Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 14.02.2019, 11:51   #1
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.02.2019
Posty: 2
zadajePytanie w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Partycje na dysku pod systmem Windows Vista Business 64 bit

Witam.



Potrzebuję porady jak uporać się z problemem.



Dawno temu na dysku, na partycji C była podjęta próba zainstalowania systemu Windows Vista Business 64 bit, która się nie powiodła (teraz już nie pamiętam dlaczego).
Dlatego system został zainstalowany na partycji D tego samego dysku, tym razem poprawnie.
Próba usunięcia plików z dysku C nie była możliwa, więc pliki z nieudanej instalacji sobie zostały na te wszystkie lata.
Teraz chciałbym uporządkować te dwie partycje, tak abym mógł sobie przenieść system na nowy dysk SSD poprzez klonowanie.
Próba sklonowania partycji D w programie AOMEI Partition Asistant nie udała się, prawdopodobnie właśnie przez te dwie partycje.



Zaglądając do zarządzania dyskami mam następujące opisy:
- Partycja C: Zdrowy (System, Plik stronicowania, Aktywna, Partycja podstawowa)
- Partycja D: Zdrowy (Rozruch, Zrzut Awaryjny, Partycja podstawowa)



Po nieudanej próbie klonowania podkusiło mnie, aby zmienić ustawienie partycji D jako Aktywna w programie AOMEI Partition Asistant.
Po tej próbie komputer został zresetowany i mam czarny ekran i komunikat o MBR.



Jak się teraz uporać z problemami:
- przywrócić MBR aby dysk znowu startował z partycji D?
- jak zrobić aby partycja D miała prawidłowe opisy w zarządzaniu dyskami, aby móc ją sklonować?
- jakie prawidłowe opisy w zarządzaniu dyskami powinna mieć partycja D?
- jak usunąć dane po nieudane instalacji z partycji C



Wiem, że szybciej by było zainstalować do nowa Viste na SSD ale mam za dużo programów, których za nic nie chciałbym na nowo konfigurować i ustawiać. Z tego samego powodu nie chcę na chwilę obecną innego systemu.



Pozdrawiam serdecznie
zadajePytanie jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.02.2019, 22:03   #2
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,604
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Na twoim miejscu jak już chcesz robić od dupy strony to:
  • Uruchomił bym kompa w trybie odzyskiwania z płyty - konsola
  • W diskpart usunął zbędną partycję
  • Potem za pomocą polecenia fix mbr naprawiłbym boot sektor obecnego systemu
  • Restart komputera - i odpali się system
  • Potem w przystawce do zarządzania dyskami utworzył bym nową partycję w wolnym miejscu
  • Następnie za pomocą dowolnego programu do klonowania dysku - osobiście polecam TrueImage sklonował bym dysk w dowolnej stacji dokującej dysków na USB

Swoją drogą - szacun, że ci się chce męczyć w dzisiejszych czasach z Vistą.
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.02.2019, 07:49   #3
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 14.02.2019
Posty: 2
zadajePytanie w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez mgit Podgląd Wiadomości
Na twoim miejscu jak już chcesz robić od dupy strony to:
  • Uruchomił bym kompa w trybie odzyskiwania z płyty - konsola
  • W diskpart usunął zbędną partycję
  • Potem za pomocą polecenia fix mbr naprawiłbym boot sektor obecnego systemu
  • Restart komputera - i odpali się system
  • Potem w przystawce do zarządzania dyskami utworzył bym nową partycję w wolnym miejscu
  • Następnie za pomocą dowolnego programu do klonowania dysku - osobiście polecam TrueImage sklonował bym dysk w dowolnej stacji dokującej dysków na USB

Swoją drogą - szacun, że ci się chce męczyć w dzisiejszych czasach z Vistą.

Udało mi się wczoraj uporać z błędem mbr przy pomocy płyty z Vistą, system wystartował i pozmieniał flagi na partycjach (patrząc w zarządzaniu dyskami) tak, że partycja d ma: system, rozruch, aktywna, zrzut awaryjny, partycja podstawowa).


Próbowałem klonować partycję D (systemową) w programie AOMEI Partition ale przy 100% kopiowania wywaliło błąd.

Spróbuję dzisiaj wymienionym programem.
Masz na myśli Acronis TrueImage?
Jest dodawany do mojego dysku (Crucial MX500) ale nie widzę w nim opcji sklonowania tylko partycji systemowej (D), a jedynie klonowanie całego dysku (C,D,E,F).



Co do męczenia się z Vistą - pracuje mi się na niej całkiem dobrze i stabilnie. Od 2009 zero większych problemów, nie musiałem nawet robić formata. Poza tym mam oprogramowanie, które na nowszej wersji nie działa do końca poprawnie.

Ostatnio zmieniany przez zadajePytanie : 15.02.2019 o godz. 08:02
zadajePytanie jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary dzisiaj, 20:04   #4
Odmrożony leniwiec
 
Avatar użytkownika MajsterPopsuj
 
Data rejestracji: 02.03.2018
Lokalizacja: Ceres
Posty: 398
MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Wariant A:
Zrobić obraz partycji (bo to nie są wszystkie, masz na pewno co najmniej jedną ukrytą), czyli EFS + działająca Vista z "D" (/dev/sda1 + /dev/sda3 ?) i przywrócić je docelowym SSD.

Wariant B:
Sczytać klucz (jeśli nie masz) ze SLIC (jeśli masz UEFI lub BIOS ze wsparciem SLIC) i zainstalować po swojemu na czysto (naturalnie potrzebujesz również płyty z tą konkretną wersją Visty). Warto też sczytać aktywację bo Microsoft już chyba nie aktywuje niczego poniżej 7 (na pewno XP nie aktywuje, ale chyba Visty też - przynajmniej via internet).

Wariant C:
Zakładając że pierwszą partycją jest EFS to ją zostawić, partycję-widmo z nieudanej instalacji skasować, partycję trzecią z działającym system rozszerzyć o pierwszą. Tyle tylko, że to bez sensu skoro i tak wymieniasz nośnik na SSD.


PS: Ja polecam GParted i Clonezillę. Darmowe narzędzia, również do użytku komercyjnego. Bardzo dobre, ale raczej nieprzystępne dla Kowalskiego.

Ostatnio zmieniany przez MajsterPopsuj : dzisiaj o godz. 20:07
MajsterPopsuj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

« Test powierzchni | - »
Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Przesiadka na fedore 3 64 bit edition proszę o... memorando Off topic 4 12.03.2006 18:32
Windows XP 64 bit - bootCD 1457664 Napędy optyczne CD 3 12.03.2006 14:13
Przykład jak mozna zarobic na naiwnosci ludzi Ice Off topic 7 03.10.2005 01:41
Projekt Freeware Calme Komputery 0 16.05.2005 20:31
windows XP 64 bit edit DANIELLOO Off topic 13 17.12.2004 10:43


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:43.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO