Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 03.03.2010, 00:43   #1
Kelavaster
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 03.03.2010
Posty: 2
Kelavaster w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
dysk twardy- zbyt dlugi czas dostepu - stukanie -ograniczenie transferu

Witam wszystkich , mam taki nietypowy problem, mianowicie kupilem w zeszlym tygodniu kolejny dysk twardy , podlaczylem pod zlacze sata nr4

( 1-hdd 1tb segt., 2-hdd wd 1,5tb , 3 lg-dvd)

i pojawiaja sie klopoty , mianowicie dysk sie przycina - nie wiem czy to dobre okreslenie ale objawia sie to brakiem pracy(duzym czasem dostepu) dysku na 20 sec niekiedy wiecej , powtarza sie to cyklicznie , w tym samym czasie slychac niezwykle glosna prace dysku (stukanie), oraz niekiedy zawiesza system na ten czas. Zapewne odpowiedzia wasza by bylo skoro nowy to oddaj na gwarancji - co uczynilem , oddalem do sklepu dysk sprawdzili oceniajac go na sprawny ale poprosilem o nowy i nowy otrzymalem ( taki sam czyli segate 1,5tb 32mb).

Nie specjalnie mnie zdziwil fakt ze po podlaczeniu wystepuje taki sam problem .

Posiadam plyte glowna asus p5n-d,zasilacz 700w ,core quad 2,6; gf gtx295 , 4gb ram , podlaczone urzadzenia pod sata jak wyzej z ta uwaga ze dla pewnosci nowy dysk przy nowej probie umiescilem na pojedynczym zasilaniu nie laczac z innymi .

Kolejnym niepokojacym faktem jest nastepujaca sprawa , mozna by myslec ze to wina systemowa (pracuje na xp sp2 bodajze ) , lecz zainstalowalem na tym nowym dysku win 7 ,ladnie mi sie utworzyl panel wyboru systemu przy uruchomieniu , lecz odrazu po wlaczeniu win7 i wybraniu jakiejs opcji dysk zaczal glosno pracowac i na 20 sec zawiesil prace komputera i tu jest zonk

Teraz prosze o wszystkich madrzejszych w tym temacie odemnie o pomoc , z gory dzieki .Pozdrawiam



PS. testuje ten nowy dysk wlasnie teraz i kopiuje cos na partycje tego dysku i stukot jest prawie ciagly, podczas stukania zdecydowanie wolniejsze kopiowanie (okolo 10-krotny spadek szybkosci transferu)
Kelavaster jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.03.2010, 09:41   #2
Bartez
Team Member
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Bartez
 
Data rejestracji: 18.10.2002
Lokalizacja: malopolska
Posty: 4,173
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Spróbuj zrobić test programem HDTune i pokaż parametry SMART. Może tam coś niepokojącego się znajdzie. Możesz również wykonać testy programem Seagate, SeaTools. Bardzo często, jeżeli dysk jest wadliwy, to nie przejdzie tych testów, co jest powodem do reklamacji.

Więcej na temat S.M.A.R.T. możesz poczytać w naszym artykule: S.M.A.R.T.
__________________
Pozdrawiam
Bartez

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.03.2010, 19:28   #3
Kelavaster
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 03.03.2010
Posty: 2
Kelavaster w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Sprawdzalem ponownie dysk , hd tune http://img687.imageshack.us/img687/8...rkst315005.png , w health nie chce nic wyswietlic(nie moze uzyskac dostepu i wiesza) , error skan przez cala noc zrobil moze 20-30% dysku bez zadnego bledu , ale tak wolno idzie ze pare dni caly skan by zajal.
Odpialem jeden dysk i podpialem pod jego sata i zasilanie i nadal wystepuje taki sam blad. Teraz wogole ciagle stukanie przy korzystaniu z tego dysku wystepuje.

Kolejna proba odlaczenie wszystkiego i podlaczenie samego dysku - takie samo stukanie


I ostatnia proba , podlaczylem dysk pod sata 4 , poprzednie ustawienia sata 1,2,3 jak na poczatku ale zasilanie podpialem zewnetrzne ( mam taki interfejs z zasilaczem i przelaczka dysku by byl na usb,ale nie podlaczalem tam zlacza sata/usb tylko podpialem tam sata 4 z plyty glownej). Na samym starcie ze 2,3 razy stuknal i myslalem ze bedzie to samo ale teraz ladnie pracuje . Health dysku sie zaczal wyswietlac



benchmark



error skan



Nasuwa mi sie wniosek ze to wina zasilania , pytanie pozostaje czemu poprzednie dyski segate 1TB i wd caviar 1,5TB dzialaja dobrze na tym zasilaczu ( thermaltake 700w toughpower) , a nawet jak odepne wszystko i podlaczam jedynie ten nowy dysk to nadal ma klopot z zasilaniem?
TO stukanie to chyba wina wadliwego zasilania
I co teraz robic ?chyba wymienie mimo wszystko dysk na inna firme (moze dysk nie jest kompatybilny z zasilaczem? sam nie wiem czy to mozliwe , skoro segate 1tb dziala)
A moze kupic jeszcze nowy kabelek pod zasilacz i na nowym probowac?

Ostatnio zmieniany przez Jarson : 03.03.2010 o godz. 23:24
Kelavaster jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.03.2010, 23:22   #4
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 6,662
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Nie jest możliwe, że dysk nie działa z jakimś zasilaczem. W takim wypadku wadliwe musi być albo pierwsze albo drugie urządzenie.

Zwróć uwagę, że dysk tak czy siak ma duże problemy z pozycjonowaniem głowicy - wyniki Acces Time zdecydowanie kwalifikują go do reklamowania.

Edit:
Może ktoś jeszcze zechce się wypowiedzieć, więc dla wygody innych Forumowiczów pozwoliłem sobie zedytować Twój post tak, żeby obrazki wyświetlały się od razu, a nie po kliknięciu na link. Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko
__________________


Ostatnio zmieniany przez Jarson : 03.03.2010 o godz. 23:25
Jarson jest online   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Dysk twardy Seagate 250GB nagle gubi partycje - może to wina płyty głównej? malanski Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 1 20.04.2009 23:34
dysk twardy WD1600JS, czas dostepu Docent Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje 31 24.02.2008 15:13
Dysk twardy psuje się od nieużywania? puch Off topic 5 03.12.2003 11:17


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:06.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.