![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#17 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.01.2004
![]() |
Jeśli chodzi o Seagate to nowe są tak strasznie głośne, że ich praca to jak pisanie gwoździem po tablicy. Jeśli nic nie czytają, a w komputerze jest chłodzenie wodne to szybciej usłyszymy monitor niż ten dysk, ale każdy zapis to katorga. Jeśli chodzi o WD to jego głośność podnosi się dopiero przy zapełnieniu go danymi. Poza tym zauważyłem różnice w hałasie podczas pracy w zależnośći do jakiego kontrolera go podłączymy. Posiadam raid z 4 hdd 80 GB na kontrolerze Adaptec, 2x 160 GB i raptora 74 GB. Wszystko na WD. Testowałem też Seagate - miałem 160 GB i 4x80 GB. Nie pamiętam modelu, zle już z NCQ. Lepszą wydajność zaprezentowały WD. Poza tym WD mniej się u mnie grzeją. Jeśli chodzi o polityke gwarancyjną to nie widze różnicy. WD z założenia wymienia dyski - o ile serwis lokalny potwierdzi jego niesprawność.W przypadku Samsunga wogóle bym sobie odpuścił tą zabawę. Awaryjnośc samsungów z linii, którą zapoczątkował 1614 jest na tak wysokim progu, że jako osoba, która przez kilka lat sprzedawała w 80% samsungi mogę powiedzieć, że od 2 lat nie sprzedałem ani jednej sztuki tego czegoś ... Kiedyś samsung w serwisie to był niezły przypadek, teraz brak samsunga to wydarzenie ... Pozostaje jeszcze maxtor, choć nie wiem jak jest teraz to kilka modeli do tyłu był to dysk niesamowicie hałasujący, a do tego mógł służyć jak grzejnik. Był dośc szybki, ale było pewne, że conajmniej raz w okresie gwarancyjnym się zepsuje. Inne wynalazki na rynku bym sobie odpuścił.
To moje prywatne zdanie. |
![]() |
![]() |
|
|