Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   Czy kupić twardziela z allegro? (https://forum.cdrinfo.pl/f101/czy-kupic-twardziela-allegro-81163/)

Patrix 19.01.2009 20:09

CIAPEK!

NTFS - (New Technology File System :szczerb:) ten starndard może mieć partycję o wielkości ponad 250TB (1TB to 1024GB) - każdemu z nas jest bardzo daleko do tej granicy. Więc każdy system operujący na NTFS'ie obsługuje baaardzo duże partycje.

Ty się nie martw partycjami tylko dobry dysk kup... :D:D

nimal 19.01.2009 19:15

a - i wielkosc partycji mozna zmieniac z poziomu systemu BEZ USUWANIA danych
partycja podstawowa i dysk logiczny - to jak dyski dzieliles w czasach Win 98, gdzie to trzeba bylo wiedziec i robic z poziomu DOSa? ;)
w kazdym razie partycji podstawowych mozesz miec kilka (4 kiedys, teraz nawet nie wiem), wiec wymyslono dyski logiczne, ktore mozna dalej dzielic
ciekawostka sa jeszcze dyski dynamiczne - rodzaj softwarowego raidu (upraszczam troche!), ale odradzam ze wzgledu na bezpieczenstwo danych, jezeli sie nie "wyznajesz w tych klimatach"

co do maksymalnej ilosci miejsca na hdd dla roznych systemow sa granice, ale nie martw, sie - nie grozi Ci zblizenie sie do tych wartosci ;)

pops 19.01.2009 19:00

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 996666)
Po zakupie dysku chce go podzielić na dwie partycje, a stary scalić w jeden dysk z trzech.

Jak zrobisz partycje na 1TB to zrób kopie danych z dysku do scalania, wywal z niego wszystkie partycje i zrób nową, nie ma co kombinować z partition magicami itp, bo 1. bedzie mielił to strasznie długo, 2. jest większa szansa, że się wywali niż zrobienie kopii, zwłaszcza, że będziesz miał gdzie to zrobić.

A system to polecam postawić na najszybszym dysku jaki masz, czyli najprawdopodobniej ten nowy, zawsze będzie minimalna różnica w działaniu windy.

Cytat:

Czy ten 1TB będzie prawidłowo widziany w XP SP3?

Tak.

Cytat:

Będzie to już trzeci dysk w budzie po 150GB i 250GB?

To nie ma znaczenia. Jedyne ograniczenie to ilość wtyczek na płycie i w zasilaczu.

nimal 19.01.2009 18:45

Ciapek - prawy przycisk myszki na tym pasku, ktory chcesz, zmienic, podzielic, przydzielic, usunac, cokolwiek ;) w XP Pro masz jeszcze opcje dyskow dynamicznych itd
w czasie instalacji masz te same opcje tylko minimalnie inaczej przedstawione (nie pamietam instalatora XP, ten z Visty opiera sie o WinPE czy jak mu tam (Windows Live))

zene_k 19.01.2009 18:25

Cytat:

Wiem gdzie znajduje się zarządzanie dyskami. :taktak:
Poza usuwaniem partycji lub dysku logicznego nie widzę tam nic innego.
Więc teoretycznie dla mnie to żadne to narzędzie.
Gdzie podział na partycje, oznaczanie ilości miejsca na danej partycji?
Łączenie to domyślam się że usuwanie dysku logicznego bądź partycji (też nie wiem skąd te nazwy i czym się różnią).
A o zachowaniu danych podczas danej operacji mogę tylko pomarzyć albo paść na podłogę po działaniu na tym menedżerze dysków kiedy ździwię, się że ich nie ma. Partition Magic nie usuwa danych.
I co Wy na to? :) Mam nadzieję, że mnie rozumiecie.

Google Twoim przyjacielem: tutaj odpowiedź

loki7777 19.01.2009 18:02

Instalowac nie musisz,a podzielic nowy sie da;)

CIAPEK 19.01.2009 16:02

Cytat:

Napisany przez zene_k (Post 996658)
Pops już opisał, kilka postów wyżej:taktak:

Wiem gdzie znajduje się zarządzanie dyskami. :taktak:
Poza usuwaniem partycji lub dysku logicznego nie widzę tam nic innego.
Więc teoretycznie dla mnie to żadne to narzędzie.
Gdzie podział na partycje, oznaczanie ilości miejsca na danej partycji?
Łączenie to domyślam się że usuwanie dysku logicznego bądź partycji (też nie wiem skąd te nazwy i czym się różnią).
A o zachowaniu danych podczas danej operacji mogę tylko pomarzyć albo paść na podłogę po działaniu na tym menedżerze dysków kiedy ździwię, się że ich nie ma. Partition Magic nie usuwa danych.
I co Wy na to? :) Mam nadzieję, że mnie rozumiecie.

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 996665)
Podczas instalacji mozesz tworzyc, usuwac itp partycje.

To jest oczywiste jak 2+2 ale ja nie planuje instalować systemu.
System śmiga mi na dysku który zostawie w takiej formie jakiej jest teraz.
Po zakupie dysku chce go podzielić na dwie partycje, a stary scalić w jeden dysk z trzech.

Ponawiam także pytanie:
Czy ten 1TB będzie prawidłowo widziany w XP SP3? Będzie to już trzeci dysk w budzie po 150GB i 250GB?

loki7777 19.01.2009 15:48

Podczas instalacji mozesz tworzyc, usuwac itp partycje.

zene_k 19.01.2009 14:57

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 996646)
zapomniałem o jednym!
Czy ten 1TB będzie prawidłowo widziany w XP SP3? Będzie to już trzeci dysk w budzie po 150GB i 250GB?

Loki rozjaśnij mi sprawę gdzie to narzędzie jest na płycie windowsa? nigdy nie korzystałem...

Pops już opisał, kilka postów wyżej:taktak:

CIAPEK 19.01.2009 12:48

zapomniałem o jednym!

Loki rozjaśnij mi sprawę gdzie to narzędzie jest na płycie windowsa? nigdy nie korzystałem...

loki7777 19.01.2009 09:46

Wystarczy instalka windowsa;)

Patrix 19.01.2009 03:16

wystarczy zassać i wypalić obraz ISO Hiren's Boot CD (jakoś tak to się nazywało) i nie potrzeba nic instalować a tym bardziej nie potrzeba do tego żadnego systemu ||

pops 19.01.2009 02:39

Najlepsze jest systemowe z zarządzanie komputerem => zarządzanie dyskami, nie ma co kombinować i instalować jakiegoś dodatkowego badziewia.

joujoujou 18.01.2009 23:14

Albo narzędzie systemowe, albo gparted.

Patrix 18.01.2009 23:07

partition magic był dobry za czasów win2k/xp
może acronis ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:43.