![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.10.2005
![]() |
Witam.
Czy jest mo***380;liwo***347;***263; aby podczas startu systemu nie pokazywa***322;o si***281; to standardowe okno: ![]() ...tylko zwyk***322;y czarny ekran, cokolwiek co pozwala wpisa***263; has***322;o "w ciemno", co***347; w stylu tego co ma chyba "drive crypt" ***380;e je***347;li si***281; nie wpisze has***322;a lub poda niepoprawne wyskoczy komunikat "boot disc failure" itp. Bo ja mo***380;e nie chcia***322;bym pokazywa***263; jakim programem mam zabezpieczonego kompa... A kolejna moja w***261;tpliwo***347;***263; to... czy bootowany z cd Norton Ghost jest w stanie kopiowa***263; i przywraca***263; zaszyfrowan***261; partycj***281;? (pomijam jej otwieranie w Ghost Explorer) Odpowiedzi poprosz***281; realne (sprawdzone do***347;wiadczalnie) a nie "mo***380;e, chyba" ... Ostatnio zmieniany przez evangelion69 : 15.09.2008 o godz. 16:05 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Dyski zaszyfrowane mozna kopiowac np. Acronisem, jedynie problemem bedzie gdy bedziesz chcial kopiowac caly obraz dysku na inny mniejszy np. o 2-3 MB. W mojej firmie jestem PM rozwiazania Checkpoint Pointsec PC i Protector. Znam problem od podszewki w duzej sieci.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.03.2009
![]() |
Mam dysk podzielony na 3 partycje , dwie z nich już zaszyfrowałem (została mi jeszcze partycja systemowa), mam do niech takie samo hasło co za tym idzie przy podaniu jednego hasła montują się dwie partycje.
Moje pytanie czy jeśli zaszyfruje trzecią partycje (systemową) i zabezpiecze ją takich samych hasłem jak poprzednie to przy podaniu hasła przy starcie systemu (aby zamontować partycje z systemem) będą się montowały pozostałe dwie partycje ? Drugie pytanie to już po zaszyfrowaniu dwóch partycji miały one przypisane litery D i E , po postawieniu nowego systemu miałem partycję (mam je nadal) tak samo jako litery D i E lecz są to teraz zwykłe dyski które należy sformatować i zamontować mogę zaszyfrowane partycję dopiero jako G i H , czy da się to jakoś naprawić aby montowały się jako D i E ? Używam wersji TrueCrypt 6.1a |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
____
![]() Data rejestracji: 26.05.2000
![]() ![]() ![]() |
Co do pierwszego pytania to nie podpowiem. Co do drugiego to jaki kolega ma system operacyjny ?
![]() |
#20 |
Nowy na forum
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pierwsze pytanie - nie. Po starcie systemu trzeba będzie zamontować pozostałe partycje osobno.
Co do pytania drugiego - podczas instalacji nowy system "zobaczył" dwie pozostałe partycje (poza systemową) i standardowo je zamontował pod literami D i E, ale nie potrafi ich odczytać. Ponieważ litery D i E są zajęte, TrueCrypt montuje te same partycje pod kolejnymi "wolnymi" literami, czyli G i H (podejrzewam, że F to napęd optyczny). Należy odmontować partycje D i E z systemu (PPM na "Mój komputer" => Zarządzaj => Zarządzanie dyskami => PPM na partycji D i wybrać opcję "Usuń literę dysku", potem to samo na E). Litery te będą od tego momentu dostępne i będzie ich można używać w TC.
![]() |
#22 | ||
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Cytat:
PS Jak to się zachowuje przy zaszyfrowaniu partycji systemowej (rozumiem że danych z tej partycji nie tracę podczas szyfrowania), kiedy chcę naprawić system , lub zainstalować od nowa ? Muszę po takich zabiegach nagrywać nową płytkę ? Czy są jakieś problemy z naprawianiem windy ,jakimiś backupami ? Co z systemami portable - można je odpalić ? Pozdrawiam Ostatnio zmieniany przez Caporeira : 05.03.2009 o godz. 14:13 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Pa rampamer
Zlotowicz
Cytat:
![]() Podczas szyfrowania wszystkie dane z partycji systemowej są zachowywane w niezmienionej postaci, naprawa systemu również nie powinna sprawiać żadnych problemów. Jednak w przypadku instalacji systemu od nowa (czyli de facto m.in. formatowania partycji systemowej) niezbędne jest nagranie nowej płyty ratunkowej podczas ponownego szyfrowania, nawet, jeśli ponownie użyje się tego samego hasła. Warto zastanowić się tu nad użyciem płyty RW lub DVD-RAM, żeby nie tracić niepotrzebnie płytek ![]()
![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Jarson : 05.03.2009 o godz. 18:36 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.11.2005
![]() |
Witam wszystkich.
