![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dlaczego nie?
Ja mam w ośmioletnim. ![]()
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 |
![]() |
Mhm wydajność dysku nie jest jakąś uniemożliwiająca mi działanie, używam go do photoshopa, muzyka/film/internet + bardzo sporadycznie partyjka kozaków...adobe premiere nawet na nim nie odpalamXD... dysk wymieniłem z 80->750 z myślą o przestrzeni a jego prędkość zrodziła we mnie pytania:
1. czy jest w 100% sprawny 2. czy taki transfer jest normalny dla tej klasy sprzętu czy coś działa za wolno 3. jeżeli za wolno czy to kwestia że lapek jest za stary/brak odpowiednich sterowników czy może coś innego nie mniej następny dysk to będzie już pewnie SSD ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Nie wiem jakie kolejkowanie jest w Windows, ale przykładowo w Linuksie przy ustawieniu kolejkowania CFQ obserwowałem identyczne zachowanie. Tymczasem Deadline przez cały czas kopiowania utrzymywał stały poziom i równomiernie rozkładał cykle odczytu/zapisu. Efekt jest taki, że przy małych plikach CFQ jest bezkonkurencyjny bo początkowa prędkość kopiowania jest imponująca, ale przy większych Deadline potrafi skończyć 30% szybciej, bo CFQ po krótkim sprincie się "zamula" (to nie jest uniwersalna prawda, zależy od dysków, kernela itd, więc nie sugerujcie się tym przy ustawianiu swojego kompa). Podejrzewam, że w Windows kolejkowanie jest bliżej CFQ, bo jest to scheduler bardziej zaawansowany, zalecany i preferowany do komputerów domowych (m.in dzieli dysk sprawiedliwie między konkurujące programy). Tymczasem prosty deadline jest raczej dla serwerów i SSD - ale ja go używam wszędzie - bo bardziej mi odpowiada jego przewidywalne zachowanie przy dużym obciążeniu. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 07.11.2013 o godz. 08:45 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
DYSK ZACINA SIĘ PRZY PRÓBIE PRZEKOPIOWYWANIA | zibbits | Odzyskiwanie danych | 13 | 26.01.2012 15:18 |
Buczący dysk twardy | kbkak23 | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 5 | 05.10.2011 19:13 |
Proszę o pomoc:( - Twardy Dysk | Dorian | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 20 | 15.01.2007 15:58 |
Norton Ghost 2003 - bardzo wolny zapis | miklewicz | Off topic | 1 | 20.06.2006 22:03 |
DVDdecrypter i bardzo wolny ripping | Adrian | DVD-Video | 1 | 06.05.2004 23:38 |