Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   awaria dysku twardego (https://forum.cdrinfo.pl/f101/awaria-dysku-twardego-37913/)

Atlantis 05.08.2004 22:30

Mi nie chodzi, zeby tenm dysk był potem ostro ekspoatowany. :0 Chxce poprostu wepchnac go do starego kompa, zainstalowac Winde i miec w razie awarii nowego. :) BTW co powoduje bady?

*Vojtas* 05.08.2004 23:03

Cytat:

Napisany przez Atlantis
BTW co powoduje bady?

No np:
1. Zetknięcie się głowicy z dyskiem.
2. Upływ czasu (zużycie materiałów).
3. Użyszkodnik. ||

pozdr.

esem 06.08.2004 07:55

BAD = ZŁY, niedobry (z angielskiego). Jest to fizyczne uszkodzenie powierzchni zapisu na dysku, np. ten obszar został fizycznie wytarty, uzkodzony, wykruszył się, zestarzał się. Jak ten proces zaczął się - to już tylko będzie się posuwał.
Klasycznym przypadkiem są tutaj bazy danych: ciągłe zapisywane i odczytywane z tego samego obszaru HDD: po jakimś czasie robi się dziura - dosłownie. 8 )

Monter 06.08.2004 10:43

Cytat:

Napisany przez *Vojtas*
No np:
...
3. Użyszkodnik. ||

No co Ty ;) Ja go nie dotykałem ;)

A tak bardziej poważnie, mikronowe cząstki powierzchni odrywają się najczęściej po uderzeniu głowicy i potem wirują wewnątrz dysku, co przy tej prędkości obrotowej powoduje uszkodzenie kolejnych obszarów talerza. Odpuść sobie ten dysk, szkoda czasu cokolwiek na niego instalować, Winda trafi przy uruchamianiu na BADa i się wysypie, o ile w ogóle ją dasz radę zainstalować.

epol 06.08.2004 12:14

Możesz sprobować "zamazać" te bady PM lub Nortonem Disc Dokto

Atlantis 06.08.2004 14:44

To w takim razie może wiece jak duże dyski są w stanie obsługiwać BIOSy komputerów z prockami Pentium (166)? Chodzi mi o orientacyjny przedział.
Opłaca się kupić dysk na giełdzie albo przez allegro?

Atlantis 07.08.2004 17:29

A tak właściwie to od czego zależy zużycie dysku? Bo w gruncie rzeczy ten mój nie był tak mocno eksploatowany, a znam ludzi, którzy bez problemów działają na starych kompach, nawet 386 z dyskami poniżej 1 GB i nie mają z nimi problemów, nawet przy notebookach. :)

epol 07.08.2004 18:54

Zalezy takż eod formy dysku :D

Atlantis 07.08.2004 21:14

A co rozumiesz przez "forme"? Zamierzam kupić używany dysk twardy, zamiast tego, żeby uruchomić mojego starego kompa (wszystko jest, brakuje tylko twardziela i FDD). Co mam kupić, żeby w miarę dobrze działało? Bo z waszych wypowiedzi mogę wywnioskować, że z tym dyskiem mogę dać spobie spokój. :)
Jak duży dysk powinien ruszyć na komputerze z prockiem Pentium 166? I co się stanie, jeśli podłączy się za duży? BIOS go nie będzie wcale widział, czy będzie w stanie operować tylko na częąści powierzchni dysku? Może te pytania brzmią trochę głupio, ale nie znam się szczególnie na kompach jeśli chodzi o tę stronę. :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:58.