Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 20.02.2019, 12:11   #1
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.02.2019
Posty: 11
zadajePytanie w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Crucial MX500 500 GB - potrzebna opinia i porada

Cześć.


Potrzebuję opinii i porady.


Zainstalowałem na nowym dysku SSD Crucial MX500 500GB od nowa system Windows Vista Business 64bit.
Po zainstalowaniu systemu postanowiłem sprawdzić szybkość dysku przy pomocy AS SSD Benchmark.

Crucial MX500 500 GB - potrzebna opinia i porada-przed-ahci.jpg

Później poczytałem na internecie o optymalizacji dysku i włączyłem obsługę AHCI poprzez zmianę kluczy w rejestrze Windows i zmianie w BIOS-ie z IDE na AHCI.
Mam w BIOS-ie w dwóch miejscach taką opcję, w obu ustawiłem na AHCI.


Lecz po włączeniu AHCI testy w tym programie mają problem z ukończeniem i prędkości spadły w niektórych polach.
W innych benchmarkach nie ma problemów z ukończeniem testów.
Poniżej kilka zrzutów:

Crucial MX500 500 GB - potrzebna opinia i porada-ssd-z_1.jpg
Crucial MX500 500 GB - potrzebna opinia i porada-ssd-z_2.jpg
Crucial MX500 500 GB - potrzebna opinia i porada-ssd-z_3.jpg
Crucial MX500 500 GB - potrzebna opinia i porada-z_ahci_1.jpg
Crucial MX500 500 GB - potrzebna opinia i porada-z_ahci_po_zatwierdzeniu_bledu.jpg
Crucial MX500 500 GB - potrzebna opinia i porada-zbior_pomiarow.jpg

Dodam, że moja płyta główna (MSI ECLIPSE SLI) obsługuje SATAII więc domyślam się, że maksymalne transfery będą na poziomie 300 MB/s.

Po zmianie trybu z IDE na AHCI pojawiło się również w menadżerze urządzeń dużo tych samych kontrolerów, np: ATA channel 0 aż 4 razy.

Część z nich ma żółty wykrzyknik przy sobie.

- Czy to są odpowiednie odczyty dla tego dysku i takiej konfiguracji
- Czy dysk jest uszkodzony w jakiś sposób, że nie chce dokończyć testu w AS SSD Benchmark?
- Nie wiem, czy mam najnowszy firmware do dysku i czy jest potrzeba jego zmiany
- Nie da się zainstalować oprogramowania producenta, można go czymś zastąpić?
- Nie wiem czy dysk obsługuje funkcję TRIM (dostępna chyba dopiero od Windowsa 7)
- Nie wiem czy dysk obsługuje NCQ


Chciałbym wszystko dobrze ustawić zanim zacznę instalować programy.
Jeżeli potrzebujecie jakiś dodatkowych informacji, to piszcie śmiało.

Ostatnio zmieniany przez zadajePytanie : 20.02.2019 o godz. 12:14
zadajePytanie jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.02.2019, 13:04   #2
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,066
loki7777 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>loki7777 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>loki7777 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>loki7777 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Wydaje mi sie ze zmiana ide na ahci i vice versa powinna byc dokonana przed instalacja systemu i pewnie stad ten problem z testami dysku i dobrze ze ci sie w ogole windows uruchamia bo czasami wywala blad przy takich zmianach.

Moze ktos potwierdzi lub zaprzeczy zaraz temu.
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2019, 13:09   #3
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 32,732
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
AFAIK to faktycznie spore szczęście że system w ogóle wstał.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2019, 13:37   #4
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 25,366
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Do AHCI powinny być stery na stronie producenta, a nie sama zmiana kluczy. I nie wiem, czy jest z czym walczyć przy SATA II - ja kiedyś przy SATA I nie osiągnąłem poprawy wyników, ale tu nie będę się spierał.
Winda po zainstalowaniu sterów uruchomiła się dopiero po włączeniu w biosie AHCI - bez tego ani rusz.
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2019, 13:41   #5
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.02.2019
Posty: 11
zadajePytanie w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez loki7777 Podgląd Wiadomości
Wydaje mi sie ze zmiana ide na ahci i vice versa powinna byc dokonana przed instalacja systemu i pewnie stad ten problem z testami dysku i dobrze ze ci sie w ogole windows uruchamia bo czasami wywala blad przy takich zmianach.

Moze ktos potwierdzi lub zaprzeczy zaraz temu.

O AHCI doczytałem dopiero po zainstalowaniu systemu.
Co do wywalania błędu, to u mnie tego nie było.
zadajePytanie jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2019, 13:45   #6
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.02.2019
Posty: 11
zadajePytanie w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez grzeniu Podgląd Wiadomości
Do AHCI powinny być stery na stronie producenta, a nie sama zmiana kluczy. I nie wiem, czy jest z czym walczyć przy SATA II - ja kiedyś przy SATA I nie osiągnąłem poprawy wyników, ale tu nie będę się spierał.
Winda po zainstalowaniu sterów uruchomiła się dopiero po włączeniu w biosie AHCI - bez tego ani rusz.
Na stronie producenta dysku, czy płyty głównej, bo ze strony producent płyty zainstalowałem chyba wszystkie dostępne sterowniki.
Prędkości są w miarę ok, bardziej mi chodzi o błędy podczas testu, czy dysk nie jest przypadkiem uszkodzony, bo jest nowy i jest możliwość ewentualnego zwrotu.
zadajePytanie jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2019, 14:02   #7
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 25,366
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Na stronie producenta płyty głównej lub komputera/laptopa. Dysk tu nic nie ma.
Jeśli tych błędów nie było w trybie IDE, to dysk jest OK. Przyczyny szukałbym w sterach/braku AHCI.


Jeśli mnie pamięć nie myli, to w starszych Windowsach należało wgrać zewnętrzne stery AHCI przed instalacją windowsa, z od razu włączonym AHCI w biosie. Instalowanie tego później było już "nie po bożemu". W sieci było dużo poradników.
Jak jeszcze nie masz skonfigurowanego, poinstalowanego kompa to możesz się pobawić, niemniej uzysk wydajności przy SSD jest z racji krótkich czasów dostępu, a nie szybkości transferu....więc to trochę taka zabawa dla sportu, tym bardziej przy SATA II.
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2019, 14:37   #8
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.02.2019
Posty: 11
zadajePytanie w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez grzeniu Podgląd Wiadomości
Na stronie producenta płyty głównej lub komputera/laptopa. Dysk tu nic nie ma.
Jeśli tych błędów nie było w trybie IDE, to dysk jest OK. Przyczyny szukałbym w sterach/braku AHCI.


Jeśli mnie pamięć nie myli, to w starszych Windowsach należało wgrać zewnętrzne stery AHCI przed instalacją windowsa, z od razu włączonym AHCI w biosie. Instalowanie tego później było już "nie po bożemu". W sieci było dużo poradników.
Jak jeszcze nie masz skonfigurowanego, poinstalowanego kompa to możesz się pobawić, niemniej uzysk wydajności przy SSD jest z racji krótkich czasów dostępu, a nie szybkości transferu....więc to trochę taka zabawa dla sportu, tym bardziej przy SATA II.

Też mam wrażenie, że o sterownik tu chodzi, w trybie IDE nie było żadnych wykrzykników, nie było również błędu w benchmarku.
Problem w tym, że instalowałem sterowniki ze strony producenta.
W jaki sposób mogę wgrać sterowniki AHCI przez instalacją systemu?
zadajePytanie jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2019, 15:04   #9
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 25,366
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Stery przed instalką systemu wrzucało się np. z dyskietki, albo płytki CD, albo z lokalizacji sieciowej - zależy na co pozwalał instalator starego windowsa.
Poradników było dużo, teraz już mało komu potrzebne....nie wiem co dokładnie obsługiwała vista, na pewno do XP trzeba było kombinować. Można też było integrować stery AHCI z instalką windowsa np. przez nLite.
Masz tu przykładowy poradnik włączenia AHCI już w zainstalowanym Windowsie. Jednak te sterowniki musisz poszukać.
http://www.tweaks.pl/wlaczenie-tryb-ahci-ncq-dysk-sata/
Jeśli mało wiedzy, to wujek gugiel pomoże
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2019, 15:07   #10
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 32,732
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez grzeniu Podgląd Wiadomości
[...] uzysk wydajności przy SSD jest z racji krótkich czasów dostępu, a nie szybkości transferu....więc to trochę taka zabawa dla sportu, tym bardziej przy SATA II.
Nawet przy SATA I różnica jest bardziej niż zauważalna. Zresztą kto bogatemu zabroni?
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2019, 15:35   #11
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 25,366
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Ależ oczywiście, że różnica jest zarąbista nawet na SATA I - ale to jak pisałem, przez nieporównywalne czasy dostępu. A to zasługa SSD a nie AHCI.
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2019, 15:44   #12
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 32,732
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez grzeniu Podgląd Wiadomości
[...] A to zasługa SSD a nie AHCI.
Tośmy się dogadali, bo właśnie to miałem na myśli.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2019, 19:40   #13
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.02.2019
Posty: 11
zadajePytanie w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem chyba rozwiązany.
Zamieniłem w biosie jeden AHCI na IDE (miałem do wyboru w dwóch miejscach).
Dzięki temu zniknęły żółte wykrzykniki w menadżerze urządzeń.
To jednak nie rozwiązało problemu z benchmarkiem AS SSD Benchmark.
Wgrałem nowe sterowniki ze strony intela, bo te od producenta płyty głównej już miałem i to pomogło rozwiązać problem.

Poniżej kilka zrzutów: sprzed i po modyfikacjach.
Najważniejsze różnice zaznaczyłem czerwonymi ramkami.

Crucial MX500 500 GB - potrzebna opinia i porada-ide.jpg
Crucial MX500 500 GB - potrzebna opinia i porada-ahci.jpg
Crucial MX500 500 GB - potrzebna opinia i porada-ahci_2.jpg
Crucial MX500 500 GB - potrzebna opinia i porada-1.jpg
Crucial MX500 500 GB - potrzebna opinia i porada-2.jpg
Crucial MX500 500 GB - potrzebna opinia i porada-3.jpg
Crucial MX500 500 GB - potrzebna opinia i porada-4.jpg
Crucial MX500 500 GB - potrzebna opinia i porada-5.jpg

Czy teraz patrząc na powyższe screeny można powiedzieć, że:
- z dyskiem jest już wszystko ok i nie ma żadnych niepokojących odczytów?
- wszystkie ustawienia są poprawne?
- odczyty (szybkość i czas) są na odpowiednim poziomie i nie wymagają już żadnej poprawy lub nie uda się już więcej wyciągnąć?
zadajePytanie jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2019, 21:54   #14
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 25,366
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Wydaje się być OK. Szybkość ograniczona jak dla SATA II i więcej nie wyciśniesz, a czas dostępu powinien być zbliżony do podanego przez producenta SSD.
Trudno powiedzieć co masz w biosie, mówisz o dwóch miejscach. Co mobo to inny bios i miejsce tych ustawień. Sprawdź czy AHCI masz dla kanału z dyskiem. Teraz po wyłączeniu w biosie AHCI windows powinien nie wstać w ogóle, możesz dla próby wyłączyć i włączyć z powrotem.


Może jeszcze ktoś coś mądrego zauważy i napisze.
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.02.2019, 23:29   #15
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.02.2019
Posty: 11
zadajePytanie w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez grzeniu Podgląd Wiadomości
Wydaje się być OK. Szybkość ograniczona jak dla SATA II i więcej nie wyciśniesz, a czas dostępu powinien być zbliżony do podanego przez producenta SSD.
Trudno powiedzieć co masz w biosie, mówisz o dwóch miejscach. Co mobo to inny bios i miejsce tych ustawień. Sprawdź czy AHCI masz dla kanału z dyskiem. Teraz po wyłączeniu w biosie AHCI windows powinien nie wstać w ogóle, możesz dla próby wyłączyć i włączyć z powrotem.


Może jeszcze ktoś coś mądrego zauważy i napisze.
Dziękuję za pomoc i informację.

Mam dwa miejsca, do ustawiania AHCI, bo z tego co znalazłem, to:
ICH: Integrated Peripherals->On-Chip ATA Devices->RAID Mode (pod On-Chip SATA Controller)->AHCI
JMicron: Integrated Peripherals->RAID Mode (pod Onboard E-SATA Controller)->AHCI

Sprawdzałem wcześmoej zmianę z ahci na ide i na odwrót, w obu przypadkach system się ładował
zadajePytanie jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
[Sprzedam] Mac mini Mid 2011 (A1347) i5 2,5GHz + 16GB + SSD 128 GB + 500 GB HDD M@X Kupię/Sprzedam/Zamienię 0 24.10.2018 18:05
Problem. 60 gb zamiast 500 gb ezet Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 7 06.07.2012 15:12
Wybór dysku 500 GB - prosze o porade. Wojtek1990 Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje 10 10.01.2011 21:35
mam 200 GB zamiast 500 GB zniknęła partycja eXtrem2 Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 5 01.06.2010 11:36
Dysk wypadł z Raid0 (Stripe) (SEAGATE 500 GB) h00ly Odzyskiwanie danych 5 03.09.2009 00:08


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:19.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO