Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   HDD 80GB w zewnętrznej kieszeni - jaka partycja (https://forum.cdrinfo.pl/f101/hdd-80gb-zewnetrznej-kieszeni-jaka-partycja-57092/)

ed hunter 28.09.2005 15:01

Cytat:

Napisany przez Matefusz
Nie mam kłopotów :P Poprostu ten dysk był tak zaśmiecony że chcę go wyzerować :]

to pełne formatowanie i tyle.

Matefusz 28.09.2005 15:05

Ponoć lepiej jest wyzerować dysk jak się ma zamiar postawić na nowo partycję :)

Air 28.09.2005 15:05

Cytat:

Napisany przez Matefusz

A jak masz zworki ustawione? Pytam z ciekawości

Z tego co pamiętam dysk musi być ustawiony na master, jeżeli jest podpinany przez kieszeń USB. Nie dostałeś instrukcji do kieszeni??

Voytek 28.09.2005 15:06

Cytat:

Napisany przez Matefusz
A jak masz zworki ustawione? Pytam z ciekawości

Dysk w kieszeni mam podpiety jako master

yahol 28.09.2005 15:06

1. Dyski zewnetrzne USB formatuje sie pod FAT32, zeby byly czytane przez inne systemy. (98.Me) Ja tam mam wszystko na NTFS i nic sie nie dzieje.
2. Zworki zawsze ustawia sie na master.
3. Pelne formatowanie, mozna juz po podlaczeniu.
4. Dysk w kieszeni nie jest widziany jak PenDrive tylko jako:
-albo dysk
albo urzadzenie USB+dysk.
Sa urzadzenia (takie kupil Andrzej9) ktore powoduja widzenie dysku jako dysk USB (system widzi normalny dysk).

Voytek 28.09.2005 15:11

Zapomnialem dodac, zebys nie stosowal tej podstawki ustawiajacej kieszen na pion w czasie dzialania dysku.....z czystego powodu - zywotnosc dysku i jego lozysk maleje drastycznie.

andrzejj9 28.09.2005 15:35

Cytat:

Napisany przez Matefusz
Ponoć lepiej jest wyzerować dysk jak się ma zamiar postawić na nowo partycję :)

Można dysk specjalnie sformatować (to się chyba low-format nazywa), ale dla zwykłego postawienia nowej partycji nie jest ci to potrzebne (wystarczy format pod fdiskiem, czy jakimkolwiek programem, którego używasz), a poza tym jest pewna minimalna szansa uszkodzenia w trakcie tego dysku.

Matefusz 28.09.2005 15:49

Cytat:

Napisany przez Air
Nie dostałeś instrukcji do kieszeni??
Dostałem instrukcję. Ja miałem podpięty na slave. Chodził normalnie do czasu gdy nie zaczął gubić partycji. Dlatego chcę go wyzerować i zrobić na nowo partycję.

Cytat:

Napisany przez Voytek
...podstawki ustawiajacej kieszen na pion w czasie dzialania dysku...
Nie mam takiej podstawki, nawet jakbym miał bo bym jej nie zastosował

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
...to się chyba low-format nazywa...
Jak zrobić tego low-formata? Jakiś paramert trzeba dodać do cmd ??

A co do samej kieszeni to ma dwa złącza: USB 2.0 i firewire

Remix 28.09.2005 16:41

Cytat:

Napisany przez ed hunter
Myślisz, że kolega ma aż takie kłopoty? :O

;p

Witam!

Pisalem ogolnie... wiadomo, ze nasi "specjalisci" tez potrafia wyciagac dane dyskow twardych...

Mysle, ze w przypadku kolegi to wystarczy format :P

Ormianin 28.09.2005 16:44

Nigdy nie slyszalem o zerowaniu dysku aby postawic partycje... zwykly format w zupelnosci wystarczy aby wyczyscic dane

yahol 28.09.2005 22:07

Cytat:

Napisany przez Voytek
Zapomnialem dodac, zebys nie stosowal tej podstawki ustawiajacej kieszen na pion w czasie dzialania dysku.....z czystego powodu - zywotnosc dysku i jego lozysk maleje drastycznie.

http://www.bitcomputer.pl/img.php?i=...max_height=200

Bajki kolego opowiadzasz z tym ustawianiem w pionie :D
Nic to dyskowi nie szkodzi, nie przeszkadza i jest ogolnie dla niego calkiem obojetne jak jest ustawiony. W markowych kompach dyski sa ustawiane "pionowo" i "na sztorc" i co - nic :)
Kieszen FW/USB podpina sie normalnie do gniazda i nie wydziwia jak komp ja widzi, widzi ja jak trzeba.
Dysk, jak napisalem zawsze na master, formatowanie normalne po podlaczeniu i rozpoznaniu dysku.
Bredzenie o LowFormat, czy innych wynalazkach zostawiam nawiedzonym i ich znajomym.
W razie czego sluze serwisem, za duze pienadze!!! Dla dziwaczacych o Lowach i innych specjalne podwyzki. Serio.

Matefusz 28.09.2005 22:13

Kolego jak jesteś taki mądry to powiedz jak zrobić żeby dysk był rozpoznawany jak wymienny i żeby partycja nie znikała??

yahol 28.09.2005 22:23

Ilość załączników: 3
Cytat:

Napisany przez Matefusz
Kolego jak jesteś taki mądry to powiedz jak zrobić żeby dysk był rozpoznawany jak wymienny i żeby partycja nie znikała??

Na obrazkach masz widok dysku FW, mojego.
Jak widac dziala i ma sie dobrze.
W XP nie ustawisz kieszni FW/USB jako dysku wymiennego. XP tak juz ma :D
A zeby partycja nie znikala- to proste trzeba miec sprawny dysk!
A tu sie wysililem i widzsz oprocz tego jeszcze swoje dyski wymienne USB.

Matefusz 28.09.2005 22:26

Jak zrobiłeś że masz dysk wymienny? I pytanie jeszcze jedno jaką masz kieszeń bo chyba mamy takie same ;)

Tu jest moja http://sklep.benchmark.pl/pelny_11089.html

andrzejj9 28.09.2005 23:16

Cytat:

Napisany przez Matefusz
Jak zrobić tego low-formata? Jakiś paramert trzeba dodać do cmd ??

A co do samej kieszeni to ma dwa złącza: USB 2.0 i firewire

Przy IMB-ie, którego kiedyś miałem, był specjalny program do tego. Ostatecznie nigdy się w to nie bawiłem i nie wiem, czy spod zwykłego dosa też można zrobić, ale najlepiej na stronie producenta dysku poszukaj informacji na ten temat i ewentualnego programu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:41.