Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 31.03.2009, 02:45   #1
Ktosiek
Nowy na forum

Data rejestracji: 21.11.2005
Ktosiek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam wszystkich.

Panowie, mam pytanie - otóż, posiadam dysk przenośny(zwykły HDD), zaszyfrowałem go TC. Jednakże nie skorzystałem z rady w poradniku na CDRinfo (swoją drogą, brawa dla autora ) i zamiast szyfrować cały dysk, zaszyfrowałem partycję (systemowa, formatowana na szybko w menu zarządzanie windy, rozmiar tej partycji to cała dostępna powierzchnia dysku). Teraz gdy podepnę ten dysk windows widzi nową partycję której nie może odczytać i chce ją formatować - nie przeszkadza mi to, podobnie jak to, że z puli "literek" jedna odchodzi . Mam tylko pytanie, czy tak zaszyfrowana partycja jest tak samo "silna" jak zaszyfrowany cały dysk?. Mam wrażenie, że tak, jednakże prosiłbym o potwierdzenie moich przypuszczeń.

Nie wiem jak wygląda sprawa na normalnych windowsach, bo od paru lat używam nlite'a -XP/vista potrafią same sformatować nowy dysk twardy bez zgody użytkownika? (być może w tweakach zaznaczam jakąś opcję - po paru latach robi się to niejako automatycznie ).

Ogólnie z tego co zrozumiałem, szyfrowanie partycji jest o tyle lepsze, że w MBR nie ma żadnych oznak TC.

Aha, nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale wybrałem opcję z ukrytym wolumenem.

Ostatnio zmieniany przez Ktosiek : 31.03.2009 o godz. 02:50
Ktosiek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.03.2009, 15:09   #2
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Ktosiek Podgląd Wiadomości
Mam tylko pytanie, czy tak zaszyfrowana partycja jest tak samo "silna" jak zaszyfrowany cały dysk?. Mam wrażenie, że tak, jednakże prosiłbym o potwierdzenie moich przypuszczeń.
Nie ma w zasadzie żadnej różnicy w poziomie bezpieczeństwa pomiędzy szyfrowaniem partycji a dysku (czyli Twoje podejrzenia są słuszne ).

Cytat:
Nie wiem jak wygląda sprawa na normalnych windowsach, bo od paru lat używam nlite'a -XP/vista potrafią same sformatować nowy dysk twardy bez zgody użytkownika? (być może w tweakach zaznaczam jakąś opcję - po paru latach robi się to niejako automatycznie ).
Windows będzie proponował sformatowanie partycji, której nie rozpozna, ale na pewno sam tego nie zrobi.

Cytat:
Aha, nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale wybrałem opcję z ukrytym wolumenem.
To zależy, wybranie tej opcji może pomóc, ale nie zawsze. Ktoś kiedyś napisał, że to opcja przydatna dla tajnych agentów i rzeczywiście chyba trochę tak jest - jeżeli wyobrazimy sobie sytuację, że ktoś odbiera tajnemu agentowi dysk i celując do niego z pistoletu pyta o hasło - wówczas agent podaje hasło "zewnętrzne", a napastnik dostając się za jego pomocą do dysku i tak "nie widzi" danych, które chciał zdobyć.

W życiu codziennym takie sytuacje raczej nie występują, więc nie sądzę, żeby stosowanie ukrytych wolumenów było konieczne, o ile nie spodziewamy się, że ktoś zechce siłą zdobyć nasze hasło. Bo jeśli chodzi o złamanie hasła, tak samo trudno jest złamać dane hasło, gdy jest ustawione dla zewnętrznego czy ukrytego wolumenu, tu nie ma żadnej różnicy.

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.03.2009, 15:35   #3
Ktosiek
Nowy na forum

Data rejestracji: 21.11.2005
Ktosiek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dziękuję za wskazówki.

Czy ta opcja jest tylko dla tajnych agentów? Nie wiem, różne sytuacje się zdarzają. Nie wiem jak to wygląda prawnie i mam nadzieje, że się nie dowiem (odpukać 3x), ale np. na nieoczekiwaną wizytę smutnch panów - w razie czego proszę hasło i nikt nic nie powie, że utrudniam śledztwo. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że to oskarżyciel musi udowodnić moją winę, nie odwrotnie.

Na ukrytej partycji mam w większości moje zdjecia i coś co ubóstwiam - polskie seriale/filmy, nie do zdobycia na DVD.Co prawda "jawna" partycja jest w dość małym stopniu zapełniona, ale kogo to obchodzi - mogę przecież wykorzystywać dysk jak chcę i ilę chcę.
Ktosiek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
szyfrowanie, szyfrowanie danych, szyfrowanie dysku, truecrypt, truecrypt 5

Twoje uprawnienia: