Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 10.10.2002, 14:18   #1
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Angry Mam problem z HDD !

Ostatnio oddałem HDD IMB GXP 60GB ATA100 7200RPM do gwarancji. Chodził sobie 1 rok, dostał BadBlocków bo nie wyłączyłem go podczas bardzo "mocnej" burzy.

W serwisie (Wrocław - Action) wymienili dysk po 2 tygodniach na taki sam model i mający te same parametry. Ale... dysk był z tzw. bufora IBM-a. Miał naklejkę "serviced part" czy jakoś tak. Od samego początku nie sprawiał "godnego zaufania"... czekałem aż padnie i wczoraj chyba to nadeszł...

Mam 2 dyski:

1. w/w
2. ibm 13 gb ata66 - działa bez zarzutu.

Na tym 1. mam 2 part. 6gb (win xp) i 54 gb (dane, obrazy płyt moje dokumenty, poczta, OBRAZY partycji 6gb i hdd nr 2 w plikach ghostaitp. - wspólne dla obu windowsów). Na 2 hdd jest windows me, hdd ma 1 partycje 13 gb.
Gdy włącza się boot menu i mam do wyboru 2 systemy: xp i me, to:
1. Me włacza się bez problemu.
2. XP zaczyna się uruchamiać, bardzo powoli dysk zaczytuje, system się nie włacza, żadnych podejrzanych dźwięków z hdd

Rozpakowłem obraz partycji 6gb i xp włączył się na chwilę, a potem się zawiesił TWRDY reset i mojego hdd nie wykrywa w BIOSIE, dioda od hdd cały czas się pali.

Dysk nie ma BadBlocków (robiłem trough test za pomocą ndd.exe spod dos-a), dane na nim są OK, przynajmniej na part 54gb.

Najdziwniejsze jest to, że nic nie ruszałem, a dzień wcześniej działał!!! Jedyne co się zdarzyło to to, że wyłączyli prąd, ale komp był też wyłączony. Mam UPSa poza tym... Partycja jest OK, bo przecież jak robiłem obraz do ghosta i z niego odtwarzałem, nie raz, to działało.

HELP ME !!!!! PLEASE !!!!
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.10.2002, 21:32   #2
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
****a mać !!! ... sorry ale jak tu się nie wk...

zobaczcie co się stało z folderem Moje Dokumenty

Jak można rozwalić do końca ten HDD, tak aby się nie kapnęli

Kable są na pewno OK spr. różne. Pamięć też OK - 512 Mb Sdram Kingston na płycie ASUS Cusl 2 c. Poza tym z windowsem me na drugim hdd nic się nie dzieje, także wykluczam błędny zapis na hdd spowodowany jakąś niekompatybilnościom części... poza tym zawsze działały, a dysk jest z serwisu naprawiany.. co za hu...e i czekaz człowieku znowu 2 tygodnie i miej 1 hdd 13 gb i 800 mb free. !!!
...
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Mam problem z HDD !-fuck.gif  
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.10.2002, 21:39   #3
Costam
 
Avatar użytkownika Druss
 
Data rejestracji: 20.05.2002
Lokalizacja: Gdańsk
Posty: 1,722
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja bym oddal jeszcze raz i im pokazal co sie na nim dzieje. To takze podlega gwarancji, dysk jest nosnikiem danych jezeli nie przytjmuje ich wogole lub je psuje no to jest wadliwy.
__________________
Czasami jest tak a nie inaczej
Pioneer DVR-115D
Liteon IHaS-124
Druss jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2002, 15:39   #4
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika wolfdog
 
Data rejestracji: 24.06.2002
Lokalizacja: Valhalla
Posty: 393
wolfdog zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A jak się będą krzywić to chyba tu opisałem jak bezśladowo dobić sprzęt dobijanie
wolfdog jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2002, 15:43   #5
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika wolfdog
 
Data rejestracji: 24.06.2002
Lokalizacja: Valhalla
Posty: 393
wolfdog zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
cosik mi nie wyszedł ten link
w wyszukiwarce wpisz "jak dobić teaca"
wolfdog jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2002, 16:09   #6
OldBoy
 
