![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.02.2004
![]() |
Obraz dysku twardego - Nietypowe
Witam! szukalem u najmadrzejszych tego swiata (google) i nie znalazlem odpowiedzi.
Otoz: mam potrzebe zrobienia obrazu dysku twardego z zachowaniem calkowitej struktury bootowania do pliku ISO. O ile sa programy co by przerobily z bin na iso to tez przejdzie, ale wyjsciowy format interesujacy mnie to ISO. skad ten pomysl? ze ghostem nie da rady? 1 nie mam napedu FDD u siebie w kompie (nie byl mi potrzebny), a znalazlem jakis stary dysk. Po prubach udalo mi sie odpalic kompa i (z mojego terazniejszego systemu) naprawic tamtego hdd. chcialbym zrobic mu obraz, zeby uruchomic w wirtualu, zeby z pozycji Administratora (zachowaly sie moje prywatne dane, a nie pamietam hasla/klucza do innego uzytkownika) wyciagnac dane z Docs and Set. w poprzedniej konfiguracji. Mam nadzieje ze nie jest to zbyt zagmatwanie napisane, ale walcze z tym kompem od 20 (a juz lekko po 6 rano...) i juz lekko padam. Jakby ktos mial inny, skuteczny pomysl tez niech da znac Pozdro 4 all |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wykazuje calkowity brak zrozumienia dla przedstawionej tu idei.
Jezeli widzisz zawartosc dysku po naprawie, to w jakim celu robic jego obraz?! Jezeli D&S sa zabezpieczone haslem/czymstam toi tak nie dostaniesz sie do zawartosci, czy to obraz czy nie. Robienie obrazu tego dysku w *.iso/*.bin z uruchomionego systemu, to zadanie np. dla UltraISO lub podobnego. I podkreslam jeszcze raz - calkowicie nie rozumiem idei tworzenia obrazu dysku i podpinania go pod virtuala. Ten pomysl jest bez sensu - no chyba, ze czegos nie wiem/nie rozumiem. (mozna odpalic tenze dysk spod HirenBoota i zdjac hasla. mozna odpalic pod Mac`iem i wejsc w zabezpieczone foldery) Tylko - o co chodzi!
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No właśnie też czytałem to rano i nie rozumiem.
ISO z dysku twardego zrobić raczej sie nie da (bo co z danymi o partycjach). Z dysku można dane przegrać bez problemu, z obrazu ghosta wyciągnąć też. Chyba ze były zahasłowane w NTFS, wtedy kicha, choć można coś próbować robić (być moze zalogowanie się na admina pomoze, byc moze uda sie jakos odzyskać klucze?). Ale najpierw musimy wiedzieć jak dokładnie wygląda sytuacja ![]() Windows raczej się nie uruchomi na innym kompie niż ten na którym był instalowany. Chociaż zdarzają się przypadki. Mi kiedyś Win2003 zainstalowany na Athlonie XP + nForce2 uruchomił się bez zająknięcia na Core2 + P35. To nic że intel, to nic ze PCIE, to nic że SATA. Po prostu się uruchomił, poinstalował drivery , restart i już ![]() W NTFS klucz prywatny użytkownika dekoduje klucz publiczny systemu z pliku, którym następnie dekodowany jest sam plik (czy jakoś tak). Więc plik może odczytać tylko konkretny użytkownik na konkretnym komputerze. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 05.01.2009 o godz. 08:54 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
domyslam sie, ze chodzi (ALE TYLKO SIE DOMYSLAM) o problem ze starym dyskiem
kolega chce zrobic jego obraz poki jakos dziala, zeby potem z tym obrazem walczyc nie da sie tego zrobic do ISO mozna do GHO np i potem przegladac spod GHOST EXPLORER jezeli jednak foldery byly szyfrowane, to, jak juz masz napisane, cienko to widze moze spod dosa (da sie odpalic z plyty + darmowe strowniki do ODCZYTU ntfs) moze spod linux live |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Ok
nimal ma troche racji, bo nie wiem ile przetrwa mi ten HDD (musialem sie sporo nameczyc, zeby odpalic kompa z nim!) i chodzi mi o pliki uzytkownika w D&S. Myslalem ze jak wirtuala odpale z tego dysku(obrazu) to uda mi sie zalogowac jako admin i to pominie mi chaslo na konto na ktorym dzialalem. Czy w ten sposob vm odczyta mi klucz nadany podczas tamtej instalacji? no fakt, calkowicie zapomnialem o linuxie! dzieki za pomysl z tym ze nie grzebalem w folderach uzytkownika... Jak macie jeszcze jakies pomysly (za niedlogo sprawdze linuxem) to walcie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
W linuxie moge wejsc w katalogi uzytkownika, widze pliki, ale nie moge ich "wyniesc" z tamtad... nie mam mozliwosci przekopiowani ich na inna partycje (:/), prubowalem cos pozmieniac w fsab, ale to juz przekracza moja (zielona) wiedze na temat systemu z pod znaku pingwina...
Ma ktos jeszcze jakis pomysl? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nagrac na plyte lub karte pamieci? pradopodobnie wersja linuxa ktora uzywasz nie zapisuje ntfs a jedynie go czyta
inna opcja - jak masz miejsce stworzyc partycje fat32 na jakims dysku |
![]() |
![]() |
![]() |
Opcje związane z dyskusją | |
Tryby wyświetlania | Oceń tę dyskusję |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
jak zrobic obraz gry z dysku?? | adrian6 | Napędy optyczne DVD | 13 | 18.10.2008 20:54 |
Obraz dysku na DVD | bogdan008 | Nero | 2 | 08.10.2007 16:59 |
Obraz dysku twardego | revolver0 | Off topic | 4 | 08.12.2005 10:34 |
PIO-4, UDMA, itd...Jak się to wszystko ma do dysku twardego? | Gogeta | Napędy optyczne CD | 9 | 04.01.2002 21:53 |
Jak z plikow na dysku lokalnym zrobic obraz płyty, zeby chodził np. pod daemonem toolsem | Gościu Kolorowy | Napędy optyczne CD | 2 | 02.06.2001 21:12 |