Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 05.07.2013, 22:33   #1
majkelus
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 05.07.2013
Posty: 2
majkelus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
MHDD i remap spod windows?

Witam. Posiadam dwa laptopowe dyski twarde po 250GB, które chcę przelecieć MHDD (chodzi głównie o remap), ale taka operacja to conajmniej 3-4 godziny na dysk. Komp w domu jest ogólnodostępny i jak za długo będzie chodzić w trybie "nieużytecznym" (DOS), to kochana małżonka może mi zresetować bądź wyłączyć kompa. Czy da się jakoś remapować dysk spod windowsa? Może to być czysty win, może być maszyna wirtualna, obojętnie.

Szczerze mówiąc nie mam kiedy tego zrobić będąc w domu, bo wychodzę wcześnie, wracam późno, a po powrocie chciałbym też na chwilę usiąść do tego kompa zamiast ustawiać mu w tym czasie skanowanie i wyłączać całkowicie z użytku.
majkelus jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.07.2013, 07:41   #2
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Zostawić na noc ?
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.07.2013, 08:44   #3
majkelus
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 05.07.2013
Posty: 2
majkelus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
I wtedy uruchomi się środowisko graficzne? Błyskotliwa odpowiedź. Pytałem o coś innego.
majkelus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.07.2013, 08:54   #4
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Błyskotliwe zrozumiemie odpowiedzi.

Chodzi o to, że możesz zostawić komputer z MHDD na noc w "nieużytecznym" trybie, a rano małżonka będzie mogła spokojnie skorzystać z windows.

Ale jeżeli chcesz koniecznie kombinować, to MHDD podobno działa pod windows przy pomocy sterownika userport:
http://hem.passagen.se/tomasf/UserPort/
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.07.2013, 11:20   #5
seku
Moderator
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika seku
 
Data rejestracji: 01.12.2004
Lokalizacja: Deep Dark Ocean
Posty: 4,106
seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>seku ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
majstrowałem z MHDD wielokrotnie i czy udało się naprawić dyski ich właściciele nic nie mówią więc chyba działają.
to moje zdanie do słuszność działania MHDD to prawda po "erase" i "remap" bad sectory logiczne znikają

osobiście uważam że dysk jak ma "bada" u mnie leci do kosza

MHDD tylko jako boot CD z pod DOS a Żonie zostaw kartkę zakaz dotykania kompa. na xx godzin proste...
__________________
Every wish is only a journey away...
seku jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.03.2014, 02:29   #6
mmaximus1
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 11.11.2011
Posty: 1
mmaximus1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Talking

Cytat:
Napisany przez majkelus Podgląd Wiadomości
Witam. Posiadam dwa laptopowe dyski twarde po 250GB, które chcę przelecieć MHDD (chodzi głównie o remap), ale taka operacja to conajmniej 3-4 godziny na dysk. Komp w domu jest ogólnodostępny i jak za długo będzie chodzić w trybie "nieużytecznym" (DOS), to kochana małżonka może mi zresetować bądź wyłączyć kompa. Czy da się jakoś remapować dysk spod windowsa? Może to być czysty win, może być maszyna wirtualna, obojętnie.

Szczerze mówiąc nie mam kiedy tego zrobić będąc w domu, bo wychodzę wcześnie, wracam późno, a po powrocie chciałbym też na chwilę usiąść do tego kompa zamiast ustawiać mu w tym czasie skanowanie i wyłączać całkowicie z użytku.
BARDZO PROSTO.
Victoria a wcześniej Hard Disk Low Level Format Tool i tyle..Pozdro
mmaximus1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.03.2014, 22:08   #7
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,084
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Miałem zanik napięcia, gdy kontroler RAID 1 zakończył sprawdzanie spójności mirrora to w crystal disk info wywaliło mi na jednym dysku 8 bad sectorów (ID 05 w SMART).

Pytanie co mam teraz robić, wypiąć jeden dysk z RAID1 i szukać "bad sektorów logicznych"? Bo nie chce mi się wierzyć, że nagle 8 badów wpadło na imprezę.

Jak zrobie erase i remap na wypiętym dysku, to potem po wpięciu go ponownie mirror mi się odbuduje tak?
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.03.2014, 09:12   #8
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Może mniej inwazyjnie zrób non-destructive write na całej macierzy?
Nie będziesz musiał nawet przerywać pracy, a bady powinny zniknąć.

Chodzi o to, aby zapisać na dysku dane które już tam są (czyli dla każdego sektora cykl odczyt-zapis). Jeżeli obie operacje się powiodą, to bad logiczny powinien wyparować.
Minus taki, że w Twoim przypadku operacja będzie na obu dyskach.

Takie coś potrafi zrobić np linuksowe "fsck -cc".

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 17.03.2014 o godz. 09:15
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.03.2014, 14:57   #9
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,084
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Spoko, masz coś na windows? Bo nie mam na tym kompie linuksa, a wszelakie dosowe narzędzia mają problem z widzeniem mojego raida.
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.03.2014, 15:17   #10
andy
logged out
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andy
 
Data rejestracji: 12.07.2003
Lokalizacja: /home
Posty: 12,518
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
VM z Linuksem z WHDD(MHDD dla Linuksa)?

Osoba trzecia może pracować an komputerze a w tle sobie biega wirtualka z linuksem.
__________________
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.03.2014, 15:21   #11
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,084
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
J/w pisałem- pod Windows. VM nie ma fizycznego dostępu do HDD tylko do VHD a to jak mniemam mija się z celem... chyba, że czegoś nie wiem, ale moim zdaniem to przekombinowanie jest

PS
Nie ma osób trzecich
__________________
amiga500site

Ostatnio zmieniany przez Patrix : 17.03.2014 o godz. 15:24
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.03.2014, 15:48   #12
andy
logged out
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andy
 
Data rejestracji: 12.07.2003
Lokalizacja: /home
Posty: 12,518
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
@Patrix wybacz ale nie spojrzałem na datę pierwszego posta w temacie... - odpisywałem na niego...


Cytat:
PS
Nie ma osób trzecich
Słyszałeś o trójkącie ?
__________________
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.03.2014, 18:13   #13
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Nie mam, ale google podpowiada
http://www.hdsentinel.com/help/en/61_surfacetest.html
i zapewne pozycja
Read + WRITE + read test (refresh data area)
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2014, 22:28   #14
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,084
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Tak na szybko napiszę tylko, szczegóły jutro. Teraz zostawiam kompa na noc aby się mirror odbudował.
Nie udało się i raczej nie uda, w MHDD robiłem erase/scan/remap/scan i te 8 badów nie zniknęło (to nie są pending sectors).

Cytat:
Przy okazji czytając art. w necie znalazłem nagonkę na HDD Regeneratora
- nie testowałem i po tym co czytałem nie chcę tego nawet sprawdzać, ponoć naprawia bady nawet na odłączonym dysku
a sam soft jest tragiczny i szkodzi zamiast pomagać.
I tak ****a zanik napięcia poczęstował mnie 8 badami fizycznymi, bo logiczne to po tych zabiegach nie są Ale co ciekawe czas dostępu do bloków się nie pogorszył przez relokowane, ale o tym jutro.
__________________
amiga500site

Ostatnio zmieniany przez Patrix : 18.03.2014 o godz. 22:33
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
mhdd, victoria

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Aktualizacje Windows 98/Me/2k Piterniel Off topic 4 05.06.2005 21:54
MS Windows AntiSpyware kraluk Off topic 13 09.01.2005 13:33
Windows XP Service Pack 2 siwy_mw Off topic 25 04.06.2003 21:51
Jeżeli ktoś zna angielski perfekt proszę przetlumaczyć memorando Komputery - oprogramowanie i sprzęt 1 17.05.2003 09:41


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.