Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 16.01.2010, 01:27   #1
mattti86
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 16.01.2010
Posty: 2
mattti86 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
2 SSD na RAID 0 + 2 HDD na RAID 0

Witam wszystkich.
Wszędzie szukałem odpowiedzi na to pytanie, ale albo jest ono tak banalne, albo mój pomysł zbyt oryginalny bo nie znalazłem nigdzie odpowiedzi.
Otóż do sedna:
Czy jest możliwe zrobienie na jednym kontrolerze dwóch macierzy RAID 0, np.
2 x dysk SSD(RAID 0) - na system i programy
2x dysk HDD(RAID 0 względnie RAID 0 + 1 lub 1 + 0) - gry, multimedia itp.
I ewentualnie jak to wpływa na wydajność, zakładam oczywiście kontroler na PCI-E 8x, także magistrala nie byłaby tu wąskim gardłem.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ostatnio zmieniany przez mattti86 : 16.01.2010 o godz. 01:32
mattti86 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.01.2010, 20:50   #2
zorg
Caliente
 
Avatar użytkownika zorg
 
Data rejestracji: 30.09.2002
Lokalizacja: Zorgberg
Posty: 3,402
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
nie wiem jak sprawa wyglada na controlerze o ktorym piszej ale na ICH8,9,10 (matrix) mozesz tak robic ! jeden raid0 na ssd drugi na hdd.
__________________
zorg jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.01.2010, 22:41   #3
czechoj
Dziadek
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika czechoj
 
Data rejestracji: 24.06.2002
Lokalizacja: dolnośląskie
Posty: 5,992
czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
spokojnie można zrobić dwa RAID`y 0 na jednym kontrolerze (pewnie poszło by i więcej wszystko zalezy od ilości portów)),
jeśli pierwszy SSD bedzie jako 0 to na drugi RAID złożony z HDD w wersji 0+1 musisz mieć wiecej niż 2 porty sata. Ja na swojej płycie mam pod kontrolerem ICH10 razem 6 złączy.
__________________
czechoj
APLIKATOR _ REKULTYWATOR
czechoj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.01.2010, 23:42   #4
mattti86
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 16.01.2010
Posty: 2
mattti86 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzięki bardzo za odpowiedzi.
Temat do zamknięcia.
mattti86 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.02.2010, 02:18   #5
mark0700
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 18.02.2010
Posty: 3
mark0700 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
szukam pomocy
może ktoś wie jak dołożyć drugi raid 0 do pierwszego już istniejącego (sys win.xp.pro)
w tablicy skonfigurowane ok. a po starcie sys. niestety dwa dyski osobno
mark0700 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.02.2010, 20:51   #6
czechoj
Dziadek
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika czechoj
 
Data rejestracji: 24.06.2002
Lokalizacja: dolnośląskie
Posty: 5,992
czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Eee tak to chyba nie da rady... Ty stworzyłeś po prostu drugi RAID 0 z nowych dysków. Wydaje mi się, że mnusisz stworzyć nowy RAID 0 z 4 dysków, wcześniej usuwając stare raidy.
__________________
czechoj
APLIKATOR _ REKULTYWATOR
czechoj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.02.2010, 00:58   #7
mark0700
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 18.02.2010
Posty: 3
mark0700 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
dodałeś w odpowiedzi "chyba" więc muszę szukać dalej
dodam że zaraz bo biosie w konfiguracji widać obie macierze i wchodząc do konfiguracji mogę zrobić z nimi co chce lecz po starcie systemu kicha
a jeszcze dokładniej to wygląda to tak:
1 która pracuje to niecałe 500Gb = 2x 250Gb
2 którą tylko widać to niecałe 1Tb = 2x500Gb
a co do 4 dysków o których piszesz to powiem iż miałem ponad rok temu taki rajdzik właśnie, puki nie padł jeden z 4 dysków mogę powiedzieć że to żyleta od tamtej pory jeżdżę na 2 ale to żółw niestety
mark0700 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.02.2010, 17:23   #8
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 6,662
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Nie można dołożyć nowych dysków do istniejącej macierzy.

Inna sprawa, że jeśli masz dyski różnej wielkości, to RAID 0 się nie opłaca, ze względu na utratę przestrzeni.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.02.2010, 22:45   #9
mark0700
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 18.02.2010
Posty: 3
mark0700 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
nie dołożyć do istniejącej macierzy (RAID 0) tylko założyć drugą macierz (RAID 0) - każda z dwóch par dysków wymienionych wyżej
mark0700 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.02.2010, 23:11   #10
czechoj
Dziadek
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika czechoj
 
Data rejestracji: 24.06.2002
Lokalizacja: dolnośląskie
Posty: 5,992
czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
w takiej konfiguracji nie powinno byc problemu, dwa RAIDy 0 winny działać OK
__________________
czechoj
APLIKATOR _ REKULTYWATOR
czechoj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.02.2010, 23:12   #11
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 6,662
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Z tym nie powinno być problemu. Kiedy dołączałem do systemu dyski w konfiguracji RAID 0 i wszystko było wykrywane tak, jak w BIOS-ie. U mnie system był zainstalowany na pojedynczym HDD, ale nie widzę żadnego powodu, dlaczego z dodaniem drugiego RAID-u do systemu postawionego na HDD w RAID miałoby być inaczej.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Ciekawe powiedzenia, cytaty, śmieszne stwierdzenia andrzejj9 Humor 34 16.03.2019 16:39
Poradnik HD - kompletna instalacja i konfiguracja kodeków i playerów. Smartek High Definition 139 11.12.2016 22:03
Projekt Freeware Calme Komputery 0 16.05.2005 20:31
Tematy maturalne na Polski.. (przeciek z IRCa ;) Martin_TP Off topic 7 15.05.2003 00:20


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:38.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.