![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() |
Partycje na dysku pod systmem Windows Vista Business 64 bit
Witam.
Potrzebuję porady jak uporać się z problemem. Dawno temu na dysku, na partycji C była podjęta próba zainstalowania systemu Windows Vista Business 64 bit, która się nie powiodła (teraz już nie pamiętam dlaczego). Dlatego system został zainstalowany na partycji D tego samego dysku, tym razem poprawnie. Próba usunięcia plików z dysku C nie była możliwa, więc pliki z nieudanej instalacji sobie zostały na te wszystkie lata. Teraz chciałbym uporządkować te dwie partycje, tak abym mógł sobie przenieść system na nowy dysk SSD poprzez klonowanie. Próba sklonowania partycji D w programie AOMEI Partition Asistant nie udała się, prawdopodobnie właśnie przez te dwie partycje. Zaglądając do zarządzania dyskami mam następujące opisy: - Partycja C: Zdrowy (System, Plik stronicowania, Aktywna, Partycja podstawowa) - Partycja D: Zdrowy (Rozruch, Zrzut Awaryjny, Partycja podstawowa) Po nieudanej próbie klonowania podkusiło mnie, aby zmienić ustawienie partycji D jako Aktywna w programie AOMEI Partition Asistant. Po tej próbie komputer został zresetowany i mam czarny ekran i komunikat o MBR. Jak się teraz uporać z problemami: - przywrócić MBR aby dysk znowu startował z partycji D? - jak zrobić aby partycja D miała prawidłowe opisy w zarządzaniu dyskami, aby móc ją sklonować? - jakie prawidłowe opisy w zarządzaniu dyskami powinna mieć partycja D? - jak usunąć dane po nieudane instalacji z partycji C Wiem, że szybciej by było zainstalować do nowa Viste na SSD ale mam za dużo programów, których za nic nie chciałbym na nowo konfigurować i ustawiać. Z tego samego powodu nie chcę na chwilę obecną innego systemu. Pozdrawiam serdecznie |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Na twoim miejscu jak już chcesz robić od dupy strony to:
Swoją drogą - szacun, że ci się chce męczyć w dzisiejszych czasach z Vistą.
![]() |
#3 | |
![]() |
Cytat:
Udało mi się wczoraj uporać z błędem mbr przy pomocy płyty z Vistą, system wystartował i pozmieniał flagi na partycjach (patrząc w zarządzaniu dyskami) tak, że partycja d ma: system, rozruch, aktywna, zrzut awaryjny, partycja podstawowa). Próbowałem klonować partycję D (systemową) w programie AOMEI Partition ale przy 100% kopiowania wywaliło błąd. Spróbuję dzisiaj wymienionym programem. Masz na myśli Acronis TrueImage? Jest dodawany do mojego dysku (Crucial MX500) ale nie widzę w nim opcji sklonowania tylko partycji systemowej (D), a jedynie klonowanie całego dysku (C,D,E,F). Co do męczenia się z Vistą - pracuje mi się na niej całkiem dobrze i stabilnie. Od 2009 zero większych problemów, nie musiałem nawet robić formata. Poza tym mam oprogramowanie, które na nowszej wersji nie działa do końca poprawnie. Ostatnio zmieniany przez zadajePytanie : 15.02.2019 o godz. 08:02 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Odmrożony leniwiec
Data rejestracji: 02.03.2018
![]() ![]() |
Wariant A:
Zrobić obraz partycji (bo to nie są wszystkie, masz na pewno co najmniej jedną ukrytą), czyli EFS + działająca Vista z "D" (/dev/sda1 + /dev/sda3 ?) i przywrócić je docelowym SSD. Wariant B: Sczytać klucz (jeśli nie masz) ze SLIC (jeśli masz UEFI lub BIOS ze wsparciem SLIC) i zainstalować po swojemu na czysto (naturalnie potrzebujesz również płyty z tą konkretną wersją Visty). Warto też sczytać aktywację bo Microsoft już chyba nie aktywuje niczego poniżej 7 (na pewno XP nie aktywuje, ale chyba Visty też - przynajmniej via internet). Wariant C: Zakładając że pierwszą partycją jest EFS to ją zostawić, partycję-widmo z nieudanej instalacji skasować, partycję trzecią z działającym system rozszerzyć o pierwszą. Tyle tylko, że to bez sensu skoro i tak wymieniasz nośnik na SSD. PS: Ja polecam GParted i Clonezillę. Darmowe narzędzia, również do użytku komercyjnego. Bardzo dobre, ale raczej nieprzystępne dla Kowalskiego. Ostatnio zmieniany przez MajsterPopsuj : 17.02.2019 o godz. 20:07 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
![]() |
Dziękuję Wam za próbę pomocy.
Niestety po wielu próbach sklonowania różnymi programami, naprawiania błędów po klonowaniu i marnych tego efektów (zabierających mnóstwo czasu) zdecydowałem się na ponowną instalację wszystkiego od nowa. Jeszcze jestem w trakcie przenosin. Co do aktywacji Visty przez internet - u mnie poszło bez problemu. Temat można zamknąć |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Przesiadka na fedore 3 64 bit edition proszę o... | memorando | Off topic | 4 | 12.03.2006 18:32 |
Windows XP 64 bit - bootCD | 1457664 | Napędy optyczne CD | 3 | 12.03.2006 14:13 |
Przykład jak mozna zarobic na naiwnosci ludzi | Ice | Off topic | 7 | 03.10.2005 01:41 |
Projekt Freeware | Calme | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 0 | 16.05.2005 20:31 |
windows XP 64 bit edit | DANIELLOO | Off topic | 13 | 17.12.2004 10:43 |