![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
![]() |
![]()
Witam, chciałbym kupić jakiś nowy dysk zewnętrzny. Interesuje mnie 500GB. Najlepiej żeby to był interfejs 2,5 i zależy mi na eSATA, ponieważ takowe wejście posiadam w laptopie i chciałbym z niego skorzystać. Możecie polecić jakiś dobry dysk z powyższymi wymaganiami do 250zł? Już nie muszę chyba pisać, że szukam porządnego, bezawaryjnego, dosyć szybkiego dysku, no i cichego, ale to już nie jest priorytetem.
Spotkałem się jeszcze w necie z czymś takim jak wymiana obudowy i że można zmienić ją żeby była z interfejsem eSATA czy coś takiego, nie znam się na tym za bardzo i jakby ktoś mógł mi przybliżyć bliżej ten temat to byłbym wdzięczny. Jak z gwarancją dysku przy wymianie obudowy? Czy jest to kłopotliwe? Czy zwykły laik poradziłby sobie z taką wymianą? Pozdrawiam ![]() Ostatnio zmieniany przez Kars : 13.06.2011 o godz. 12:41 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
____
![]() Data rejestracji: 26.05.2000
![]() ![]() ![]() |
Są dwa rozwiazania:
1. Obudowa - esata + dysk zakupiony osobno. Np model Seagate Momentus 7200.4 ST9500420AS lub Western Digital Scorpio Black WD5000BPKT. 2. Zakup kompletu. Na aledrogo ok 250 PLN + przesylka. Pierwsza opcja jest o tyle ciekawa, że sam sobie wybierasz dysk, jaki będzie pracował - najczęściej takie dyski mają po 3 lata gwarancji. Niestety jak podliczysz koszt przesylek, to wyjdzie więcej niż planowany budżet. Można ew. kupić tanszy dysk np. Samsung Spinpoint MP4 HM500JJ lub Samsung Spinpoint M7 HM500JI
![]() |
#3 |
![]() |
Dzięki za konkretna odpowiedź
![]() 1. A jak z tą obudową, łatwo taki dysk zamontować? 2.Jak z transferami? Bo z tego co widzę to chyba najtańsza obudowa na allegro jaką podałeś, sprawdzi się? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
____
![]() ![]() ![]() |
1. odkrecisz 2 srubki i wlozysz dysk i zakrecisz srubki
2. zobacz tutaj: ranking dyskow ad2. ograniczeniem tutaj nie bedzie obudowa tylko predkosc danego dysku...
![]() |
#5 |
![]() |
Dobra, rozumiem, to który z podanych wcześniej dysków, a może innych byś najbardziej polecił/polecili i dlaczego? Jakieś wady i zalety poszczególnych produktów? Chciałbym już w niedługim czasie dokonać zakupu...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
____
![]() ![]() ![]() |
Wszystko jedno. 7200 rpm beda minimalnie glosniejsze, ale szybsze od 5400. Zwracaj uwage na gwarancje... im dluzsza tym lepiej.
![]() |
#7 |
![]() |
Zastanawiam się jeszcze nad Samsung SpinPoint MP4 HM640JJ, jest tylko parę zł droższy od wersji 500GB, myślę, że opłaca się dołożyć, ale niestety spotkałem się w sieci z opiniami, że ten model nie nadaje się do obudowy, jak to jest? Tutaj otrzymam fachową pomoc i przepraszam, że tak podpytuje, ale nie chcę dokonać złego zakupu, proszę o wyrozumiałość.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
____
![]() ![]() ![]() |
A niby dlaczego ma sie nie nadawac? Jedyna kwestia jaka moze uniemozliwic montaż dysku 2,5 SATA to jego wysokosc. Zdarzaja się dyski, które są wyższe (grubsze) niż standardowe 9,5mm i wtedy faktycznie jest problem z montażem...
![]() |
#9 |
![]() |
Mocno wdrożyłem się w opinie o HM640JJ. Strasznie dużo naczytałem się na temat "0B Calibration Retry Count" po skanowaniu HDTune, wielu ludzi narzekało właśnie na ten problem, który rósł wręcz z dnia na dzień (chodzi o narastaniu złych wartości z programu), z tego co się orientuję to mowa o wytrzymałość dysku na wstrząsy (?), która rzekomo jest bardzo mała.. Wiele reklamacji poszło na ten model, więc chyba sobie odpuszczę tego Samsunga.. Już sam nie wiem jaki dysk brać, nie chcę chwilę po zakupie martwić się czy nie padnie, czy też bawić się w reklamację, potrzebuje jakiś pewny i sprawdzony dysk, który mógłby mi posłużyć dłuższy czas...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Mam ten dysk i parametr narasta jezeli opcja APM nie jest ustawiona na 254. Domyslnie dysk ma ustawione 128 i po kazdym parkowaniu glowicy nabija tam +1. To samo jest wpisane do Load/Unload Retry Count (DF) wiec trudno stwierdzic ktora z tych opcji to licznik a ktora to jego kopia.
Sprawdzone eksperymentalnie.
![]() |
#11 |
![]() |
Może już trochę stary temat, ale doszedł mi dysk.. Zdecydowałem się na WD5000BEKT + wcześniej podana obudowa. Narazie wszystko ładnie chodzi
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Guru
![]() |
Przy dyskach zdecydowanie uzywaj funkcji Wysun/Odmontuj i wtedy mozesz wyciagnac kabel USB. Niektore fajne obudowy jeszcze robia spin-down (osobiscie widzialem) ale tego nie da sie w zaden sposob dowiedziec.
![]() |
#13 |
![]() |
Mam problem, bo kiedy wybieram bezpieczne usuwanie, to wyskakuje komunikat o używanym urządzeniu. Nie wiem czemu tak jest, tym bardziej, że nic nie jest włączone z dysku.. Żadne programy ani nic.. To samo jest po restarcie systemu. Co robić?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Guru
![]() |
Usluga indeksowania, harmonogram defragmentacji, skan antywira w tle? Sporo jest takich ukrytych dostepow do dysku.
![]() |
#15 |
![]() |
Defragmentacja i antywirus raczej odpada, nic nie wiem o tym indeksowaniu.. to już popatrzę w necie jak wyłączyć, ale mam jeszcze 2 pytania:
1. Czy jest jakiś program do sprawdzania włączonych procesów na danym dysku? Żebym mógł właśnie powyłączać wszystko.. 2. Czy wyłączanie laptopa razem z podpiętym dyskiem jest bezpieczne? Sorka, że tak męczę.. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
dysk zewnętrzny, esata, wybor dysku |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
LG 4167B i kilka pytan... | tormentor4 | Napędy optyczne DVD | 0 | 06.12.2005 03:41 |
Kilka problemów i kilka pytań odnośnie DVD.Prosze o pomoc! | bodzio.x | DVD-Video | 3 | 20.04.2005 19:36 |
Opera - kilka pytan | andrzejj9 | Off topic | 29 | 02.12.2003 16:51 |
Kilka pytan odnosnie kopiowania | Pavvcio | Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray | 1 | 23.11.2003 10:49 |
T 540E pytan kilka | Zalo | Napędy optyczne CD | 4 | 29.09.2002 10:11 |