Avatar użytkownika esem
 
Data rejestracji: 18.05.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 3,837
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Miałem kiedyś podobne objawy jak na załączonym obrazie.
Raz przyczyną była płyta główna a rczej jej współpraca z pamięcią. Pamięć nie przechodziła testu na pewnych ustawieniach BIOSu (agresywnych). Wymiana płyty załatwiła problem.
Drugi raz była winna taśma (80 żył - jest to bardzo delikatne). Sprawdź taśmę, spróbuj na innej.
Stawiam jednak na taśmę, potem na dysk.
Dysk możesz bardzo dokładnie zdiagnozować ale bedzie to makabrycznie długo trwało. Z młodości pamiętam (i mam dyskietki) coś takiego jak NU 5.0. Tam był taki program do katowania HDD ale Twój dysk jest za duży.
Niech moc będzie z tobą. 8) 8)
esem jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2002, 16:28   #7
Ramblings of a Madman
 
Avatar użytkownika surff
 
Data rejestracji: 25.06.2002
Lokalizacja: Wlkp
Posty: 876
surff zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Swego czasu dobijałem 20GB Barracudę aby mi ją wymienili na 40. Zrobiłem to w prosty sposób : podczas formatowania robisz sobie "shaker" z tego hadeka.Można też użyć zapalniczki lub zamrażalnika, ale to jeśli potrząsanie podaczas formatu nie poskutkuje. Spróbuj :-)
__________________
primum non nocere
surff jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2002, 20:36   #8
αρχή
 
Avatar użytkownika woitas
 
Data rejestracji: 16.06.2001
Lokalizacja: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Posty: 4,904
woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
jesli by sie czepiali mnie przepusclbym go wcdlear'em. jesli ci wywali bledy, to moga ci nagwizdac. musza ci go wtedy wymienic (pod warunkiem, ze sa to bledy tzw. fizyczne).

inny sposob to owinac w recznik i trzasnac o podloge. tylko tak, zeby nie byl obity (rzuc go na plask)
__________________
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
pozdrawiam

woitas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2002, 20:39   #9
αρχή
 
Avatar użytkownika woitas
 
Data rejestracji: 16.06.2001
Lokalizacja: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Posty: 4,904
woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
zamieszczam w zalaczniku program
__________________
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
pozdrawiam

woitas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2002, 20:40   #10
αρχή
 
Avatar użytkownika woitas
 
Data rejestracji: 16.06.2001
Lokalizacja: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Posty: 4,904
woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
woitas napisał(a)
zamieszczam w zalaczniku program
cholera, nie dolaczyl baran...
Dołączone pliki
File Type: zip wdclear.zip (47.9 KB, 26 oglądane)
__________________
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
pozdrawiam

woitas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2002, 20:42   #11
αρχή
 
Avatar użytkownika woitas
 
Data rejestracji: 16.06.2001
Lokalizacja: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Posty: 4,904
woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
mam jeszcze programik, ktory po kliknieciu kasuje zawartosc twardziela na amenek. trzeba na nowo zakladac partycje.
niezle w razie nalotu (w czasie, kiedy komp na chodzie, a my w jego poblizu)
__________________
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
pozdrawiam

woitas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2002, 21:46   #12
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
woitas napisał(a)
mam jeszcze programik, ktory po kliknieciu kasuje zawartosc twardziela na amenek. trzeba na nowo zakladac partycje.
niezle w razie nalotu (w czasie, kiedy komp na chodzie, a my w jego poblizu)
prosze na maila

lewap3@tlen.pl

Czy ten program kasuje wszystkie typy partycji ?
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2002, 21:58   #13
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
dzięki wszystki za pomoc będę próbował i dam znać co wyszło

PS. Spr. już kable. Na pewno nie pamięć! Jest "agresywnie" ustawiona w biosie, ale to cały czas działało, a poza tym winme na drugim hdd działa bez problemu i nic się nie sypie.
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2002, 22:02   #14
/||\aster
Gość
 
Posty: n/a
Cytat:
woitas napisał(a)
mam jeszcze programik, ktory po kliknieciu kasuje zawartosc twardziela na amenek. trzeba na nowo zakladac partycje.
niezle w razie nalotu (w czasie, kiedy komp na chodzie, a my w jego poblizu)
Bardzo prosze tez o programik
xxx@interia.pl
Jeszcze jedno pytanie, jak szybko ten programik kasuje zawartosc i czy naserio na AMEN kasuje.
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.10.2002, 22:14   #15
Costam
 
Avatar użytkownika Druss
 
Data rejestracji: 20.05.2002
Lokalizacja: Gdańsk
Posty: 1,722
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jak na amen i nie da sie tego potem odzyskac to tez bym prosil drussio@poczta.onet.pl
__________________
Czasami jest tak a nie inaczej
Pioneer DVR-115D
Liteon IHaS-124
Druss jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:46.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO