Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 01.08.2022, 09:36   #1
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Błędy hdd w S.M.A.R.T i wymiana dysku systemowego

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem wymiany dysku systemowego hdd na SSD typu M.2. Chciałbym w miarę prosty sposób sklonować system na nowy dysk (jeszcze nie zamontowany). Są poradniki min. na youtube jak to zrobić. Natomiast na starym dysku hdd ostatnio zaczęły się pojawiać błędy w smart. Błędy BC, C5 i C6 określane są jako krytyczne a błędy BB też chyba nie wróżą nic dobrego, tym bardziej że ich ilość się prawie podwoiła w ciągu ostatnich godzin, więc zacząłem kopiować dane. Pytanie jednak czy migracja systemu na nowy dysk w takim wypadku jak mój powinna się odbyć normalnie jakby wszystko było ok, czy procedura jest inna? Załączam obrazek/zrzut z programu Crystaldiskinfo.
Jak oceniacie ten wynik smart?
Ten dysk jak już przeniosę system jest do odratowania na tyle by tam można było trzymać tylko kopię mało ważnych danych?
Jeśli chodzi o pracę systemu, programów, to nie zauważyłem jakichś problemów. Po prostu rutynowo odpaliłem program Crystaldiskinfo i się zdziwiłem.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-crystal-disk-info-nowe-bledy-2.jpg  
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.08.2022, 10:51   #2
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 8,177
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Procedura jest identycznie taka sama, po prostu jeśli dysk będzie w zbyt złym stanie to się nie powiedzie. Dlatego jeżeli z HDD coś się dzieje, to najlepiej nie czekać, tylko przenosić system jak najszybciej.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.08.2022, 11:11   #3
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
No dobrze a co z tym dyskiem? Można go jakoś ratować i potem używać do czegokolwiek?
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.08.2022, 11:43   #4
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 8,177
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Dysk pójdzie swoją drogą, albo będzie działał jeszcze pięć lat albo się posypie w tydzień. Każda próba ratowania dysku (co w zasadzie ogranicza się do wymiany/naprawy elektroniki) nie daje żadnej pewności oraz jest kompletnie nieuzasadniona ekonomicznie.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.08.2022, 13:08   #5
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Nie o taką naprawę mi chodziło. Są programy do tego celu. Przynajmniej są do błędów z c5 i z c6 co do reszty, to nie wiem. A mam na myśli MHDD lub Victoria i zrobienie REMAP i może jeszcze czegoś więcej, o czym nie wiem.
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.08.2022, 15:53   #6
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 36,207
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Nie ma co rzeźbić w ... Takiemu dyskowi absolutnie nie można już ufać. Sklonuj/skopiuj co się da i oddaj ten rupieć na złom.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.08.2022, 00:20   #7
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Cytat:
Napisany przez joujoujou Podgląd Wiadomości
Nie ma co rzeźbić w ... Takiemu dyskowi absolutnie nie można już ufać. Sklonuj/skopiuj co się da i oddaj ten rupieć na złom.
A czy ważne jest w jaki sposób to zrobię? Bo są różne metody i różne programy, pod windows czy uruchamiane z pena linuksowe itd itp. Można klonować posektorowo z pomijaniem tych błędów albo bez pomijania. Jedni twierdzą, że sposób jak to zrobię jest kluczowy inni, że nie ma znaczenia. Są różne szkoły i różne zdania na ten temat a ja nie chcę zbytnio zwlekać.

Ostatnio zmieniany przez dromader40 : 02.08.2022 o godz. 01:51
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.08.2022, 17:12   #8
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,076
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Tak jak Ci tu przedmówcy radzą, kup dysk, przenieś dane na sprany dysk.
Tego z błędami możesz używać dalej (trzymaj na nim tylko to co możesz stracić), lub eksperymentować na nim, ale dopiero po wykonaniu w/w.
Też kiedyś przechodziłem ten problem z Seagate. Po prostu kupiłem nowy.

Nie wiem czy tak jest do teraz, ale Seagate to już nie ten sam Seagate co kiedyś i warto rozglądać się za inną firmą dysku.
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.08.2022, 23:58   #9
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,236
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
...
Nie wiem czy tak jest do teraz, ale Seagate to już nie ten sam Seagate co kiedyś i warto rozglądać się za inną firmą dysku.
ja właśnie słyszałem już kiedyś że z Seagate jest źle, a że się nie poprawiło to już inna para kaloszy.

Taki dysk w zależności jakiego są to rodzaju usterki należy wyzerować, zremapować. Jeśli błędy dotyczą końcowych sektorów, to można je obciąć i zrobić dysk mniejszy w użytku. Jednakże najpewniejsze ze wszystkich dorad co z tym "twardzielem" możesz zrobić, to po ostatecznym spartycjonowaniu, wykorzystywać go jako duży pendrive potrzebny Ad-hoc, gdzie wgrywasz, przenosisz na drugi komputer i jeśli nie wywala błędów a przeniesione dane w pełni się otwierają i nie ma problemów z odczytem, to kasujesz z tego dysku. Nic bardziej ambitnego.

Z dyskami jest trochę jak z parasolem, którego nie można zacerować. Można go odwracać inną stroną by się bezpośrednio na głowę nie lało, ale żadnej dziury nie zacerujesz wiec to tylko kwestia czasu kiedy wiatr go w pełni rozedrze.
A teraz ostatnia rada, jeśli błędów masz niewiele to taki dysk może być magazynem danych, pod warunkiem że wiesz gdzie te błędy występują (potrafisz je wykluczyć z użycia) i dysk nie pracuje non-stop a służy jako magazyn offline.
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.08.2022, 01:49   #10
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
Tak jak Ci tu przedmówcy radzą, kup dysk, przenieś dane na sprany dysk.
Tego z błędami możesz używać dalej (trzymaj na nim tylko to co możesz stracić), lub eksperymentować na nim, ale dopiero po wykonaniu w/w.
Też kiedyś przechodziłem ten problem z Seagate. Po prostu kupiłem nowy.

Nie wiem czy tak jest do teraz, ale Seagate to już nie ten sam Seagate co kiedyś i warto rozglądać się za inną firmą dysku.
To już dawno ustalone. Ja się pytałem o to jak to zrobić. Czy np. nie potrzeba najpierw naprawy a potem klonowania jak twierdzą niektórzy?
Inni uważają, że najpierw klon, potem naprawa (remap).
Mam jeszcze inny problem: Musiałem kupić kolejny dysk, bo jak wsadziłem SSD M.2 NVMe to się okazało, że płyta go nie widzi. Okazało się, że z powodu starej wersji UEFI, więc czeka mnie pierwsza w życiu aktualizacja UEFI. Ale najpierw chcę zrobić klona tymczasowo na ten nowy dysk, bo jakby poszło coś nie tak z aktualizacją UEFI, to by było nie wesoło.

KaiQ: A teraz ostatnia rada, jeśli błędów masz niewiele to taki dysk może być magazynem danych, pod warunkiem że wiesz gdzie te błędy występują (potrafisz je wykluczyć z użycia) i dysk nie pracuje non-stop a służy jako magazyn offline.

No to będę teraz przynajmniej wiedział o co pytać, bo pojęcia nie mam jak wyklucza się błędy sektorowe dysku. A dokładniej: niestabilne sektory.

Ostatnio zmieniany przez dromader40 : 05.08.2022 o godz. 01:54
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
błędy, dysku, hdd, s.m.a.r.t, systemowego, wymiana

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:11.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.