Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 11.01.2004, 14:44   #7
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zgadzam się z Yaholem - po pierwsze zabij kolegę!

Po drugie - spróbuj ponownie spartycjonować dysk fdiskiem, sformatować, itd., i przede wszystkim podłącz go bezpośrednio do kontrolera IDE (nie w kieszeni!). Poza tym pamiętaj, że dyski WDC mają inne ustawienie zworek do pracy Single, a inne do pracy Master, kiedy istnieje inne urządzenie podłączone jako Slave - sam się na to parę razy złapałem, bo wiele innych dysków ma jedno położenie Master, niezależnie od tego, czy jest Slave, czy go nie ma. Sprawdź to koniecznie - może to właśnie jest przyczyną Twoich problemów! Możliwe jest też, że dysk nie ruszy, jeśli jest ustawiony jako Slave, a nie ma Mastera - nie jestem tego pewien, ale w każdym razie na wszelki wypadek SPRAWDŹ ZWORKI .

A w ogóle, jeśli już kieszeń, to koniecznie z zamkiem, będącym jednocześnie wyłącznikiem elektrycznym. Jeśli nie zamkniesz kieszeni kluczykiem (co wyklucza wyciągnięcie dysku), odłączone jest zasilanie i dysk nie ruszy. Oczywiście nie oznacza to, że dysk jest "hot-swappable" - NIE WOLNO odłączać ani przyłączać zasilania w czasie pracy. Pamiętaj też, że taki wyłącznik powoduje kłopoty z pracą także drugiego urządzenia podłączonego do tego samego kanału IDE - tzn., niezależnie od tego, czy kieszeń z dyskiem jest włożona, czy nie, zamek/wyłącznik musi być ZAMKNIĘTY, bo inaczej drugie urządzenie IDE na tym samym kanale też nie ruszy. (tak przynajmniej jest w moim przypadku).

A w ogóle przestałem już w zasadzie przenosić dyski w kieszeni. Kiedyś, w epoce przed-CD-R, robiłem to ze znajomymi powszechnie. Teraz wszyscy już w zasadzie wyrzuciliśmy kieszenie i zamiast tego zainstalowaliśmy nagrywarki. Dysk twardy z technicznego punktu widzenia jest urządzeniem stacjonarnym i nie jest przeznaczony do przenoszenia, odłączania i podłączania, itd., a poza tym w kieszeni na ogół się przegrzewa, zwłaszcza nowe dyski 7200 rpm. Kiedyś musiałem taki dysk przenieść i podłączyć w kieszeni, i kieszeń potem niemal świeciła - dysk prawie też! Zrezygnuj z kieszeni dla dobra dysku, i zmień kolegów!

DOPISEK:

Z dawnych czasów, kiedy regularnie przenosiłem dysk w kieszeni, pamiętam, że największym problemem było pamiętanie o odpowiednim przestawieniu zworek za każdym razem - bo w kaźdym komputerze kieszeń była oczywiście wpięta inaczej. Najczęściej też różne problemy pojawiały się właśnie wtedy, gdy się o tym zapomniało.

Ostatnio zmieniany przez puch : 11.01.2004 o godz. 15:20
puch jest offline   Odpowiedz cytując ten post

Twoje uprawnienia: