Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 25.01.2003, 21:20   #1
Adik
Arab'ski
 
Avatar użytkownika Adik
 
Data rejestracji: 15.03.2002
Lokalizacja: Zabrze
Posty: 517
Adik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Question mały problemik z 80 gb hdd

witajcie!

niedawno sprawiłem sobie nowy HDD (Seagate Barracuda IV 80 gb 7200 obr.) i mam z nim taki problemik: jak odpalam Partition Magic 8, to owy prog. rozpoznaje moj hdd normalnie, ale "partition type" jest podpisane BAD, więc probujac zrobic format (obojetnie czy na fat32, czy na ntfs), po wymaganym restarcie kompa, kiedy PM8 juz cos usiluje robic (podczas ladowania windy) pojawia sie blad: ERROR 4 while executing partition, a kilka linijek nizej ERROR 4. Bad argument/parameter kilka linijek nizej widnieje napis: "Will now reboot", a pod nim rownie wymowny napis: "Press any key to continue". i w tym miejscu komp sie zawiesza, a jedyny "any key" jaki dziala, to reset (komp nie reaguje nawet na tak podstawowy skrot, jakim jest CAD ). wiec po nacisnieciu "any key'a" na obudowie winda sie normalnie laduje, i pokazuje komunikat, ze PM8 wszystko ladnie, pieknie porobil, i teoretycznie jest git. a tu zonk- po zaladowaniu windy widac, ze partycja nie byla nawet dotknieta przez PM8 i dalej pokazuje mojego hdd jako "BAD".

dodam, ze mam stara MOBO, ktora nie obsluguje takich rozmiarow hdd, wiec dysk w biosie jest wylaczony, a jesli uaktywnie go, to podczas ladowania kompa mam zawias w momencie kiedy na ekranie pojawiaja sie zainstalowane skladniki sprzetowe kompa (pokazuje, ze dysk jest, ale jest tam tylko podany jego model i to, ze ma UDMA 2 i nic wiecej- w tym przypadku rowniez pomaga tylko reset)

jesli ktos mial takie akcje, lub wie o co moze chodzic z tym hdd, to za wszelkie sugestie big thx.
__________________
Try Before You Die...

mail

Ostatnio zmieniany przez Adik : 25.01.2003 o godz. 21:22
Adik jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.01.2003, 21:59   #2
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,064
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
aktualizacja biosu ??
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.01.2003, 22:27   #3
/||\aster
Gość
 
Posty: n/a
A jaki masz system, pewnie XP.
Ja Mialem to samo tzn. w biosie hdd off i pod xp wszystko robilem i dzialalo, ale z tego co pamietam to chyba pod WinMe PM8 nie chcial mi dzialac, ale nei jestem pewny.
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.01.2003, 22:38   #4
Adik
Arab'ski
 
Avatar użytkownika Adik
 
Data rejestracji: 15.03.2002
Lokalizacja: Zabrze
Posty: 517
Adik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
aktualizacja biosu raczej nie wchodzi w rachubę (mam najnowszy- z datą z 2001 roku bodajże [sic!!]), ale juz doszedłem do tego w czym był problem- thx za odpowiedzi
__________________
Try Before You Die...

mail
Adik jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.01.2003, 00:08   #5
Sniper
Member of Blokers.net
 
Avatar użytkownika Sniper
 
Data rejestracji: 23.04.2002
Lokalizacja: Zawiercie
Posty: 939
Sniper niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
sytuacja wyglada mi na podobną jaką kiedyś miałem u qmpla :
Jezeli miałęs kiedys 2 systemy na dysku 98 i xp i próbujesz zrobic resize niestety niewiedziec czemu fat32 z 98 nijak nie psuje z fat32 spod xp po prostu trza sformatowaxc cały dysk pod albo xp albo 98.

Ale piszesz że to nowy dysk - i to barracuda wiec niewiem moze sciagnij sobie patcha do fdiska (bedzie obsługiwać dyski do 132gb) patch jest na stronce microsoftu. Miałem go sciagnietego - niesprawdzałęm ale gdzies mi to wcieło. Laser help jak gdzies jeszcze masz to pod łapką załącz )
Sniper jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.01.2003, 00:10   #6
Sniper
Member of Blokers.net
 
Avatar użytkownika Sniper
 
Data rejestracji: 23.04.2002
Lokalizacja: Zawiercie
Posty: 939
Sniper niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ha znalazłem i podobno do 137gb do windy98 oczywiscie -
PODKRESLAM NIE SPRAWDZIŁEM GO
Dołączone pliki
File Type: exe 263044pol8 - duze dyski obsługa 137gb win98se.exe (179.7 KB, 298 oglądane)
Sniper jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.01.2003, 01:30   #7
Ziele
.: AT90S2313 :.
 
Avatar użytkownika Ziele
 
Data rejestracji: 09.09.2002
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2,724
Ziele zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Proponuję zainstalować disk menagera który jest na stronie seagate. Używałem go przez pare miesiący dopóki nie zmieniłem płyty gównej na nową. Na starej miałem podobie jak u ciebie, zawias biosa jak tylko zabaczył dysk. Ściągnij sobie tego menagera, on robi specjalna dyskietkę. Na dysku zwierasz zworkę limitującą dysk do 32GB i ustawiasz w biosie żeby go wykrył ( przy 32GB nie powinien się zwiesić). Instalujesz disk menagera z dyskietki i po kłopocie. Dodatkowo na niej masz potrzebne narzędzie do partycjonowania i formatowania tego dysku.
__________________
LiteOn LTR-40125S & SOHW-1633S 8 )

Jak zrobić szybko sałatke z buraków? Wrzucić granata do BMW
Ziele jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.01.2003, 11:06   #8
Adik
Arab'ski
 
Avatar użytkownika Adik
 
Data rejestracji: 15.03.2002
Lokalizacja: Zabrze
Posty: 517
Adik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ok- thx wam wszystkim:cool:
__________________
Try Before You Die...

mail
Adik jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2003, 20:00   #9
Laser
Guru
Zlotowicz
 
Data rejestracji: 02.01.2002
Posty: 4,488
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Sniper napisał(a)
Laser help jak gdzies jeszcze masz to pod łapką załącz )
Witam !

Nie dałes mi szansy - dwie minuty ale speed

Co do patcha to jush niedługo bedzie chrzest bojowy - Caviar 800JB w drodze

Pozdrówka
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2003, 00:12   #10
Sniper
Member of Blokers.net
 
Avatar użytkownika Sniper
 
Data rejestracji: 23.04.2002
Lokalizacja: Zawiercie
Posty: 939
Sniper niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Sorki Laser, ale mam taki burdel na dysku ze dopiero jak juz wysłałem 1 post znalazłem pliczek )) - jak sie zachowa - opisz z tym nowym dyskiem
Sniper jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.