Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 09.04.2009, 13:02   #1
zfg
Nowy na forum

Data rejestracji: 09.04.2009
zfg w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
podłaczanie SAS

Pytanie- z tego co wiem-dyski sas można podłaczyć za pomocą zwykłych kabli sata. Jednakże, wyczytałem,że można podwoić transfer za pomocą podwójnego woięcia się na płytę- dwie wtyczki z jednego dysku.
Jakie to kable- jakies ekstra
Ktos zna problem, testował to rozwiązanie
zfg jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.04.2009, 14:24   #2
pops
Zdezorientowany
Zlotowicz

Data rejestracji: 08.05.2005
pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Zwykłym kablem sata się nie da podłączyć, gniazda w dyskach się od siebie różnią, wtyczka sas jest zintegrowana z zasilaniem, nie mam akurat kabla sas żeby pokazać, ale znajdziesz w google bez problemu, są przejściówki sas->sata ale nie testowałem ich i nie wiem czy to działa akurat w tą stronę co Ciebie interesuje, bo nie bardzo jestem sobie w stanie wyobrazić obsługę sas przez magistralę sata .

Porównanie gniazd sas na górze sata na dole.

-dsc_9017.jpg

edit.
No chyba, że masz płytę ze zintegrowanym kontrolerem sas.

Ostatnio zmieniany przez pops : 09.04.2009 o godz. 15:05
pops jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.04.2009, 17:53   #3
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Tak na marginesie, transfer nie zostanie podwojony, bo zależy on nie tylko od przepustowości interfejsu, ale od prędkości dysku. Dyski SAS są szybsze od standardowych HDD, ale wciąż dość daleko im do prędkości 300 MB/s, którą oferuje interfejs SATA 3.0 Gbps.

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.04.2009, 20:00   #4
zfg
Nowy na forum

http://www.wave.no/database_images/q...g=1/13/1/24425

zerknijcie na specyfikację - zakładka interfejs
sata- single
sas - dual
Co to znaczy ?

ponad to - sata nie obsłuży sas-a - choćby z powodu napieć - sas ma wyższe
ale sas obsłuży satę - i to bez problemu (podobno) - choc napięcia są inne
Więc kable może są takie same jednak ?
Bo właśnie mam płytę ze zintegrowanym sas-em -4 gniazda-identyczne jak sata. Wtyczka sat-owa normalnie tam wchodzi.
Oprócz tego - gniazda sata - i dlatego jestem ciut zagubiony.

Ostatnio zmieniany przez zfg : 09.04.2009 o godz. 20:44
Stary 09.04.2009, 20:49   #5
pops
Zdezorientowany
Zlotowicz

pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>pops jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez zfg Podgląd Wiadomości
http://www.wave.no/database_images/q...g=1/13/1/24425

zerknijcie na specyfikację - zakładka interfejs
sata- single
sas - dual
Co to znaczy ?
To nie ma nic wspólnego z ilością kabli, to dodaje nową funkcjonalność m.in. przyjmowanie żądań z więcej niż jednego kontrolera na raz, ale musisz mieć kontroler który to obsługuje.

Cytat:
ponad to - sata nie obsłuży sas-a - choćby z powodu napieć - sas ma wyższe
ale sas obsłuży satę - i to bez problemu (podobno) - choc napięcia są inne
Więc kable może są takie same jednak ?
Dysk sata podłączysz pod kontroler sas.
Dysku sas nie podłączysz do kontrolera sata.
Kabla sata nie podłączysz do dysku sas bez przejściówki.
Sprawdź jednak google i zobacz jak wygląda kabel sas.
Cytat:
Bo właśnie mam płytę ze zintegrowanym sas-em -4 gniazda-identyczne jak sata. Wtyczka sat-owa normalnie tam wchodzi.
Oprócz tego - gniazda sata - i dlatego jestem ciut zagubiony.
Co to za płyta ?
Powinno zadziałać przez przejściówkę/adapter, czy jak to tam jeszcze nazwać, ale najpierw poczytaj instrukcję do tej płyty, powinno być wszystko wyjaśnione. Z zasady nie podpinam nieznanych mi kabli bez czytania instrukcji, tobie radzę to samo.

edit.
poza tym do płyty powinni dodać jakieś kable do podpięcia tego.

Ostatnio zmieniany przez Reetou : 10.04.2009 o godz. 02:32
Stary 09.04.2009, 22:11   #6
zfg
Nowy na forum

http://support.dell.com/support/edoc....htm#wp1043338
http://support.dell.com/support/edoc....htm#wp1056162

Kupiłem ale bez dysków sas - nie było tez kabli- komp pod klucz - demobil -choc nówka.
Chcę wsadzić dwa seagate- 750 sas - pod edycje video.
Nie mam jak ptrzetestować - musze najpierw te kable po prostu kupić.
http://www.allegro.pl/item580276281_...0cm_83054.html - myślę,że to ten będzie odpowiedni- ale pewności nie mam.
Na zdjęciu widać wyraźnie,że z wtyku od strony dysku wychodzi i zasilanie i dwa kable typu "sata" - a z drugiej strony dwie satowe wtyczki.
Po co
Czxyżby jednak chodziło o wpięcie każdego dysku do dwóch portów na płycie głównej
To leiej zadziała niż pojedyńczy wtyk - tez widziałem takie przejsciówki s sas na sata- ten dual mnie zadziwia...
Stary 09.04.2009, 22:52   #7
pops
Zdezorientowany
Zlotowicz

opis montażu dysków
http://support.dell.com/support/edoc....htm#wp1055143

i element wymieniony w instrukcji
http://accessories.us.dell.com/sna/p...49103-2869355-

Ostatnio zmieniany przez pops : 09.04.2009 o godz. 22:55
Stary 09.04.2009, 23:05   #8
zfg
Nowy na forum

Dziękulski !!!!!!