Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 19.08.2009, 05:29   #1
krzyszko
Bywalec
 
Data rejestracji: 15.03.2005
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 27
krzyszko w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Kontroler RAID - jaki kupić?

Posiadam Abita IP35-e który nie ma kontrolera RAID, czy ktoś mógł by mi jakiś polecić. Mam zamiar podłaczyć do niego 3x500GB

Za pomoc z góry dziekuję
__________________
Pozdrawiam,
Krzysiek

Ostatnio zmieniany przez Bartez : 19.08.2009 o godz. 13:52
krzyszko jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.08.2009, 13:56   #2
Bartez
Team Member
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Bartez
 
Data rejestracji: 18.10.2002
Lokalizacja: malopolska
Posty: 4,170
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Jaki budżet?
__________________
Pozdrawiam
Bartez

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.08.2009, 15:07   #3
yahol
Głupi Yasio
 
Avatar użytkownika yahol
 
Data rejestracji: 27.05.2003
Lokalizacja: **.#
Posty: 4,452
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez Bartez Podgląd Wiadomości
Jaki budżet?
Jaki interfejs dyskow?
IDE or SATA?
__________________
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
******************************************
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.08.2009, 05:06   #4
krzyszko
Bywalec
 
Data rejestracji: 15.03.2005
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 27
krzyszko w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
budżet...? taki proporcjonalny: cena=wydajność
interfejs SATA


jeszcze sie tak zastanawiam, bo na allegro sprzedaja takie również za 30zł z transferem 1.5 GB na sekundę (tryb burst). Czy taki by wystarczył?? Czy taki na PCI-E z transferem 3 GB na sekundę lepiej?

Gdyby ktos mógł by mi coś więcej na ten temat powiedzieć to był bym bardzo wdzieczny
__________________
Pozdrawiam,
Krzysiek

Ostatnio zmieniany przez krzyszko : 20.08.2009 o godz. 06:08
krzyszko jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.08.2009, 11:27   #5
yahol
Głupi Yasio
 
Avatar użytkownika yahol
 
Data rejestracji: 27.05.2003
Lokalizacja: **.#
Posty: 4,452
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Tanie RAIDy na np. SiliconImage oferuja transfery 1,5 na kanal - czyli zysk na stripie jest zaden
Lepsze, drozsz majace 3 na kanal, sa juz drogie i wybredne
Lepszy - dla wydajnosci jest drozszy i szybszy.
IMHO do domu, wystarczy taki za 80 130 zl. na Siliconie albo na Adaptecu (te polecam)
__________________
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
******************************************
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.08.2009, 11:54   #6
Wawelski
Always newbie
 
Avatar użytkownika Wawelski
 
Data rejestracji: 14.11.2003
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2,844
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez krzyszko Podgląd Wiadomości
jeszcze sie tak zastanawiam, bo na allegro sprzedaja takie również za 30zł z transferem 1.5 GB na sekundę (tryb burst).
IMO lepiej wymienić płytę na taką, gdzie w chipsecie jest kontroler RAID.
Dobry kontroler (SATA II, NCQ z możliwością bootowania systemu) kosztuje ponad połowę ceny porządnej płyty a wąskim gardłem może okazać się magistrala.

Który RAID Cię interesuje?
__________________
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich.
WAŻNE
Wawelski jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.08.2009, 12:03   #7
krzyszko
Bywalec
 
Data rejestracji: 15.03.2005
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 27
krzyszko w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Wawelski Podgląd Wiadomości
IMO lepiej wymienić płytę na taką, gdzie w chipsecie jest kontroler RAID.
Dobry kontroler (SATA II, NCQ z możliwością bootowania systemu) kosztuje ponad połowę ceny porządnej płyty a wąskim gardłem może okazać się magistrala.

Który RAID Cię interesuje?
Raid 0,

Może i tak zrobię że własnie MB wymianię, myslałem nad MSI P45 Neo2-FR MOA lub: ASUS P5QL-E na P43. Ale bardziej jestem chyba za tym ASUSEM bo tańszy. Kiepsko sie znam na MB, ale podkręcam troszke Q9300 do 3,5 na namięciu 1,35. Mam nadzieję że będzie ok na tym ASUSIE? Ale to sie jeszcze zastanowie... bo jak bedzie kiepsko z kasą to bede musiał wziąć sam kontroler dokupić

RROzumiem że jak miał by być kontroler na PCI to musi być na PCI-E 3GB i na Siliconie albo na Adaptec? Tak... ??
__________________
Pozdrawiam,
Krzysiek
krzyszko jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.08.2009, 08:10   #8
krzyszko
Bywalec
 
Data rejestracji: 15.03.2005
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 27
krzyszko w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez krzyszko Podgląd Wiadomości
Raid 0,

