![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.08.2003
![]() |
Dysk SATA2 w kieszeni SATA?
Witam
Mam pytanie czy na dostępnych na rynku kieszeniach pod SATA (do 150) odpalę dysk SATA2 ? Bo czegoś w tych opisach nie rozumiem - część kieszeni ma w swej specyfikacji wsparcie dla transferów do 150MB/s a cześć do 300MB/s co byłoby zgodne ze standardem SATA2. Sęk w tym że przecież w takiej kieszeni nie ma kontrolera ale jest sam przewód łaczący zawartość kieszeni z jej obudową i potem podzespołami komputera - jaki jest zatem sens rozróżniania kieszeni pod sata1 i sata2 ? Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wujek Cięta Riposta ;D
Data rejestracji: 22.11.2005
![]() ![]() |
je***347;li dysk jest sata2 to na sata1 raczej dzia***322;a***263; b***281;dzie poniewa***380;, z tylu dysku masz zworke kt***243;r***261; przestawiasz i wtedy b***281;dzie dzia***322;a jakos sata1.
chyba nie namiesza***322;em? ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Ale czemu mia***322;bym co***347; przestawi***263; ? Kiesze***324; pod***322;***261;czam do kontrolera SATA2, do kieszeni wk***322;adam dysk SATA2, nie wiem tylko czemu kiesze***324; ma w specyfikacji ***380;e obs***322;uguje stransfery do 150MB ? Przecie***380; tam jest tylko kabelek ***322;***261;cz***261;cy nie ma kontrolera....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wujek Cięta Riposta ;D
![]() ![]() |
Cytat:
![]() jeżeli działa to jaki problem? ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
nie kupi***322;em jeszcze
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wujek Cięta Riposta ;D
![]() ![]() |
masz dysk na sata2, chcesz w***322;o***380;y***263; do kieszeni sata1??
b***281;dzie ogranicza***263; bo jak sam pisa***322;e***347; sata1 150MB/s a sata2 300MB/s chyba logiczne ![]() btw masz ju***380; jakie***347; kieszenie upatrzone? pokaz ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
@2. Nie widzialem kieszeni SATA II, ale wiem ze sa. (dostepne w necie- mialem w reku LaCie SATA II RAID 1,5 TB ale na kontrolerze FW) @3. Do kieszeni SATA dostaniesz sledzia z przedluzaczem SATA do wpiecia w kontroler SATA na plycie. Zaleznie jak podepniesz SATA/SATA II bedziesz mial takie transfery. Elektronika kieszeni jest tu raczej wtorna (nie jestem do konca tego pewien, ale nie wplywa na transfery). Ja osobiscie mam dysk w kieszeni Wellanda (WD250GB SATA II) - na kontrolerze SATA idzie jak burza i nie widze roznicy przy przepeciu bezposrednio na kontroler natywny na plycie. Jedynie przy USB2x trabsfer muli sie koszmarnie. Kieszen niestety nie ma FW - i to jest wada.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=14990 (150) lub http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=25203 (300) Cytat:
pozdrawiam i dzi***281;ki za odpowiedzi |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Głupi Yasio
O!
Ja caly czas myslalem o kieszeni zewnetrznej! Tasmy SATA i SATA II roznia sie miedzy soba!
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
no to by wiele wyja***347;nia***322;o, a my***347;la***322;em ***380;e s***261; identyczne...
dzi***281;ki |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Głupi Yasio
Piny we wtyku SATA i SATA II sa ustawione identycznie.
Roznice (widoczne na zewnatrz) to wylacznie zatrzaski na wtyczkach, kolor (SATA II sa na ogol zolte. SATA sa czerwone - ale nie jest to chyba regola) jakosc wykonania. I uwaga: Cytat:
![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
ClassicGOD
Data rejestracji: 24.02.2004
![]() |
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |