu - jezeli tylko informacje o nowych BIOSach, to pewnie bedzie tam duzo wynikow/wykresow z wypalania plytek na tych BIOSach. Poza tym w rozmowie 'ogolnie o DVD' napewno bedzie poruszana sprawa BIOSow (np. porownujac rozne napedy wiele zalezy od wgranych do nich BIOSow). Takze mamy konfikty: nosniki/ogolnie o DVD/flashowanie.

Podobnie jak przy nośnikach - do działu Flashowanie/Firmware itd wrzucamy tematy stricte związane z biosami, przeróbkami, problemami związanymi z flashowaniem. Faktycznie jest problem, jeżeli chodzi o rozdzielenie testów nośników, jednak też można stwierdzić, czy test dotyczy sprawdzenia jakości nośnika (wtedy do działu Nośniki), czy sprawdzenia firmware, porównania z poprzednim, sprawdzenie listy dodanych nośników itd. Po przeniesionych tematach widać wyraźnie, że można je również bez problemu zamknąć w tej kategorii. W każdym dziale pojawią się Zasady, jakie mają w nim panować i będziemy ich restrykcyjnie przestrzegać. Wymaga to jednak trochę czasu, bo póki co dyskutujemy o tym, czy to, co jest, ma zostać, czy nie.

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Jezeli wiec zakladamy ze potrzebne sa te 3 techniczne fora, to nie rozumiem dlaczego nie wprowadzic 'Oslej laczki DVD' do ktorej pelny dostep mieliby nowi userzy (do 'ogolnie o DVD' tylko do odczytu). Chodzi glownie o texty w stylu co kupic. Jezeli tak jak teraz, beda sie wplatywaly w konkretne dyskusje o sprzecie, to wcale nie bedzie lepiej i zdrowiej, a te cale przemeblowania moga okazac sie niewystarczajace w konfrontacji z nowym userem ktory tu przyszedl tylko po jedno: podac mu na tacy najlepiej z linkiem co i gdzie ma kupic. Zreszta takie sytuacje czasem owocuja stronami niepotrzebnych dyskusji powtarzanych przy kazdym takim przypadku.

Absolutnie nie mam nic przeciwko temu. Powiem nawet więcej - podoba mi się ten pomysł i taki dział również rozważaliśmy. Tylko co z tym dodatkowym klikaniem, bo to znowu nowy dział (khe khe (( ) A tak na serio, pomysł ok i chyba można tak zrobić, żeby w Ogólnie o DVD mogli wypowiadać się userzy z liczbą postów np pow. 10, 20, czy ile tam ustalimy. Tylko co w przypadku, jak trafi się jakiś nowy user, ale znający się na temacie i chcący zabrać głos w dyskusji? Ograniczenie 10,20...x postów go zniechęci.

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Blok rozrywka: Gry, filmy, humor i oddzielnie blok rozne z OT i reszta. Tak jak napisalem wyzej lepiej chyba byloby blok rozrywka out, Gry, filmy, humor jako subfora OT. Obecne subfora OT: czyli hardware i software, wydaja mi sie byc dosc sztuczne (patrzac na przebieg i rodzaje dyskusji w OT).

To też jest kwestia do dyskusji. Nie widzę problemu, żeby to zrobić jako subfora OT, ale pojawia się jedna wada: nie można ich wyłączyć. W obecnej sytuacji, jeżeli kogoś kompletnie nie interesuje dział rozrywka, klika sobie takie coś po prawej stronie i cała kategoria mu się zwija i nie widzi tych 3 for. Jeżeli dodamy to jako subfora do Off topica nie będzie takiej możliwości.

Jeżeli chodzi o podział Off topa na H(ardware) i S(oftware), to jak widać po przeniesionych dyskusjach jest sporo takich, które dotyczą tylko H i tylko S.

Ogólnie cały podział forum był zrobiony po dokładnym przejrzeniu dyskusji, częstotliwości występowania niektórych tematów itd. Nic nie powstało ot tak z marszu, a do całego podziału przygotowywaliśmy się ponad 2 tygodnie.

Cytat:

Napisany przez pawelblu
I przede wszystkim za czym zawsze sie opowiadalem - ostrzejsza moderacja, nawet nie jesli chodzi o represje, tylko o 'zwracanie niektorych dyskusji na wlasciwy tor'.

Chcesz moderatora? 8 ) IMHO nadajesz się :)

@ @ndy
Thx za miłe słowa :)

Ok, koniec chyba na dzisiaj z mojej strony. Idę robić konkurs Plextora :) Dzięki za treściwą wymianę zdań. Takich więcej bym sobie życzył.

PS: Ręka do góry osoby, które przeczytały cały mój wywód ;)

yahol 12.07.2005 23:39

A mnie sie tam podoba.
A co!
Ladnie jest. Uporzadkowane.
Poukladane.
Subfora zorganizowane.
Kurcze! Myslcie pozytywnie!

Ps: Ja! Ja przeczytalem!!!!
Bartez, dostane nagrode?
Moge strescic :D

Czołgista 13.07.2005 00:32

Cytat:

Napisany przez Bartez
Jeżeli chodzi o podział Off topa na H(ardware) i S(oftware), to jak widać po przeniesionych dyskusjach jest sporo takich, które dotyczą tylko H i tylko S.

Ogólnie cały podział forum był zrobiony po dokładnym przejrzeniu dyskusji, częstotliwości występowania niektórych tematów itd. Nic nie powstało ot tak z marszu, a do całego podziału przygotowywaliśmy się ponad 2 tygodnie.

