![]() |
Za jabberem jestem nadal. Chętnie bym używał - i można chyba powiedzieć - promował cdrinfo.pl swoim nowym adresem. To tak BTW. ;]
|
Malinowo :)
Wydaje mi się, że powszechnie używane są dwa demony: - ejabberd http://www.ejabberd.im/ - jabberd 2.x http://codex.xiaoka.com/wiki/jabberd2:start W ciągu tygodnia zrobię rozeznanie wśród znajomych adminów i zaczerpnę wiedzy. Znam pewną świetną, komercyjną instalację i podpytam. Wstępnie możesz Bartez powiedzieć jakim OS dysponujesz i którą z baz (mysql, postgresql) preferujesz? |
Od razu mówię, że nie siedzę w temacie i nie wiem, jakie demony jabberowe są polecane ani jak je skonfigurować. Jeżeli ktoś, kto siedzi w temacie podeśle mi jakieś linki do poczytania, to myślę, że możemy to skonfigurować :)
|
Wracając do pomysłu.
Bartez, no to jak? Ja to jestem łobuz, ale za admina może Andy robić, jeśli nie masz czasu. Ma łeb nie od parady i zna dobrze jabbera, poradzi sobie. |
Cytat:
|
a wyczytałem, że trzeba... ale nie napisałem, bo pomyślałem, że to pewnie Polak, Ruskiij albo Czecho-Słowak i co ja mu będę po inglish nawijał....
Bartez pewnie już myśli jak tu założyć ten serwerek.... |
@pali zapomniałem dodać, że trzeba się odezwać do admina serwera i poproszenie o dodanie ;) Później będzie do tego odpowiednie GUI.
Cytat:
Cytat:
|
andy, ustawiłem sobie na hosted.im
Gdyby ktoś tam ustawiał swoją domenę: po wprowadzeniu odpowiednich SRV i TXT należy poczekać kilka godzin, aby system hosted.im to prawidłowo zweryfikował. Bez znaczenia jest, że macierzysty DNS odpowiada prawidłowo. Nie podoba mi się to jednak wcale... |
Cytat:
PubSub to coś podobnego do RSS ;) Cytat:
|
hmm, no to już ustawiłem, zaraz DNS przeładuje się i zobaczę czy działa
a dla tego MUC i PubSub (nie wiem co to jest), to też muszą być SRV czy CNAME? i teraz pisać do admina? a userów przez ten in-band to jak zakłada się? |
Dla komunikacji klient <--> serwer:
Nazwa hosta: _xmpp-client._tcp.domena Wartość rekordu: 10 0 5222 tigase.me Dla komunikacji serwer <--> serwer: Nazwa hosta: _xmpp-server._tcp.domena Wartość rekordu: 10 0 5269 tigase.me Tutaj info co i jak: http://www.tigase.im/content/registe...mpp-domain-now |
jakie masz wpisy SRV?
gdybyś tak zrobił screenshota albo loga, byłoby super :) ja mam strefę na freedns.42.pl |
hosted.im ma zdaje się limit 10 userów
o tigase.me nie słyszałem, zaraz zerknę ma jakieś ograniczenia? |
@pali zamiast używać serwerów od Google polecam np. hosted.im, tigase.me lub inne które pozwalają podpiąć swoją domenke pod ich infrastrukturę ;)
U siebie poczte mam realizowana przez Google(GoogleApps) a Jabbera via tigase.me. Działa świetnie. |
Cytat:
Żeby było jeszcze ciekawiej, gtalk mi zadziałał w domenie, od razu po ustawieniu rekordów MX, nie zdążyłem jeszcze ustawić SRV. Teraz mam przez pomyłkę ustawione wedle wzorca: usługa.protokół zamiast usługa.protokół.domena. - i działa. Usługi lookup DNS SRV zwracają brak rekordów dla mojej domeny.. i słusznie. A jednak działa ??? Niby powinienem się cieszyć, ale z takiego bajzlu wynika, że działać przestanie. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:46. |