Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 12.10.2012, 14:36   #61
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,116
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Zrób obraz tej ukrytej partycji i najlepiej jeszcze cały MBR/GPT. Czy zadziała po przeniesieniu tego nie wiem, to zależy co i czy sprawdza.

Clonezilla.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.10.2012, 01:27   #62
Gadzina18
Forumator
 
Avatar użytkownika Gadzina18
 
Data rejestracji: 27.08.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 883
Gadzina18 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
OK sprawę załatwił Acronis True Image - skopiował dosłownie wszystko, łącznie z partycją Recovery, którą usunąłem zaraz po tym, jak nagrałem 3 DVD z jej kopią zgodnie ze wskazówkami z elektrody. Tak więc Patriot Torqx poszedł do lapka HP a nowy Vertex 4 siedzi w stacjonarce która ma SATA 6 - muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem wydajności. Tak czy inaczej, Acronis spełnił swoją rolę.
__________________
Gadzina18 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.10.2012, 10:09   #63
loki7777
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,166
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
A czy startuje ci recovery z hdd bo wcisnieciu "magicznego" przycisku? Czy masz kopie tylko po to by ja miec?
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.10.2012, 11:36   #64
Gadzina18
Forumator
 
Avatar użytkownika Gadzina18
 
Data rejestracji: 27.08.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 883
Gadzina18 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Startuje po naciśnięciu ESC a później F11
__________________
Gadzina18 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.01.2015, 07:55   #65
robistan
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.12.2002
Posty: 10
robistan zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Migracja i kopia partycji systemowej z jednego dysku na drugi.

Nie mam możliwości wstawiania linków więc przepraszam użyłem spacji w podanym linku żeby mnie przepuściło.

Chcę wymienić dysk systemowy (SSD) na większy. Wszystko zrobiłem wg tego prostego opisu:

h ttp://dyski.cdrinfo.pl/artykuly/kopia-partycji/index.php


Po zakończeniu operacji, ponownym uruchomieniu komputera, wejściu w Zarządzanie Dyskami widzę to co w załączniku poniżej.

Problem w tym, że dalej Rozruch jest z Dysku C, nie potrafię zamienić literek dysków D na C, no i żeby Rozruch był z nowego wiekszego dysku. Odpięcie dysku C nie pomaga, mimo że w powyższym opisie jest napisane, że po zakończeniu tworzenia kopii systemu wystarczy teraz stary dysk odpiąć. Po jego odpięciu system nie rusza wcale (komunikat o braku dysku systemowego).
W Biosie boot ustawiony na nowy dysk.
Jak z tego wybrnąć?
Dołączone obrazki
File Type: png migracja.png (40.5 KB, 166 oglądane)
__________________
pozdr Rob

Ostatnio zmieniany przez robistan : 09.01.2015 o godz. 08:03
robistan jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.01.2015, 08:56   #66
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Z jakiegoś powodu partycja docelowa nie ma ustawionej flagi aktywnosci. Bez ustawienia tej flagi nie uruchomisz systemu.

Ściagnij program BootIce. Po uruchomieniu wybierz swoj dysk (ten docelowy, ktory nie startuje) i kliknij w "Parts manage". Nastepnie zaznacz partycje podstawowa i kliknij w "Active".

Pozniej restart i daj znac czy pomoglo.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.01.2015, 09:13   #67
robistan
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.12.2002
Posty: 10
robistan zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź, zrobiłem tak jak mówiłeś, ale zatrzymałem się na końcu, nie mam aktywnego przycisku Activate ... (załącznik),
czy to oznacza, że jednak flaga akt. jest ustawiona? z tym, że tak samo jest w przypadku starego dysku (C) - też Activate jest niedostępny. Dostępny jest tylko w przypadku dysku (F).
Dołączone obrazki
File Type: png bootice.png (57.2 KB, 115 oglądane)
__________________
pozdr Rob

Ostatnio zmieniany przez robistan : 09.01.2015 o godz. 10:21
robistan jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.01.2015, 11:45   #68
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Wyglada na to, że partycja jest aktywna.

Jeżeli odepniesz SSD i na jego miejsce podepniesz HDD (pozostawiajac w komputerze tylko jeden dysk), to dalej problem wystepuje?
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.01.2015, 11:47   #69
robistan
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.12.2002
Posty: 10
robistan zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Żebym czegoś nie pomylił, mam w tej chwili podłączone 3 dyski:
C (stary z systemem) - SSD
D (nowy z systemem) - SSD
F (magazyn)

który odpiąć, a który wpiąć w które miejsce?
__________________
pozdr Rob
robistan jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.01.2015, 12:06   #70
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,116
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
W Biosie boot ustawiony na nowy dysk.
Wygląda na to, że nie ustawiony. Gdyby coś było nie tak z klonem to niczego byś nie odpalił bo stary nie byłby ustawiony w bootowaniu (w ogóle go wyrzuć z kolejki).

A teraz głupie pytania:
1. Oczywiście wybrałeś przy wychodzeniu z BIOS zapisywanie zmian, prawda?
2. Oczywiście jesteś absolutnie pewien, że bootuje się system ze starego HDD? Na literki montowania partycji nie patrz bo one nic nie znaczą, tylko po zawartości (nie wiem, tapetę zmień? coś żebyś był pewien że wstaje klon, a nie stary).
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.01.2015, 12:08   #71
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Na miejsce starego SSD podepnij nowy SSD, a reszte odepnij.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.01.2015, 12:25   #72
superrrmario
DZIADEK
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika superrrmario
 
Data rejestracji: 26.06.2004
Lokalizacja: Łódź
Posty: 5,761
superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
W którymś okienku programu jest opcja "sector by sector". Czy to ma znaczenie? W opisie jest niezaznaczone (niezaptaszkowane).
__________________
superrrmario jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.01.2015, 15:22   #73
robistan
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.12.2002
Posty: 10
robistan zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Więc po kolei, najpierw wróciłem to pierwotnej konfiguracji, czyli:
- SSD (stary - C)
- HDD (F)
- napęd optyczny ASUS

Boot w Biosie - zdjecie 1 i 2

Komp prawidłowo się uruchomił,
zrzut z Zarządzania dyskami - obrazek z załącznika


Następnie wypiąłem dyski C i F, został tylko napęd optyczny i wpiąłem nowy dysk SSD

Boot w Biosie - zdjecie 3
w biosie nic nie musiałem zmieniać, samo się tak ustawiło jak na zdjęciu 3

odpalam kompa i .... efekt na zdjeciu 4

co dalej?
i pytanie dodatkowe, dlaczego w biosie na zdjeciu 1 i 2 nie widać Dysku F?
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-img_0218.jpg   -img_0219.jpg   -img_0220.jpg   -img_0221.jpg  
Dołączone obrazki
File Type: png ssd stary.png (59.8 KB, 90 oglądane)
__________________
pozdr Rob

Ostatnio zmieniany przez robistan : 09.01.2015 o godz. 15:27
robistan jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.01.2015, 17:21   #74
robistan
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.12.2002
Posty: 10
robistan zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Panowie dziękuję za wszystkie porady. Poradziłem sobie w prosty sposób, nie wiem czemu od razu od tego nie zacząłem, zrobiłem Image starego dysku C (za pomocą Norton Ghost) i wgrałem otrzymany Image na nowy dysk, po restarcie, automatycznie dyski zamieniły się, nowy dysk jest już dyskiem C i dyskiem systemowym, nic nie musiałem więcej robić, działa idealnie
__________________
pozdr Rob
robistan jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.01.2015, 17:24   #75
Berion
Hibernant
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Posty: 17,116
Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Berion jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
To nie jest BIOS, nie masz go, tylko UEFI.

Nie ma na liście HDD bo być może UEFI sprawdza czy jest na nim jakiś boot loader i tylko takie wyświetla.


Numer błędu, który powinieneś wpisać w guglu sugeruje problem gdzieś w łańcuchu bootowania. Więc uruchom instalator z płyty, wybierz opcję napraw, wiersz poleceń i zobacz czy pomoże "fixboot" (ale to chyba dla XP i starszych) lub "bootrec.exe /fixmbr".

https://neosmart.net/wiki/recovering...Speed=noscript

Cytat:
Napisany przez superrrmario Podgląd Wiadomości
W którymś okienku programu jest opcja "sector by sector". Czy to ma znaczenie? W opisie jest niezaznaczone (niezaptaszkowane).
Ale to jest wtedy kopia posektorowa, a nie kopia samych widocznych w tablicach danych i bez ich modyfikacji. Czego wynikiem będzie m.in ta sama pojemność dysku (np. klonując tak dysk 60GB na 120GB, ten 120GB zamieni się w 60GB i potem trzeba będzie używać dodatkowych narzędzi, żeby rozszerzyć ostatnią partycję o nieużywane miejsce - bez sensu).

Przynajmniej ja to tak rozumiem. Używam Clonezilla. ;]
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

FF000000000003010101010003010000000003010000030000 00000003010000000003010100000003010101010003010000 00000300010101010300000000000301010000000300000001 01030101010100030101000000030000000000030100000000 03000001010103000000000003010100000003000000000103 01000000000301010000000301010000000300000000000301 01010100030000000000030101000000030000000001030003 01000000000301000000030100000000030000000101030100 00000003010000030100000000030100010003010100000003 00000000000300000000000300010301000000000301000003 00000001010301010100000301010000000300000000000301 00000000030000000101030000000001030101000000030101 000000030101000000FF

Ostatnio zmieniany przez Berion : 09.01.2015 o godz. 17:31
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
easeus, klonowanie, kopia partycji, paragon, partycja, przeniesienie partycji

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:18.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.