Co do H i S to miałem odmienne zdanie , ale teraz sam już nie jestem pewien :smutny:
może w tym temacie masz rację , ale kilka dni musi upłynąć bym to przyznał oficjalnie :)

Nie rozumiem jednak działu "zabezpieczenia CD/DVD" ???
Dla czego niektóre tematy z "DVD video" są tam przenoszone ?
Przecież skopiowanie filmu DVD (a o tym chyba miał traktować dział DVDwideo)
polega na zgraniu (zabezpieczenia) oraz kompresji (lub nie + wywalanie śmieci) .
(nagrywania nie włączam)
2 powyższe kroki to integralna część działania wielu programów które ni jak się mają do łamania zabezpieczeń na CD ! I odwrotnie.
Jeśli ten podział był przemyślany , to nie wiem :niepow:
Na podpis tego działu proponuję zwrot : Co ma piernik do wiatraka.

A co do reszty, to raczej OK, i nie mam uwag na tyle istotnych by warto było pisać.

Bartez 13.07.2005 00:46

Cytat:

Napisany przez Czołgista
Co do H i S to miałem odmienne zdanie , ale teraz sam już nie jestem pewien :smutny:
może w tym temacie masz rację , ale kilka dni musi upłynąć bym to przyznał oficjalnie :)

Może to kwestia przyzwyczajenia.

Cytat:

Napisany przez Czołgista
Nie rozumiem jednak działu "zabezpieczenia CD/DVD" ???
Dla czego niektóre tematy z "DVD video" są tam przenoszone ?
Przecież skopiowanie filmu DVD (a o tym chyba miał traktować dział DVDwideo)
polega na zgraniu (zabezpieczenia) oraz kompresji (lub nie + wywalanie śmieci) .
(nagrywania nie włączam)
2 powyższe kroki to integralna część działania wielu programów które ni jak się mają do łamania zabezpieczeń na CD ! I odwrotnie.
Jeśli ten podział był przemyślany , to nie wiem :niepow:
Na podpis tego działu proponuję zwrot : Co ma piernik do wiatraka.

Oczywiście masz 100% racji. Przez zabezpieczenia DVD nie rozumiemy zabezpieczeń typu CSS, czy innych typowo DVD Video, które się omija podczas rippowania. Jednak dla DVD tak samo można zastosować niektóre zabezpieczenia z CDR, np przy grach. To właśnie o nich powinny być dyskusje. Wszystko zostanie dokładnie opisane w Zasadach tego działu, ale tak jak wyżej napisałem, dajcie nam trochę czasu :)

Jeżeli ktoś ma jakieś propozycje, jak sformułować taki mini-regulamin dla jakiegoś działu, to też proszę pisać. Na pewno ułatwi to 'połapanie się' w nowej organizacji forum.

kizio 13.07.2005 00:57

imho powinno byc tak:
OffTopic
- Humor
- Film
- Gry

czyli rozrywka jako poddziały OT i pare nowych moderatorów do działów :fiu: :fiu:
a reszta imho ok, sorry ale calego topicu nie czytąłem - mnie znajde tyle czasu. Regulamin - a do jakich działów potrzebny?

pawelblu 13.07.2005 01:03

Cytat:

Napisany przez Bartez
Absolutnie nie mam nic przeciwko temu. Powiem nawet więcej - podoba mi się ten pomysł i taki dział również rozważaliśmy. Tylko co z tym dodatkowym klikaniem, bo to znowu nowy dział (khe khe (( ) A tak na serio, pomysł ok i chyba można tak zrobić, żeby w Ogólnie o DVD mogli wypowiadać się userzy z liczbą postów np pow. 10, 20, czy ile tam ustalimy. Tylko co w przypadku, jak trafi się jakiś nowy user, ale znający się na temacie i chcący zabrać głos w dyskusji? Ograniczenie 10,20...x postów go zniechęci.
...
PS: Ręka do góry osoby, które przeczytały cały mój wywód

[podnosze reke do gory]
Ale zobacz jak gosc zna sie na rzeczy to wczesniej pomoze 10 zielonym userom i bedzie mial dostep do bardziej zaawansowanego dzialu. ||
Co do tego klikania ... tam akurat pewnie bedzie sie klikalo raz na jakis czas (taka byla moja idea przynajmniej), ogolnie chodzi o to zeby zahamowac zbyt czeste zadawanie powtarzajacych sie pytan, a im dluzej user bedzie musial czekac na odpowiedz w takim wlasnie dziale, tym wieksze prawdopodobienstwo ze uzyje 'szukaj'
Poza tym wydaje mi sie ze wytworzy sie dosc zdrowa atmosfera gdzie, nowi userzy beda mogli miedzy soba pogadac sobie co im pasuje w sprzecie co nie, a od czasu do czasu zajrzy tam ktos kto im cos podpowie, rzuci bardziej wyszukanymi linkami itp. A po zaklimatywaniu sie, beda mogli pisac rowniez w 'ogolnie o DVD', ktorego trzeba bedzie pilnowac.

Czołgista 13.07.2005 01:04

Cytat:

Napisany przez Bartez
Jednak dla DVD tak samo można zastosować niektóre zabezpieczenia z CDR, np przy grach. To właśnie o nich powinny być dyskusje.

OK, racja teraz gry też na DVD się wydaje (dawno w nic nie grałem :smutny: )
Ale trzeba by to jakoś opisać poprawnie bo jak piszesz zabezpieczenia z DVD (filmy) są wykorzystywane do zabezpieczeń gier, ok! , a jak w drugą stronę to działa :>

I dlaczego do tego działu zostały przeniesione np. takie dyskusje :
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=54218
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=54019
(pewnie więcej się takich znajdzie)
???

Moim zdaniem powinny zostać w DVDwideo.
Nie mieszajmy filmów z grami :smutny:

Bartez 13.07.2005 01:08

Cytat:

Napisany przez Czołgista
I dlaczego do tego działu zostały przeniesione np. takie dyskusje :
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=54019
(pewnie więcej się takich znajdzie)
???

Moim zdaniem powinny zostać w DVDwideo.
Nie mieszajmy filmów z grami :smutny:

Te dyskusje nie zostały przeniesione. One po prostu tam powstały :)

Cytat:

Napisany przez pawelblu
[podnosze reke do gory]
Ale zobacz jak gosc zna sie na rzeczy to wczesniej pomoze 10 zielonym userom i bedzie mial dostep do bardziej zaawansowanego dzialu. ||
Co do tego klikania ... tam akurat pewnie bedzie sie klikalo raz na jakis czas (taka byla moja idea przynajmniej), ogolnie chodzi o to zeby zahamowac zbyt czeste zadawanie powtarzajacych sie pytan, a im dluzej user bedzie musial czekac na odpowiedz w takim wlasnie dziale, tym wieksze prawdopodobienstwo ze uzyje 'szukaj'
Poza tym wydaje mi sie ze wytworzy sie dosc zdrowa atmosfera gdzie, nowi userzy beda mogli miedzy soba pogadac sobie co im pasuje w sprzecie co nie, a od czasu do czasu zajrzy tam ktos kto im cos podpowie, rzuci bardziej wyszukanymi linkami itp. A po zaklimatywaniu sie, beda mogli pisac rowniez w 'ogolnie o DVD', ktorego trzeba bedzie pilnowac.

No brzmi to całkiem logicznie :) Ja jestem za utworzeniem takiego działu. Tylko czy miałby on dotyczyć tylko DVD, czy np ogólnie 'Dla zielonych' ? Jak ktoś pyta po raz x o to, dlaczego napęd widzi mu płytkę jako 700 MB, zamiast 800, to krew człowieka zalewa (co nie Majonez? :D)

Generalnie jestem na TAK (jak w Idolu ;)) Co na to inni?

kizio 13.07.2005 01:17

@ Bartez tu wkleje miniregulamin działu Gry jak chcesz moge napisac inne:

§ -1-

Dział forum o nazwie ***8222;Gry***8221; służy tylko i wyłącznie do zadawania pytań, wymiany spostrzeżeń, poglądów oraz informacji posiadanych przez zarejestrowanych użytkowników. Nie toleruje się wprowadzania innych użytkowników w błąd oraz publikowania treści niezgodnych z prawem (tzw. ***8222;cracki***8221;, ***8222;łatki***8221;, ***8222;cukierki***8221;, ***8222;poprawki***8221;, ***8222;numery seryjne***8221;, ***8222;seriale***8221;) Użytkownicy nagminnie nie stosujący się do niniejszego postanowienia mogą liczyć się z konsekwencjami - z czasowym zablokowaniem dostępu do Forum dyskusyjnego oraz wykluczeniem z grona zarejestrowanych użytkowników włącznie.

§ -2-

Redakcja serwisu CDRinfo.pl informuje, iż użytkownicy mogą w postach zamieszczać odnośniki (hyperlinki) do plików/stron WWW/informacji/etc. pod warunkiemm, że treści do których prowadzą nie są niezgodne z § -1- lub/oraz z § -3- niniejszego regulaminu.

§ -3-

W dziale Gry dozwolone są tylko tematy mające nawiązanie do gier. Wszelkie inne tematy będą niezwłocznie kasowane

§ -4-

Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania postów których temat nie wyraża jasno treści posta.

§ -5-

Nie dopuszczalne w dziale Gry są posty o sprzedaży/kupnie/zamianie. Do tego typu treści służy inny oddzielny dział.

§ -6-

Niniejszy regulamin nie oznacza anulowania w tym dziale Ogólnego regulaminu forum.

§ -7-

Korzystanie z działu Gry na forum CDRinfo.pl oznacza wyrażenie zgody na wszystkie postanowienia niniejszego regulaminu.

- Sprzęt

§ -1-

Dział forum o nazwie ***8222;Sprzęt***8221; służy tylko i wyłącznie do zadawania pytań, wymiany spostrzeżeń, poglądów oraz informacji o nowościach posiadanych przez zarejestrowanych użytkowników które nawiązują do tematu sprzętu komputerowego

§ -2-

Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania postów których temat nie wyraża jasno treści posta.

§ -5-

Nie dopuszczalne w dziale Sprzet są posty o sprzedaży/kupnie/zamianie. Do tego typu treści służy inny oddzielny dział.

§ -6-

Niniejszy regulamin nie oznacza anulowania w tym dziale Ogólnego regulaminu forum. To jest tylko wewnętrzny regulamin działu.

§ -7-

Korzystanie z działu Sprzęt na forum CDRinfo.pl oznacza wyrażenie zgody na wszystkie postanowienia niniejszego regulaminu.

Co do tego działu "Dla zielonych" to jestem za

Czołgista 13.07.2005 01:23

Cytat:

Napisany przez Bartez
Te dyskusje nie zostały przeniesione. One po prostu tam powstały :)

Jeśli tak to nie rozumię Twej radości :nie:

Dzielenie kopiowania DVD wideo na 2 działy forum to :niepow:

Wielu userów w filmy zapatrzonych w dziale DVDvideo nie zobaczy info o nowym zabezpieczeniu + jak go odbezpieczyć ?
A fanatykom gier takie info psu na budę .
Generalnie haos w temacie filmów na DVD nas czeka :smutny:
Na ten temat (kopiowanie filmów DVD) 2 działy to za dużo.

Zresztą czy ten dział (DVD wideo) był tak oblegany by to dzielić ?
(nawet przez mylący opis nowego działu ?)

Bartez 13.07.2005 01:36

Cytat:

Napisany przez Czołgista
Zresztą czy ten dział (DVD wideo) był tak oblegany by to dzielić ?
(nawet przez mylący opis nowego działu ?)

Zmieniłem opis działu. Czy teraz jest lepiej?

@Kizio
Co do regulaminu, to pomyślę nad tym jutro. Mimo to już teraz dzięki Ci za chęć zrobienia takiego czegoś :)

kizio 13.07.2005 01:37

Cytat:

Napisany przez Bartez

@Kizio
Co do regulaminu, to pomyślę nad tym jutro. Mimo to już teraz dzięki Ci za chęć zrobienia takiego czegoś :)

Regulamin zrobilem na szybko i nie dokonca przytomnie. Jak pomyslisz daj znac moge cos skrobnąć :)

Czołgista 13.07.2005 01:52

Cytat:

Napisany przez Bartez
Zmieniłem opis działu. Czy teraz jest lepiej?

Dla mnie bomba :)
Zobaczymy jak w "praniu" wyjdzie ;)

a temat
może by tak na łono DVDvideo ?
Bo założył temat nowy user , w dobrej wierze, zmylony nazwą działu ;)
A wczoraj osobiście (naocznie) byłem świadkiem :) jak user W.4. pokonał dzielnie to zabezpieczenie.
I to info raczej do DVD video pasuje ? Tak mi się wydaje.

Bartez 13.07.2005 01:59

Cytat:

Napisany przez Czołgista
a temat
może by tak na łono DVDvideo ?
Bo założył temat nowy user , w dobrej wierze, zmylony nazwą działu ;)
A wczoraj osobiście (naocznie) byłem świadkiem :) jak user W.4. pokonał dzielnie to zabezpieczenie.
I to info raczej do DVD video pasuje ? Tak mi się wydaje.

Poszło do DVD-Video

Desden 13.07.2005 02:28

6001 :D

A wiecie że cdrinfo.com może nam pozazdrościć konsol, my jesteśmy THE BEST-polska Rulezz :spoko:

Czołgista 13.07.2005 03:49

Cytat:

Napisany przez desden
... THE BEST-polska Rulezz ...

Dopiero teraz na to wpadłeś ? ||
;)

Berion 13.07.2005 06:44

Cytat:

Napisany przez pawelblu
[...]

Chodzi glownie o texty w stylu co kupic. Jezeli tak jak teraz, beda sie wplatywaly w konkretne dyskusje o sprzecie, to wcale nie bedzie lepiej i zdrowiej, a te cale przemeblowania moga okazac sie niewystarczajace w konfrontacji z nowym userem ktory tu przyszedl tylko po jedno: podac mu na tacy najlepiej z linkiem co i gdzie ma kupic. Zreszta takie sytuacje czasem owocuja stronami niepotrzebnych dyskusji powtarzanych przy kazdym takim przypadku. [...]

A ja nie widzę specjalnie problemu.
Jeśli nowy user zapyta się np. "we flash'owaniu" jaką kupić nagrywarkę to taki post można przecież wykasować. Jeśli nowy user założy temat, który wałkowany był już milion razy, można go zamknąć, podać linka, a np. pod wieczór wrzucić do śmietnika tudzież wykasować... I nie ma bałaganu.

Jak jest w praktyce? Hmmm... różnie. Któregoś razu poszukując interesujących mnie informacji trafiłem na temat, w którym prawie pięć stron to offtop. Toż to krew może człowieka zalać... Ja rozumiem: dwa posty, trzy, a niech będzie i cztery, ale 5 stron?

Cytat:

Napisany przez pawelblu

Również jestem za.

Ponadto drażnią posty w stylu:
"Ściongnołem se gre XXX i kuna fak, to starforce jest czy safedisk. i co to ten cały miniimage?"

Cytat:

Napisany przez pawelblu

Hmm... sztuczne? Jak dla mnie to dobre posunięcie oddzielić "sprawy techniczne" od np. "tapeta na wasz pulpit", a że narazie panuje mały chaos... ... Poprostu sporo jest do przenoszenia. Tego nie teleportujesz od tak, na kiwnięcie palca.

Rozpisałem się... ... :)

andrzejj9 13.07.2005 07:56

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Oznacza ona mniej wiecej tyle ze zmiany ida w zupelnie zlym kierunku, z czym osobiscie nie do konca sie zgadzam.

