![]() |
Aby zabezpieczy***263; si***281; przed domoros***322;ym "hakierem" wystarczy format i jednorazowe nadpisanie wolnego miejsca.
W innych przypadkach polecam wymieniony wy***380;ej Eraser - doskonale spe***322;nia swoje zadanie. |
Otoz to!
A tak nawiasem to wlasnie Twoim, andrzejj, tematem sie inspirowalem :-). |
Cytat:
Temat mnie również zainteresował, bo będę kupował nowy dysk do laptopa i pewnie sprzedawał stary. Nie mam tu niby żadnych super tajnych danych, ale po co ktoś, kto posiada odrobinę wiedzy komputerowej i trochę ciekawości, ma grzebać w moich prywatnych zdjęciach, czy jakiś starych dokumentach. Dlatego też chętnie wypróbuję podane tu wcześniej programy. |
Hehe, zabawnie to by wygladalo ^_^.
I nie KTO***346;! ;-) |
Ktos kupuje dysk od przypadkowej osoby zeby potem bulic kase za odzysk danych ?
:p |
Az tak nie bede swirowal.
Lece wlasnie czyscic Eraserem. |
A nie szybciej zaszyfrować dysk ?
Cytat:
Program do szyfrowania TrueCrypt (GNU/GPL) przed zaszyfrowaniem "formatuje" cały dysk wypełniając go przypadkowymi danymi. Robi to z prędkością około 90-100 MB/godz. Po czymś takim nie ma ***** we wsi aby taki dysk odczytać. |
Cytat:
Na ogol do tego celu demontuje sie talerzy i wklada do innych czytnikow, bardziej precyzyjnych. 16x zapisanie 0/1 to kompletny odjazd :) Zadne skanowanie, nawet super-hiper-ultra-nad przestrzenne :) nie odnajdzie takich danych, bo ich tam juz po prostu nie ma. Fizycznie, tak jakbys wygladzil powierzchnie pilnikiem :) Nie znam dobrych skutecznych programow do odzysku pod Maca. Ale zapewne sa, tyle, ze o nich nie wiem. Nie byly mi jeszcze potrzebne :) |
Ja bym sprobowal, ciekawosc.. ;-D
|
Cytat:
Ale... są i taborety... :D |
Cytat:
|
***379;adnego niskopoziomowego...zabije dysk j/w mowi***261;.
Format, potem Eraser...i powinno by***263; si. Tak bym zrobi***322;, jezeli chodzi o windowsa yahol...slyszalem o tym, a widze ze Ty tez piszesz, ze ontrack`i itp. nie poradza sobie po formacie mac`owym. Hmmm... A sa programy do odzysku pod Mac`a ? One tez sobie z tym nie radza? ps. a jak z formatem pod linuxem ? Pojecia bladego nie mam. |
Na Macu - 16-krotne zapisywanie dysku 0/1.
Stawiam dolary przeciw kasztanom, ze nawet OnTrack sie wywali :) Po normalnym windowsowym sformatowaniu dysku (pelnym, nie szybkim) odzyskalem 90% zawartosci dysku. Dysk byl czesciowo nadpisany. Po sformatowaniu na MACJurnaled i przeformatowaniu na NTFS - 0% :) Po 1x 0/1 - 0% No to po 16x ??? :) Formatowanie niskopoziomowe, na nowszych dyskach=zakup nowego dysku :) (w 69% ~~) |
Cytat:
teraz to moze odpowiednio wymazac pliki istniejace a co z tymi, ktore wywalil ttdzien temu przez smietas ? :) Cytat:
zalezy czy trafi na blondynke co lubi swoje gadu-gadu czy fachmana TI ciekawego swiata heh ;> |
Cytat:
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:27. |