Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 25.12.2006, 21:17   #1
Qbi@k
Guru
 
Avatar użytkownika Qbi@k
 
Data rejestracji: 14.10.2005
Lokalizacja: Cymeria
Posty: 1,956
Qbi@k niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Qbi@k niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Instalacja HDD SATA bez FDD

Jak w temacie. Rozwiazaniem jest podobno zintegrowanie do XP: SP2 i sterownikow SATA.
Tradycyjnie zabralem sie przed formatem do stworzenia nowego XP programem nLite.
Zintegrowalem SP2 i sterowniki - wskazalem programowi jakis pliki .ini chyba dla systemu Windows XP z folderu VIA_RAID_V530C. Wszystko ladnie poszlo. Zabieram sie do instalki i co dalej? Nie wcisne F6 to sie nic nie instaluje. Dysku nie moze wykryc. Wcisne F6 i probuje wybrac sterowniki to pisze ze nic nie znalazlo. Dysku nadal nie wykrywa. Musze to zalatwic bez tego badzewnego FDD.

Asrock k7u880 dysk Samsung SP2504C SATAII przestawiony na SATAI.

Jakies pomysly?
__________________
- Conan, what is best in life?
- To crush your enemies, see them driven before you... and to hear the lamentation of their women!
Qbi@k jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.12.2006, 22:19   #2
Ricki
Guru
 
Avatar użytkownika Ricki
 
Data rejestracji: 14.06.2002
Lokalizacja: Rawicz
Posty: 1,270
Ricki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czy oby na pewno przestawiłeś go na SATA 1? Też mam samsunga ale 300GB SATA2 i bez problemu lata pod kt880 tylko, płyta Gigabyte'a, ale to chyba nie ma znaczenia. Czy w biosie właczyłeś obsługę SATA? Via ma to do siebie, że nie trzeba sterów. SATA widzi jako kolejny kontroler IDE to nie NForce, gdzie trzeba dyskietki. Dla pewności w biosie zrób autodetekcje napędów i zobacz czy widzi dysk. Jak nie to zrób to co mówiłem + posprawdzaj zasilanie dysku i połączenie SATA.
Ricki jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.12.2006, 23:06   #3
FatAlbert
Wujek Cięta Riposta ;D
 
Avatar użytkownika FatAlbert
 
Data rejestracji: 22.11.2005
Lokalizacja: Rypin
Posty: 2,719
FatAlbert jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>FatAlbert jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
a może sp2 powinien być już zintegrowany

tzn. : nie Ty go integrujesz

tylko kupujesz wina z już zintegrowanym
__________________
Poznać wielu z was to byłby zaszczyt.
FatAlbert jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.12.2006, 23:35   #4
Qbi@k
Guru
 
Avatar użytkownika Qbi@k
 
Data rejestracji: 14.10.2005
Lokalizacja: Cymeria
Posty: 1,956
Qbi@k niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Qbi@k niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Teraz pracuje na ATA i dysk SATA mi dziala. Kopiuje na niego normalnie itp. Problem zaczyna sie gdy odlaczam ATA i zostawiam na kablach samego SATA.
Chce miec po porostu wina na tym nowym Samsungu.

Czyli dysk dziala na SATAI i jest wszytsko wlaczone w BIOSIe.
Czy na pewno idzie wlaczyc ten dysk bez sterow przy instalacji systemu?

"SATA widzi jako kolejny kontroler IDE" - kurde u mnie cos musi byc nie tak :/
__________________
- Conan, what is best in life?
- To crush your enemies, see them driven before you... and to hear the lamentation of their women!
Qbi@k jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2006, 00:06   #5
oddwor
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 01.08.2005
Lokalizacja: Kielce
Posty: 575
oddwor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Są 2 sposoby instalacji winXP na dyskach sata:
1.Włączenie odpowiedniej opcji w biosie(najczęściej w advanced różnie nazywane: ide compatibility, sata controler ide, itp.) wtedy dysk jest wykrywany przez bios jako ide i instalacja windy ruszy bez żadnych sterowników.
2.Instalacja windy ze sterownikami zewnętrznymi z dyskietki (f6, s, enter).
__________________
Tak, na pewno tak, raczej tak, chyba tak, chyba nie, raczej nie, na pewno nie, nie.
oddwor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2006, 00:19   #6
Qbi@k
Guru
 
Avatar użytkownika Qbi@k
 
Data rejestracji: 14.10.2005
Lokalizacja: Cymeria
Posty: 1,956
Qbi@k niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Qbi@k niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jest 3 pkt czyli zintegrowanie sterow z plytka instalacyjna XP. Ja cos robie zle w tym pkt.
__________________
- Conan, what is best in life?
- To crush your enemies, see them driven before you... and to hear the lamentation of their women!
Qbi@k jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2006, 00:31   #7
gallus
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,977
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
To po prostu może zintegrowałeś zły sterownik i dlatego nie działa, wydaje! mi się, że jeżeli był by zintegrowany dobry to nie trzeba nawet wciskać F6...
EDiT
A może trzeba tak jak tu...
__________________


Ostatnio zmieniany przez gallus : 26.12.2006 o godz. 00:37
gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2006, 01:14   #8
Ricki
Guru
 
Avatar użytkownika Ricki
 
Data rejestracji: 14.06.2002
Lokalizacja: Rawicz
Posty: 1,270
Ricki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Fakt w biosie jest do wyboru tryb SATA jako IDE i RAID. Jak wybieram IDE to wiadomo jest emulacja. Jak wybieram RAID to mam dodatkowe menu i w nim ustawiam co trzeba, tylko nie mam co bo i jeden dysk . Przy RAID dyski widzi jako SCSI, ale i tak wszystko działa mimo jednego dysku na XP Home sp2. Po instalacji pierwsze co robię to zainstalowanie Via hyperion. Zobacz co sie stanie jak dasz czysty xp sp2 bez "wynalazków". Aha czy masz podkęconą magistrale, bo może to źle wpływa na wykrywanie dysku, czasem tak jest a Asrock to typowy low end więc nie wiadomo co w nim siedzi.
Ricki jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2006, 01:56   #9
Qbi@k
Guru
 
Avatar użytkownika Qbi@k
 
Data rejestracji: 14.10.2005
Lokalizacja: Cymeria
Posty: 1,956
Qbi@k niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Qbi@k niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
"Fakt w biosie jest do wyboru tryb SATA jako IDE i RAID" ja tego nie mam: http://www.asrock.com/manual/K7Upgrade-880.pdf

"Zobacz co sie stanie jak dasz czysty xp sp2 bez "wynalazków""
To i tak by nic nie dalo.

"Aha czy masz podkęconą magistrale, bo może to źle wpływa na wykrywanie dysku. " Nie, nie mam

gallus czytalem to juz kiedys sterownik wskazalem na xp, nie powinno byc problemow a jednak sa :/
__________________
- Conan, what is best in life?
- To crush your enemies, see them driven before you... and to hear the lamentation of their women!

Ostatnio zmieniany przez Qbi@k : 26.12.2006 o godz. 01:59
Qbi@k jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2006, 02:04   #10
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika ed hunter
 
Data rejestracji: 30.11.2004
Lokalizacja: Wahszawa
Posty: 38,686
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
temat mnie bardzo zainteresował od początku, zadzwoniłem do znajomego składacza PC i dowiedziałem się, że po co się p........ jak można z dyskietki.
no więc jeszcze raz - dyskietki nie ma a jest Win XP+SP2.
niestety Win XP+SP2 nie wykrywa wszystkich dysków SATA a szczególnie tych nowych SATA2
i nic nie pozostaje jak podłączyć stację dyskietek...
pozdrawiam.
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2006, 02:34   #11
AleX69
.::MaNNErS:SuCk::.
 
Avatar użytkownika AleX69
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 4,678
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez Qbi@k Podgląd Wiadomości
...
Zintegrowalem SP2 i sterowniki - wskazalem programowi jakis pliki .ini chyba dla systemu Windows XP z folderu VIA_RAID_V530C. Wszystko ladnie poszlo. Zabieram sie do instalki i co dalej? Nie wcisne F6 to sie nic nie instaluje. Dysku nie moze wykryc. Wcisne F6 i probuje wybrac sterowniki to pisze ze nic nie znalazlo. Dysku nadal nie wykrywa. Musze to zalatwic bez tego badzewnego FDD.
wszystko mozna - proste ale trzeba pomyslec ... upewnij sie najsampierw czy sterwowniki ktore podajesz w inf
sa tymi ktore umozliwiaja zainstalowanie systemu na twoim kontrolerze

aby sie o tym przekonac ...
stworz dyskietke i sprawdz czy sterowniki na niej zapisane umozliwiaja start
instalacji systemu

! pamietaj
poprawnej instalacji mozesz takze dokonac z wymiennej karty flash
jak i dyskotki [:

sweet
__________________
AleX69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2006, 02:42   #12
Qbi@k
Guru
 
Avatar użytkownika Qbi@k
 
Data rejestracji: 14.10.2005
Lokalizacja: Cymeria
Posty: 1,956
Qbi@k niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Qbi@k niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez AleX69
aby sie o tym przekonac ...
stworz dyskietke
dzieki za dobre checi
__________________
- Conan, what is best in life?
- To crush your enemies, see them driven before you... and to hear the lamentation of their women!
Qbi@k jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2006, 02:44   #13
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika ed hunter
 
Data rejestracji: 30.11.2004
Lokalizacja: Wahszawa
Posty: 38,686
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
sam jestem ciekawy czy się uda...

coś te integracje nie chcą często chodzić...
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2006, 03:13   #14
Qbi@k
Guru
 
Avatar użytkownika Qbi@k
 
Data rejestracji: 14.10.2005
Lokalizacja: Cymeria
Posty: 1,956
Qbi@k niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Qbi@k niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Integrowalem do tego XP teraz na 100% dobre stery i nic...
Poddaje sie
Najwyzej nie bede mial systemu na dysku SATA
Zostaje mi jeszcze Norton Ghost i przerzucenie systemu na partycje z SATA Ciekawe czy sie uda
__________________
- Conan, what is best in life?
- To crush your enemies, see them driven before you... and to hear the lamentation of their women!
Qbi@k jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2006, 04:26   #15
AleX69
.::MaNNErS:SuCk::.
 
Avatar użytkownika AleX69
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 4,678
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez Qbi@k Podgląd Wiadomości
dzieki za dobre checi
badz milszy bo "nie bedziesz mial systemu na dysku SATA"
masz dostep do stacji i do dyskotek by sprwadzic czy to co podajesz na kontroler jest tym czym uwazasz ze jest ...
__________________
AleX69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:46.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.