Widzisz, kwestia jest też taka, że niezmiernie rzadko, jeśli w ogóle, zmiany od samego początku są akceptowane. Stare rzeczy, jakiekolwiek by one nie były, powodują pewne przyzwyczajenia i ich zmiana zawsze budzi sprzeciw. Dopiero po jakimś czasie okazuje się, że to, co było kiedyś było tragiczne, a zmiany były na lepsze :)

legion 13.07.2005 09:50

Cytat:

Napisany przez Bartez

Chcesz moderatora? 8 ) IMHO nadajesz się :)

chyba zartujesz jakby zostal modem to juz widze co by sie tu dzialo pomysly co niektore raczej nadajace sie do sejmu Rzeczy Pospolitej chyba nie chodzi o usztywnienie forum ale takze o to zeby mozna bylo sie wypowiadac nawet na konkretny temat luzno a nie pod pretekstem jakis ostrzezen na czerwono moze jeszcze zalozymy dzieniczek uwag dla userow :)

Desden 13.07.2005 11:30

Cytat:

Napisany przez Czołgista
Dopiero teraz na to wpadłeś ? ||
;)

Jakby tak było,to musiałoby być sprzeczne ze mną samym :P

raptor123 13.07.2005 22:53

nie kracz z tymi ostrzezeniami, bo jeszcze komuś z władzy przyjdzie to do głowy,

PS. Nie wiem czy już to było wcześniej ale kiedys nie mogłem tego znaleść - prenumeracja dyskusji bez pisania w niej postu :)

Bartez 13.07.2005 23:16

Cytat:

Napisany przez raptor123
PS. Nie wiem czy już to było wcześniej ale kiedys nie mogłem tego znaleść - prenumeracja dyskusji bez pisania w niej postu :)

Na samej górze, rozwijalne menu: Opcje związane z dyskusją -> Zaprenumeruj dyskusję

Eliasz 14.07.2005 00:03

Czyli co zostanie podział w OT na hardware i software?? ja bylbym za tym żeby to połaćzyć, bo często nie wiadomo czy nawala sprzęt czy to kwestia oprogramowania

I jeszcze jedno jeśli chodzi o dział Humor. Czy zwykli userzy nie mogą w nim zakładać nowych topic'ów?? bo ja nie mogę, bo chciałem założyć temat o śmiesznych aukcjach na allegro i innych serwisach aukcyjnych.

Pzdr.

kizio 14.07.2005 00:14

hmm ja sie juz pogubiłem... więc w OT będą działy Oprogramowanie i Sprzęt a Rozrywka zostanie tak jak jest czy Rozrywka powędruje do OT?

raptor123 14.07.2005 00:18

Cytat:

Napisany przez Bartez
Na samej górze, rozwijalne menu: Opcje związane z dyskusją -> Zaprenumeruj dyskusję

Własnie po tym "remoncie" znalazłem tą opcje i nie wiedziałem czy była wcześniej czy dopiero teraz się pojawiała :)

Offtipic przydało się połączyć, lub żeby wyglądał tylko do przeglądania, czytania tak, czyli wszystko w jednym "kuble" Sprzęt i Oprogramowanie.
http://img95.imageshack.us/img95/851...pic18lj.th.jpg
Teraz chyba nie ma wszystkich tematów, tak mnie się wydaje ;)

przyodpisywaniu post lądował by z tam gdzie powinien być (sprzęt, oprogramowanie), tam gdzie topic został napisany.
Pisanie pod "kubłem" Offtopic było by nie możliwe.
Pisanie tylko pod Offtopic->Sprzęt lub Offtopic->Oprogramowanie

Pewnie to jest nie realne ale nawiązywało by do poprzedniego podziału forum, bardziej według mnie przyjaznego.
Pozdr :)

bgn 14.07.2005 11:29

:'( jestem tu coraz rzadziej - ale to poszadkowanie zupelnie mi nie odpowiada- ale cieszę sie że wlasciciele forum sa innego zdania.Dobre samopoczucie to niekiedy 100%sukcesu

yahol 14.07.2005 11:37

Cytat:

Napisany przez bgn
:'( jestem tu coraz rzadziej - ale to poszadkowanie zupelnie mi nie odpowiada- ale cieszę sie że wlasciciele forum sa innego zdania.Dobre samopoczucie to niekiedy 100%sukcesu

Bgn - tez sie ciesze, ze zaczynasz myslec pozytywnie. :D
A nie tylko ksobnie - ja chce, mnie sie nie podoba, ja bym zmienil :)
Idziesz w dobrym kierunku - moze cos z ciebie bedzie.
Ja osobiscie intensywnie rozwijam sie w strone akceptacji :D

legion 14.07.2005 13:33

Jeszcze powiem jedna rzecz ze forum jest takze odwiedzane przez ludzi ktorzy czasem lubia sobie pofolgowac na tematy piwa kobiet czy luznej imprezy :) czy tacy ludzie juz sa skreslani z listy userow na forum :).Ja jestem takim czlowiekiem lubie sie wyluzowac(czego brak co niektorym kolega na forum :) ) i czasem jaja sobie robic wiec przez to powstaly fajnie tematy a takze urozmaicone zostaly stare tematy jak np. 812@832 gdzie jest cala wiedza na ten temat wraz z luznym obrazem uzytkownika takiego sprzetu na forum.
Ludzie poznaja sie a czasam nawet za przyjaznaja sie wiec jezeli zrobimy sztywna otoczke forum ludzie zaczna sie denerwowac :)

Bartez 14.07.2005 14:08

Nie są spisani na straty. Od tego jest Off topic (w skrajnych przypadkach Śmietnik). Ale nie ma nic bardziej irytującego, niż szukanie rozwiązania problemu w temacie, w którym co piąta strona zawiera jakąś merytoryczną treść, a reszta to czat.

legion 14.07.2005 14:43

Cytat:

Napisany przez Bartez
Nie są spisani na straty. Od tego jest Off topic (w skrajnych przypadkach Śmietnik). Ale nie ma nic bardziej irytującego, niż szukanie rozwiązania problemu w temacie, w którym co piąta strona zawiera jakąś merytoryczną treść, a reszta to czat.

A irytuje to tylko tych co nie maja poczucja humoru :)

Berion 14.07.2005 15:11

Cytat:

Napisany przez legion

Albo czasu 8 ) na wertowanie dzięsiątek stron... ...

MacGyver 14.07.2005 15:25

Cytat:

Napisany przez legion

Ja mam poczucie humoru ale na odpowiednim poziomie i raczej podczas wertowania 20-sto stronnicowego tematu, w którym co 20-sty post zawiera sensowną pomoc a reszta to czat, nie byłoby mi do śmiechu 8 )

Weron 14.07.2005 16:21

Legion ma racje. Czasami trzeba sie troche rozluznic a nie sztywniacko trzymac sie tematu.
Chcialem jeszcze zauwazyc, ze sa w niektorych dzialach tak zwane posty przyklejone gdzie sa opisywane poradniki. Z tym, ze taki post jest otwarty i dopisuja sie tam ludzie, ktorzy psuja wedlug mnie ten post swoimi pytaniami. Temat wtedy niepotrzebnie sie rozwija i jest zasmiecany. Powinno byc cos takiego, ze taki post jest zamkniety a w nim odnosnik do tematu gdzie sa zadawane pytania. Jesli zostanie rozwiazany jakis problem lub pojawi sie cos ciekawego co mogloby wnosic jakies konkretne wartosci to nalezaloby to po prostu dopisac do tego zamknietego. Przykladem tego moze byc temat vluki gdzie dopisuja sie i smieca czasami jakimis blahostkami. Chociaz ostatnio zostal akurat wyczyszczony. Jednakze jest jeszcze pare takich tematow.

No i mam pytanie dlaczego vluka jest moderatorem? Skoro jego obecnosc na forum ma wymiar symboliczny.

pawelblu 14.07.2005 16:56

Cytat:

Napisany przez Weron
Chcialem jeszcze zauwazyc, ze sa w niektorych dzialach tak zwane posty przyklejone gdzie sa opisywane poradniki. Z tym, ze taki post jest otwarty i dopisuja sie tam ludzie, ktorzy psuja wedlug mnie ten post swoimi pytaniami. Temat wtedy niepotrzebnie sie rozwija i jest zasmiecany.

Tylko, ze legion wlasnie slynie z prowadzenia tego typu 'luznych rozmow' w przyklejonych tematach w dzialach technicznych. Swego czasu byl to przyklejony temat 812@832, ktory stal sie najwieksza czato-krowa, a zwracanie uwagi uwaza za sztywniactwo, brak poczucia humoru i zaczyna sie wymiana zdan z osoba ktora sielski czacik zakloca.

W smietniku - OK, w OT do czasu OK (choc chce zauwazyc ze OT bedzie mial niedlugo wielkosc calego bloku nagrywanie, czyli CD + DVD razem wziete, jezeli chodzi o ilosc postow).

Ale przeciez jest oficjalny czat. Zwykle w 'blyskotliwej' 'luznej rozmowie' biora udzial max 3 osoby, wiec niech sie umowia na czata i tam sobie pogadaja o tym ktore to piwo dzisiaj wypili i co tam im sie gotuje, czy co maja zamiar zjesc jutro, a moze wyjsc na rower a moze do kina, a moze nad morze, a moze ........ i to wszystko sa te niezbedne luzne rozmowy w nudnych przyklejonych tematach w dzialach technicznych.

MacGyver 14.07.2005 17:48

Cytat:

Napisany przez Weron
Chcialem jeszcze zauwazyc, ze sa w niektorych dzialach tak zwane posty przyklejone gdzie sa opisywane poradniki. Z tym, ze taki post jest otwarty i dopisuja sie tam ludzie, ktorzy psuja wedlug mnie ten post swoimi pytaniami. Temat wtedy niepotrzebnie sie rozwija i jest zasmiecany. Powinno byc cos takiego, ze taki post jest zamkniety a w nim odnosnik do tematu gdzie sa zadawane pytania. Jesli zostanie rozwiazany jakis problem lub pojawi sie cos ciekawego co mogloby wnosic jakies konkretne wartosci to nalezaloby to po prostu dopisac do tego zamknietego. Przykladem tego moze byc temat vluki gdzie dopisuja sie i smieca czasami jakimis blahostkami. Chociaz ostatnio zostal akurat wyczyszczony. Jednakze jest jeszcze pare takich tematow.

Ja tylko dodam, że już tak jest :)
Wątki przyklejone zotały w poniedziałek przeniesione do FAQ oraz odpowiednio podzielone tzn. w FAQ został tylko pierwszy post a reszta powędrowała poziom wyżej jako odrębny wątek z tematem [Komentarze] Tytuł poradnika. W poradniku jest link do komentarzy a w komentarzach (pierwszy post) link do poradnika :) Jak bedzie koniecznośc dopisania czegos ciekawego o zostanie to dopisane jako nowy post w wątku znajdującym się w FAQ :)

Weron 14.07.2005 18:01

Cytat:

Napisany przez MacGyver
Ja tylko dodam, że już tak jest :)
Wątki przyklejone zotały w poniedziałek przeniesione do FAQ oraz odpowiednio podzielone tzn. w FAQ został tylko pierwszy post a reszta powędrowała poziom wyżej jako odrębny wątek z tematem [Komentarze] Tytuł poradnika. W poradniku jest link do komentarzy a w komentarzach (pierwszy post) link do poradnika :) Jak bedzie koniecznośc dopisania czegos ciekawego o zostanie to dopisane jako nowy post w wątku znajdującym się w FAQ :)

konkret, aha :)

Odnosnie tego tematu:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=25947
Czy znalazl by sie na forum masochista, ktory przeczytalby calosc?
Watpie. Trzeba cos z tym zrobic. Tylko co? Oto jest pytanie.

zene_k 14.07.2005 18:20

A w śmietniku, to już nigdy nie będzie można założyć żadnego nowego tematu?
Tak tylko pytam ;) :piwo:

joujoujou 14.07.2005 18:34

Cytat:

Napisany przez Weron
[...] Trzeba cos z tym zrobic. Tylko co? Oto jest pytanie.

Zostawić potomnym ku przestrodze. ;)

BTW taką kobyłę to po prostu się czyta od końca, szybko dochodzisz do nieaktualnych informacji i przestajesz czytać dalej. :taktak:

andrzejj9 14.07.2005 19:36

Cytat:

Napisany przez Weron
Odnosnie tego tematu:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=25947
Czy znalazl by sie na forum masochista, ktory przeczytalby calosc?
Watpie. Trzeba cos z tym zrobic. Tylko co? Oto jest pytanie.

No jak to.. trzeba to uważnie przejrzeć, wyrzucić posty nie związane z tematem, inne pozostawić, poprawić błędy ortograficzne, stylistyczne, podzielić według wątków, opatrzyć komentarzem, podsumować i.... ok, zagalopowałem się.. Na przyszłość pozostaje po prostu nie dopuszczać do powstania tego typu kobył :)

legion 14.07.2005 19:47

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Tylko, ze legion wlasnie slynie z prowadzenia tego typu 'luznych rozmow'

a ty slyniesz z tego ze zawsze musisz przerwac wesola sielanke :D
Cytat:

Napisany przez pawelblu
Swego czasu byl to przyklejony temat 812@832, ktory stal sie najwieksza czato-krowa

ales sie uczepil tego tematu 812@832 wiem ze z checia jak bys mial wladze to bys sie osobiscie zajall wyczyszczeniem tego tematu :)
Cytat:

Napisany przez pawelblu
a zwracanie uwagi uwaza za sztywniactwo, brak poczucia humoru i zaczyna sie wymiana zdan z osoba ktora sielski czacik zakloca.

bo praktycznie tylko ty mi zwracasz na to uwage i jestes jedyna osoba ktora sie mnie czepia chodz sa wieksi jak to mowisz czatownic od mnie :D
zawsze odpowiadam ci wyluzuj troche bo ci zylka peknie :)
---------------------------------------------------------------------------

@Mac ma racie co za duzo to nie zdrowo :)
W kazdym temacie zawsze bedzie OT tego sie nie uniknie przeciez wiadomo ze nikt z nas nie jest robotem i nie bedzie odpisywal na zadane pytanie tak lub
nie czasem kazdy z nas cos chce dodac od siebie do tematu ale jak zawsze sie to moze podobac lub nie.

p.s
Kolega @Weron ciekawy pomysl dal by zamykac takie tematy na przyszlosc :) dodawajac co jakis czas najciekawsze przypadki rozwiazan dla tematu dzialu technicznego :D czyli jak teraz mniema do FAQ

pykson 14.07.2005 20:48

w ramach akcji "New CDRinfo Order" powstalo tak wiele dzialow, ze nie jest mozliwe ogarniecie wszystkiego

wpolczuje wszyskim MODom, roboty macie teraz od cholery

gdybym ja mial tak wszystko poszufladkowane na kompie - to dlugo musialbym myslec nad miejscem na nowy soft czy mp3ke, dluzej anizeli bym go szukal w "typowym" balaganie

podobnie na forum - teraz trzeba bedzie dobrze pomyslec przed zalozeniem topicu - inaczej sie admini zamecza

mnie sie osobiscie nowy porzadek coraz mniej podoba, jezeli kazdy moze wyrazic swoje zdanie to niniejszym to uczynilem, i rozumiem ze niektorym sie moze sie ow nowy podzial podobac

Cytat:

Napisany przez legion
(...)
bo praktycznie tylko ty mi zwracasz na to uwage i jestes jedyna osoba ktora sie mnie czepia chodz sa wieksi jak to mowisz czatownic od mnie :D
(...)

nie zupelnie, ja tez zwracalem Ci wtedy uwage, ostre starcie wtedy bylo :bluzga: :klotnia: ale teraz nie ma po tym sladu - skalpel Barteza i chyba ThanathoSa
no i chyba dobrze :spoko:

Cytat:

Napisany przez legion
(...)
ales sie uczepil tego tematu 812@832 wiem ze z checia jak bys mial wladze to bys sie osobiscie zajall wyczyszczeniem tego tematu :)
(...)

zgadzam sie, ze pawelblu jest bardzo "scjentyficzny" :uczen: i gdyby zostal MODem zaMORDowal by nas na smierc ;):D :bicz:
ale jednak mam podobne zdanie co do opinii o temacie 812@832 widzianym jako czatokrowa :D

czatownikow na forum od groma :konf: :D
ale do tego sa odpowiednie dzialy :czytaj: :offtopic:
czasem zagladam na forum wlasnie po to, zeby sie rozerwac, a nie uczyc

loozne spojrzenie jest potrzebne, ale nie jako watek przewodni tematu jak by nie bylo "technicznego"

generalnie nie ma o co kruszyc kopii

Howgh, ich habe gesprochen
:piwo:

legion 14.07.2005 21:36

Cytat:

Napisany przez pykson
nie zupelnie, ja tez zwracalem Ci wtedy uwage, ostre starcie wtedy bylo :bluzga: :klotnia: .....

no tak ale ty nie zrobiles z tego prywatnej krucjaty :) a wtedy nie tylko ja zaczalem tam pisac OT :) ale mi jakos najbardziej sie dostalo :banan:
P.s
ale po co odgrzebywac stare kotlety bylo minelo :) a Forum bedzie istniec dalej i
musi byc przyjazne dla wszystkich uzytkownikow czy nowych czy starych :)

smolik 15.07.2005 22:59

Ja to mam szczeście że jak mnie nie ma to zawsze sie cos dzieje ciekawego na forum.
Wchodze sobie dzisiaj patrze i nie poznaje starego forum.
Moje pierwsze odczucie to lekkie zagubienie w nowym układzie forum ale myślę że
potrzeba troche czasu ażeby sie przyzwyczaić do tych wszystkich wprowadzonych zmian.
Więc moja ocene przedstawie po jakimś czasie użytkowania.
BTW to nie wiedziałem że śmietnik jest dostepny tylko dla zarejestrowanych użytkowników
(troche sie zmartwiłem bo myślałem że został usunięty), ale w sumie czemu się dziwić przecież to elitarny dział ;)

mr_spock 20.07.2005 17:00

jestem na tym forum juz kilka miesiecy, ale takiego chaosu jeszcze nie bylo... nowy dzialy i "poddzialy"(!?) wprowadzily wg mnie straszne zamiaszania, samo przewalanie tych stron zabiera sporo czasu i latwo cos przeoczyc.

Patrix 20.07.2005 17:02

Cytat:

Napisany przez mr_spock
jestem na tym forum juz kilka miesiecy, ale takiego chaosu jeszcze nie bylo... nowy dzialy i "poddzialy"(!?) wprowadzily wg mnie straszne zamiaszania, samo przewalanie tych stron zabiera sporo czasu i latwo cos przeoczyc.

ja z tym uporałem się dzięki tej opcji:
Nowe Posty

MacGyver 20.07.2005 17:04

Cytat:

Napisany przez Patrix
Nowe Posty

Ja tylko tak sprawdzam nowe posty :)
Niebawie się we wchodzenie do wszystkich działów i przeglądanie ich.

Patrix 20.07.2005 17:07

Cytat:

Napisany przez MacGyver
Ja tylko tak sprawdzam nowe posty :)
Niebawie się we wchodzenie do wszystkich działów i przeglądanie ich.

Ja też :piwo:
chyba by mnie rozerwało gdybym musiał klikać w te wszystkie działy :D

Predi 20.07.2005 18:35

ja interesuje sie tylko offtpem.... nie chce mi sie niczego wiecej czytac :| i przez to cierpi moja muzyka, filmy, poczucie humoru itd :D

MetalSlug 20.07.2005 19:36

Sprawdzam tylko nowe posty, chyba że szukam rozwiązania jakiegoś konkretnego problemu (wtedy zgłaszam się do Pana Searcha). Forum CDRinfo jest dosyć wygodne...

epol 22.07.2005 13:36

Cytat:

Napisany przez Patrix
Nowe Posty

A gdzie taka opcja/link jest, bo nie widze? Czy trzeba sobie to "recznie" wybrac?

Hinks 22.07.2005 13:43

@Epol
Jest taka linijka:
Ustawienia FAQ Lista Użytkowników Kalendarz Arcade Nowe posty Szukaj Przybornik Wyloguj

Wiesz już czy zrobić Print Screen'a i pokazać ?

MacGyver 22.07.2005 13:51

Cytat:

Napisany przez zene_k
A w śmietniku, to już nigdy nie będzie można założyć żadnego nowego tematu?
Tak tylko pytam ;) :piwo:

Nie || Znaczy się ewentualne prośby kierować na PW/email/GG/pocztówka/list_polecony/gołąb_pocztowy do ModTeam :)
Cytat:

Napisany przez epol
A gdzie taka opcja/link jest, bo nie widze? Czy trzeba sobie to "recznie" wybrac?

http://img333.imageshack.us/img333/9...weposty2sr.jpg

epol 22.07.2005 14:36

Cytat:

Napisany przez Hinks
@Epol
Jest taka linijka:
Ustawienia FAQ Lista Użytkowników Kalendarz Arcade Nowe posty Szukaj Przybornik Wyloguj

Wiesz już czy zrobić Print Screen'a i pokazać ?

Teraz widze. Dzieki.

@Mac - nie trzeba bylo ;)

czero 14.08.2005 21:20

Od razu mowie ze nie czytalem calego topicu, bo niestety nie mam czasu na to, bo nie mam stalego dostepu do neta, ale jedno musze powiedziec.... WOW, ile zmian.

Czas na to aby sie przyjzec nowej organizacji forum bede mial prawdopodobnie dopiero jak wroce do Polski czyli za jakies 3 tyg, ale na pierwszy rzut oka widze ze jest ciekawie rozplanowane.

Brawo!, reszta wyjdzie w praniu ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:39.