![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
..:: Ju-Jitsu ::..
Data rejestracji: 06.11.2004
![]() ![]() |
![]()
Cześć
Zastanawiam się nad kupnem zewnętrznego dysku 3,5" do celów archiwizacyjnych. Powiedzmy, że za max 400zł, ale im taniej tym lepiej. I teraz kilka pytań: 1. Czy lepiej kupić zwykły dysk + obudowę, czy już gotowca? Z tego co poczytałem tutaj, to taki nie-gotowiec bardzo się grzeje co może przeszkadzać patrz pkt 3. 2. Czy ważna jest prędkość i cache? 3. Dysk będę miał we wnęce w biurku, czy nie będzie się tam za bardzo grzał? 4. Czy warto kupować dysk z FW i eSATA? Nie mam takich portów w kompie i raczej szybko się to nie zmieni. 5. Jakieś konkretne modele godne uwagi? Zastanawiam się nad Seagate External Desktop Drive. Coś takiego: http://www.allegro.pl/item722798579_..._external.html OT: Czy jest jakiś program, który sprawdzi, czy dysk jest w 100% sprawny? Chcę kupić na allegro nówkę i sprawdzić, czy wszystko jest ok, aby w miarę szybko zareagować z gwarancją? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#3 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
1. Wybrałbym raczej gotowca.
2. Sam sobie musisz na to odpowiedzieć, ale skoro ma być tylko w celach archiwizacyjnych, to wnioski nasuwają się same. 3. Raczej nie. 4. U mnie jest dokładnie tak samo - więc do czasu, kiedy się to zmieni, ceny również się zmienią, stąd IMO na razie nie warto przepłacać. 5. Test tego dysku masz tutaj: [Test] Seagate Expansion 1.5TB (ST31500541AS + USB). Edit: może z terabajtowym expansion'em jest inaczej, ale w wersji 1.5TB w środku nie siedzi dysk 7200RPM.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane. ![]() Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 06.09.2009 o godz. 12:52 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
![]() ![]() |
Cytat:
![]() A warto brać ten, co ja napisałem? Zwłaszcza, że cena jest dość przystępna, ale cache 16 MB (widziałem na innej aukcji). Ale chyba przy USB nie ma to jakiejś wielkiej różnicy? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Moim zdaniem 1,5TB teraz się nie opłaca brać, ja za miesiąc kupuję Seagate ST31000528AS 1TB (.12)
![]()
![]() |
#6 |
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
Wybór wtedy masz kolosalny... Ja bym nie kupował gotowca. Poza tym każdy dysk warto przetyrać przez ok. kwartał w PC - sam chyba wiesz po co.
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 06.09.2009 o godz. 17:29 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja sam nie wiem - opowiadaj...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pingwin specjalista.
Już opowiem bajkę...
Po to aby pośmigał talerzami i głowicą przez te 1000 godzin i padł albo nie padł w międzyczasie (co nie zmienia faktu, że i tak może zepsuć się później). Bo taki dysk w kieszeni USB... podłączasz zgrywasz/wgrywasz i odłączasz - taki wypracuje te 1000 godzin dużo później a czym później tym więcej danych tam jest i tym większa cholera nas weźmie ![]() Wg mnie jak kwartał przetyra to można już temu zaufać (co nie zmienia faktu, że i tak może zepsuć się później). Koniec bajki.
![]() |
#10 |
lołn łulf
Data rejestracji: 15.07.2005
![]() ![]() ![]() |
Skoro moze sie zepsuc pozniej to jaka jest roznica ?
Moze lepiej dwa mniejsze i synchronizacja danych czy jak to sie tam nazywa ? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
A prawdziwe bajeczki mają za zadanie uczyć ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
![]() ![]() |
A możesz podać takie przykładowe obudowy? Bo jeżeli obudowa + dysk ma przekroczyć cenę gotowca, to wolę gotowca. Z drugiej strony trochę kusi dołożenie paru groszy i kupienie 1,5 TB.
No i wtedy obudowa musi być na SATA, prawda? (jest różnica w takiej obudowie czy sata I czy II ? ) |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mi padł Samsung po 10 miesiącach (wewnętrzny). Bez żadnych objawów, po prostu się nie włącza.
Do archiwizacji trzeba mieć przynajmniej 2 dyski.Jeden sie nie nadaje - kolejny raz sie o tym przekonałem. Możliwości odratowania danych w domowych warunkach są praktycznie żadne! A że dyski są dość duże, emocje mogą być ogromne. Tak samo w przypadku pamieci flash. Wystarczy iskierka z naelektryzowanego palucha albo niestabilne napięcie i papapa....niektórym padają przy wyciąganiu z USB. Bardziej ufam dobrym płytom DVD, szkoda ze pojemności mają niedzisiejsze. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 07.09.2009 o godz. 11:43 |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
![]() ![]() |
Ja np tak zepsułem swojego pierwszego pendrive'a. Wyjąłem z kompa i pyk, nie działał
![]() Ale zawsze mogą 2 się zepsuć. Chodzi tak naprawdę o to, że do takiego dysku możesz dogrywać małe pliki i np raz na miesiąc czy 2 przegrać pewne rzeczy na płytki. Ale dalej proszę @Patrix'a o podanie przykładowej obudowy ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Opcje związane z dyskusją | |
Tryby wyświetlania | Oceń tę dyskusję |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Funny fotos, kawaly... itp. - jeszcze sie tak nie usmialem :) | Kasprzak | Humor | 4225 | 11.07.2005 11:59 |
czy taki sprzet pociagnie mi dysk 80 GB ? | misz_masz | Off topic | 12 | 04.04.2005 12:44 |
Twardy dysk - Maxtor czy Caviar??? | andrzejj9 | Off topic | 48 | 27.01.2003 09:09 |