![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.10.2009
![]() |
Jak zmienić system plików RAW na NTFS bez utraty danych ?
Mam dysk USB 500GB.
Na tym dysku przez przypadek usunąłem partycję i później utworzyłem. Wszystko odbyło się bez formatowania pod systemowym Zarządzaniem dyskami w Windows. Niestety na dysk nie można wejść, a system plików z NTFS zmienił się na RAW. Czy można jakimś sposobem zmienić system plików z powrotem na NTFS nie formatując partycji co za tym idzie nie tracąc danych na nim zapisanych? ( o ile już do tego nie doszło) |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Kumotr
Data rejestracji: 28.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja bym skasowal wszelkie partycje z tego dysku i sprobowal uzyc opcji odzyskiwania partycji (partition recovery). Jezeli chodzi o program to wpisz w gogle a wyskocza ci odpowiedzi. Z 8 lat temu miem podobnie z hdd i takim sposobem uratowalem dane.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
To ostateczność ,a dlatego bo dysk był zaszyfrowany Truecryptem i jedynie powracając do poprzedniego "wyglądu" dysku jestem w stanie go podwiesić w Truecrypcie czyli odszyfrować.
Przed tym,próbuje wydobyć spod zaszyfrowanych plików te uprzednio zapisane na dysku,niestety z godziny na godzinę widzę, że chyba nic z tego dlatego ratuje mnie jedynie powrót do poprzedniego "wyglądu" dysku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
____
![]() Data rejestracji: 26.05.2000
![]() ![]() ![]() |
Czyli wynika z tego, że TC nie widzi tej zaszyfrowanej partycji pomimo podania prawidlowego hasla? Jesli tak, to spróbuj zamontowac partycję RAW podajac 5 razy pod rzad prawidlowe hasło (5 razy z rzedu: czyli podajesz haslo, TC stwierdzi, że nieprawidlowa partycja/etc i tak x 5). Powinien wtedy skorzystać z backupowego nagłówka, który sobie siedzi, gdzies w woluminie... Jesli to nie pomoże, to zrobilbym obraz tej partycji posektorowo (backup), zalozyl partycje NTFS z krotkim formatowaniem i ponownie probowal 5-krotnie zamontowac wolumin.
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Najgorzej było wczoraj bo dysk było widać jako jeden prawie 500 gigowy,a dziś po korekcie w programie do odzyskiwania danych DMDE dzięki jednemu userowi z pewnego forum , widac ten dysk tak jak przed "awarią" czyli dwie partycje.
Dziś jest tak : TC widzi ten dysk prawidłowo: załącznik zdjęcie nr 1 tego postu Próbowałem te 5x wpisywać hasło ale nic to nie dało.Tzn. hasło mam 60 znakowe ![]() Teraz pora na kopie posektorową. Mógłbyś podać program jaki używasz do tego? Wiem,że google działa ![]() I ostatnia sprawa - założenie partycji z krótkim formatowaniem. Nie za bardzo wiem ocb... Gdzie założyć ta partycję? Na nowym dysku czy na tym którego nie mogę podpiąć ? Ostatnio zmieniany przez pumachange : 02.03.2012 o godz. 14:53 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Dysk end.Temat zamykam.(tzn.swój temat te kilka pytań
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
____
![]() ![]() ![]() |
Czyli udalo sie, czy tez nie do konca?
![]()
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Nie dało się odzyskać nagłówka bez którego nie podwiesisz dysku w TC.
To jeden z minusów szyfrowania. Jak zacząłem "kopać" w DMDE to te partycje które niby udało się odzyskać nie były tym czym być powinny....szerzej to wyjaśnię po teście jaki teraz przeprowadzam ![]() Straciłem dobrych kilka lat typu prace video,zdjęcia czy proste hasła i inne sprawy... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Teraz pewnie sprawe dwa razy przemyslisz i zastanowisz sie nad jakims backupem w chmurze...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
____
![]() ![]() ![]() |
puma, a zrobiles obraz obraz partycji? Ja bym sie tak latwo nie poddawal, bo TC zapisuje kopie naglowka w wolumenie... Poza tym jak kolega wspomnial, kopia zapasowa to podstawa w komputerowym swiecie. Najlepiej jakis NAS postawiony w bezpiecznym miejscu.
![]()
![]() |
#12 |
![]() |
Mam podobny problem do przedstawionego wyżej. Po sformatowaniu pena system plików zmienił się na RAW próbowałem powtórnego formatowania ze zmianą systemu plików przez DOS i wyświetla się następujący komunikat:Nieprawidłowy nośnik lub uszkodzona ścieżka 0 - dysku nie można użyć. co z tym robic
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
____
![]() ![]() ![]() |
Odpal np Check Flash i zobacz, czy nie masz badblockow...
![]() |
Tagi |
konwersja, ntfs, raw, raw do ntfs, truecrypt |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Szukam Pracy | zick | Humor | 60 | 07.12.2024 16:57 |
Jak zainstalować system na dysku SATA? | roman01 | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 16 | 24.04.2010 15:43 |
Jak zainstalować na na dysku Sata system? | roman01 | Off topic | 14 | 27.03.2006 00:24 |
Jak zmienić bitrate 2420000 bps na 2400000 bps? | BIENIAS | DVD-Video | 3 | 08.02.2005 20:41 |
Jak odzyskać skasowane pliki na CD-RW | Jozgaw | Napędy optyczne CD | 7 | 21.06.2004 08:31 |