![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.07.2010
![]() |
![]()
Jako, że jestem tu nowy witam wszystkich ;]
I mój problem wygląda następująco.. Postanowiłem wyczyścić dyski i na nowa wgrać winde, i tu podczas zabawy z partycjami tak jak zwykle kliknałęm usuń partycję i bach usunęło mi wszystkie partycje poza jedną z filmami, muzyką itp. no to klikam nowa partycja i wywala mi błąd typu 0x00000 coś tam.. czytałem o nim ale nic nie dało. Odpalam na nowo instalator i znowu ten bląd i partycji nie widać tylko tą jedną z muzyką. i nie da się zainstaować. Wyglądało to tak,że nagle znikneły z ekranu wszystkie partycje i została ta jedna. ( to był win 7) To sobie myslę zainstaluje xp ale po zaladowaniu tych wszystkich sterowników i po napisie starting system wywaiło mi bluscreena i znowu bląd typu 0x000. spr w biosie dysk widać.. nie mam jak podpiąć tego dysku do innego komputera lecz mam stary dysk (jakiś 7 letni moze) na łączu ata podpiąłem zainstalowałem xp i chciałem podpiąć drugi dysk na lączu sata lecz podczas uruchamiania systemu komputer restartuje się. Teraz dane MB Gigabyte MA790XT UD4P dysk sata Segate Barracuda 7200,12 500GB dysk ata WD400 40GB Zasilacz OCZ steel czy jakoś tak 500W Z tego co wyczytałem dysk z systemem musi być ustawiony na master (jako że WD jest dyskiem starym) zrobiłem to za pomocą zworki drugi dysk podpiałem natomiast pod odp złącze sata na MB i w biosie widzi go jako slave Niestety nic to nie dało... pomyślałem ze może wina zasilacza wiec odpiąłęm DVD ale to też nic nie dało. A gdy odepnę dysk sata system rusza. Proszę o pomoc ;] ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez pacz505 : 13.07.2010 o godz. 19:45 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
XP nie zainstaluje sie na dysku SATA bez odpowiedniego sterownika. Musisz przestawic dysk w BIOSie w tryb ATA.
Mam nadzieje że o tym wiesz ![]() Windows Vista i 7 to inna bajka. One same z siebie współpracują z SATA. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 14.07.2010 o godz. 14:17 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Zdecydowanie odradzam przestawianie na ATA. To znacznie zmniejsza wydajność, a potem windows nie wstanie, jak przestawisz na AHCI.
Dla pewności na czas instalacji zostawić tylko SATA, ustawić w BIOS na SATA i zapodać na początku instalacji wciskając F6 sterowniki trybu tekstowego z dyskietki (w przypadku XP to jedyna opcja - w nowszych może być pendrive albo płyta). Inna opcja to zintegrować sterowniki z instalką za pomocą nlite.
![]() |
#4 |
Jukebox Hero
Tak jest, tylko zauważ że np intel do kontrolera ICH9 (bez RAID) sterowników AHCI do XP nie daje.
Są one częścią Intel Storage Matrix i działają jedynie z ICH9R. Podejrzewam że z ICH10 moze byc podobnie. Jeżeli mamy sterownik to oczywiście, że najlepiej go użyć ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
ICH9 nie obsługuje AHCI w XP (przynajmniej oficjalnie - ale da się to obejść). Taka "mała" niedoróbka Intela.
![]() |
#6 |
Jukebox Hero
Obszedłem to, ale efekt był marny.
Niby wszystko działało, ale czasem dostawał czkawki tak jakby nie było DMA. Między innymi z tego powodu przeskoczyłem na Vistę. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Wybór aparatu, co kupić, osprzęt - filtry, obiektywy, itp | Calme | Fotografia | 2839 | 29.01.2021 12:46 |
nie dziala nagrany plik | MrBiedrona | Napędy optyczne DVD | 17 | 22.10.2005 15:57 |
Przykład jak mozna zarobic na naiwnosci ludzi | Ice | Off topic | 7 | 03.10.2005 01:41 |
Funny fotos, kawaly... itp. - jeszcze sie tak nie usmialem :) | Kasprzak | Humor | 4225 | 11.07.2005 12:59 |
Jak najkorzystniej podłączyć RW. | mausi | Napędy optyczne CD | 9 | 04.01.2002 19:22 |