Może i tak zrobię że własnie MB wymianię, myslałem nad MSI P45 Neo2-FR MOA lub: ASUS P5QL-E na P43. Ale bardziej jestem chyba za tym ASUSEM bo tańszy. Kiepsko sie znam na MB, ale podkręcam troszke Q9300 do 3,5 na namięciu 1,35. Mam nadzieję że będzie ok na tym ASUSIE? Ale to sie jeszcze zastanowie... bo jak bedzie kiepsko z kasą to bede musiał wziąć sam kontroler dokupić

RROzumiem że jak miał by być kontroler na PCI to musi być na PCI-E 3GB i na Siliconie albo na Adaptec? Tak... ??
Czy ten: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=713864385

będzie dobry??
__________________
Pozdrawiam,
Krzysiek
krzyszko jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.08.2009, 15:52   #9
Whisky
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 28.07.2009
Posty: 1
Whisky w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Za małe pieniądze nic nie znajdziesz taniego i wydajnego, w twoim wypadku jedyne rozwiazanie to zmiana MB na taka w ICH9R lub ICH10R.
__________________
-Gigabyte X48-DQ6
-Q6600 G0 @ 3,5GHz (438x8) / LC
-6GB @ 1050MHz ( 2x Kingmax 1GB 1066mhz + 2x Kingston HXB 2GB 1066MHz )
-Gainward GTX 260 896MB @ 720/2400MHz / LC
-RAID 0 6xWD 320GB AAKS + WD 500GB AAKS
-Chieftec 560W CFT-560-A12C
-Audigy 2 Platinum + GigaWorks Pro-Gamer 500
-Samsung SyncMaster 226BW 22" + Samsung 40" FullHD
-Winfast PxPVR 2200
Whisky jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.09.2009, 00:40   #10
ElFi
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 22.12.2008
Posty: 4
ElFi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez krzyszko Podgląd Wiadomości
2 takie dyski już go zapchają. To jest shit i szkoda na to nerw. Chcesz mieć dobry kontroler to kup sprzętówkę (z własnym procesorem i pamięcią), Przy odrobinie wytrwałości można takie wyrwać z allegro nawet za 500zł (coś na LSI 1078).
ElFi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.09.2009, 07:38   #11
Szczota
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 10.08.2002
Lokalizacja: Poland
Posty: 251
Szczota zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wymien plyte glowna na taka z raid bo kupno kontrolera na PCIe x4 to wydatek ponad 800zl. Kazdy inny juz zapcha magristrale
Szczota jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.09.2009, 08:35   #12
ElFi
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 22.12.2008
Posty: 4
ElFi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Tylko, że na płycie masz RAID pokroju tego shitu z allegro za 35zł, może poza tym, że jest na szybszym łączu (PCIEx4 lub coś dedykowane) i się nie zapcha przy kilku dyskach.
__________________
► Intel S5000PSL
► 2x Xeon E5420 + 2x Noctua NH-U9DX
► Hynix FB-DIMM 16GB PC5300
► Gigabyte HD 4850 512MB, SB X-FI Titanium PCIEx1
► 3x36GB Fujitsu SAS 15k rpm (RAID0) + 5x500GB Seagate (RAID0) + 6x1TB Samsung (RAID0)
► beQuiet 650W Dark Power + Chieftec BA01-B-B-B
► Adaptec 5805+Intel SRCSASBB8I
► HP LP3065
► PW5125-2200VA + 4x12V 53Ah
ElFi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.09.2009, 09:29   #13
prometeusz
Guru
 
Avatar użytkownika prometeusz
 
Data rejestracji: 07.01.2003
Posty: 8,319
prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>prometeusz ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
czy nie prosciej bedzie kupic dysk1,5TB skoro i tak to bedzie RAID0
__________________



prometeusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.09.2009, 10:38   #14
ElFi
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 22.12.2008
Posty: 4
ElFi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Po to się spina dyski w RAID0, żeby uzyskać większą prędkość odczytu i zapisu danych. Pojedynczy dysk 1500GB będzie miał tą prędkość podobną do pojedynczego 500GB.
__________________
► Intel S5000PSL
► 2x Xeon E5420 + 2x Noctua NH-U9DX
► Hynix FB-DIMM 16GB PC5300
► Gigabyte HD 4850 512MB, SB X-FI Titanium PCIEx1
► 3x36GB Fujitsu SAS 15k rpm (RAID0) + 5x500GB Seagate (RAID0) + 6x1TB Samsung (RAID0)
► beQuiet 650W Dark Power + Chieftec BA01-B-B-B
► Adaptec 5805+Intel SRCSASBB8I
► HP LP3065
► PW5125-2200VA + 4x12V 53Ah
ElFi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Jaki dysk SATA2 500GB (minimum) kupić ? Patrix Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 26 20.01.2009 23:12
Jaki kontroler ata100/133 na PCI kupić? piotrek123 Off topic 2 22.06.2004 12:32
jaki cd rom kupić ??? ( bardzo prosze o pomoc ) Wojtas Napędy optyczne CD 3 30.03.2001 23:00
Jaki kupić DVD? plitkin Napędy optyczne CD 0 11.09.2000 07:52


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:22.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.