Panowie, mam pytanie - otóż, posiadam dysk przenośny(zwykły HDD), zaszyfrowałem go TC. Jednakże nie skorzystałem z rady w poradniku na CDRinfo (swoją drogą, brawa dla autora ![]() ![]() Nie wiem jak wygląda sprawa na normalnych windowsach, bo od paru lat używam nlite'a -XP/vista potrafią same sformatować nowy dysk twardy bez zgody użytkownika? (być może w tweakach zaznaczam jakąś opcję - po paru latach robi się to niejako automatycznie ![]() Ogólnie z tego co zrozumiałem, szyfrowanie partycji jest o tyle lepsze, że w MBR nie ma żadnych oznak TC. Aha, nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale wybrałem opcję z ukrytym wolumenem. Ostatnio zmieniany przez Ktosiek : 31.03.2009 o godz. 02:50 |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Po prostu gdy na dysku masz system operacyjny to po zaszyfrowaniu partycji jest instalowany bootmanager, który pozwoli na uruchomienie tegoż systemu. Gdyby go tam nie było to nie udało by się odszyfrować dysku i uruchomić systemu operacyjnego. Przy dyskach (bez systemu operacyjnego) używamy normalnego szyfrowania partycji.
![]() |
![]() |
#26 |
Nowy na forum
![]() |
Czyli zrobiłem wszystko zgodnie ze sztuką - dziękuję za odpowiedź i korekcje błędu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |||
Pa rampamer
Zlotowicz
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
W życiu codziennym takie sytuacje raczej nie występują, więc nie sądzę, żeby stosowanie ukrytych wolumenów było konieczne, o ile nie spodziewamy się, że ktoś zechce siłą zdobyć nasze hasło. Bo jeśli chodzi o złamanie hasła, tak samo trudno jest złamać dane hasło, gdy jest ustawione dla zewnętrznego czy ukrytego wolumenu, tu nie ma żadnej różnicy.
![]() |
![]() |
#28 |
Nowy na forum
![]() |
Dziękuję za wskazówki.
Czy ta opcja jest tylko dla tajnych agentów? Nie wiem, różne sytuacje się zdarzają. Nie wiem jak to wygląda prawnie i mam nadzieje, że się nie dowiem (odpukać 3x), ale np. na nieoczekiwaną wizytę smutnch panów - w razie czego proszę hasło i nikt nic nie powie, że utrudniam śledztwo ![]() Na ukrytej partycji mam w większości moje zdjecia i coś co ubóstwiam - polskie seriale/filmy, nie do zdobycia na DVD.Co prawda "jawna" partycja jest w dość małym stopniu zapełniona, ale kogo to obchodzi - mogę przecież wykorzystywać dysk jak chcę i ilę chcę. |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W polskim prawie istnieje coś takiego, że nie musisz nic mówić jeśli miało by cię to obciążyć w tym przypadku podanie hasła/klucza do zaszyfrowanego wolumenu.
![]() |
#30 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.01.2010
![]() |
Witam serdecznie,
Bardzo fajny artykuł! Ja właśnie zastanawiałem się nad zaszyfrowaniem całej partycji niesystemowej za pomocą TrueCrypta[6.3a], jednak mam pewną wątpliwość odnośnie tego czy istnieje sposób i jeśli tak to jaki to sposób, na odszyfrowanie tej partycji po jej zaszyfrowaniu. Czy pozostaje nam jedynie ponowne przypisanie litery dla partycji a następnie format dysku a co za tym idzie konieczność przeniesienia danych na inny dysk przed wykonaniem formatu? Czy jest może jakaś metoda jak w przypadku deszyfrowania partycji systemowej, gdzie po wybraniu z menu TrueCrypta "Trwale odszyfruj Partycję/Dysk systemowy" zachowamy dane, które znajdowały się na zaszyfrowanym dysku? Z góry dziękuję za odpowiedź. |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
szyfrowanie, szyfrowanie danych, szyfrowanie dysku, truecrypt, truecrypt 5 |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
IMPREZKA ON-LINE (tylko powyzej 18 lat) | Remix | Off topic | 37390 | 02.12.2011 17:07 |
Nasze wybory | Agusia | Off topic | 349 | 05.11.2007 19:59 |
nie dziala nagrany plik | MrBiedrona | Napędy optyczne DVD | 17 | 22.10.2005 15:57 |
Po instalacji ser. od grafiki w XP zawiesza się | a-dus | Off topic | 2 | 17.12.2002 18:33 |
Dlaczego na czacie wiadomości nie pojawiają się od razu po wysłaniu??? | ZiP | Off topic | 5 | 31.08.2002 16:17 |