Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 28.08.2011, 15:10   #31
latet
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 04.08.2003
Posty: 691
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jaki nowoczesny SSD pod system? Wystarczy 40 GB.

Witam,

Proszę o polecenie dysku SSD pod system (XP). Wystarczy 40 GB, ale chciałbym, aby był technologicznie nowoczesny i szybki.

P.S. Czy zwykłe narzędzia do klonowania partycji (np. BootIT NG) poradzą sobie z przeniesieniem partycji systemowej XP z hdd na ssd?

Dziękuję,
latet
latet jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.08.2011, 15:55   #32
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 33,573
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Ad. 1. Jaki budżet?

Zresztą luknij na poprzednie posty.

Ad. 2. Poradzą sobie.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.08.2011, 20:06   #33
latet
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 04.08.2003
Posty: 691
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez joujoujou Podgląd Wiadomości
Ad. 1. Jaki budżet?

Zresztą luknij na poprzednie posty.

Ad. 2. Poradzą sobie.
Budżet w okolicach 300 zł i wpadł mi w oko ten dysk - OCZ Vertex2 OCZSSD2-2VTX40G (2,5", 40GB, SATA/300)
http://www.agito.pl/dyski-twarde/ocz...33193,175-1250
Co o nim sądzicie?

A co do przenoszenia partycji, to na grupie dyskusyjnej "pecet" straszą mnie, że aż tak proste to nie będzie, bo będzie potrzebny jakiś "partition aligment", ale nie wiem co do dokładnie oznacza i czy rzeczywiście stanowi problem.

Dzięki,

latet
latet jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.08.2011, 22:51   #34
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 33,573
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Dobrze o nim sądzimy.

Klonowałem partycje za pomocą Paragon cośtam cośtam, z dysku 160GB na SSD 60GB ręcznie ustawiając zmianę wielkości partycji - o ile danych nie będzie za dużo dla nowego dysku - nie będzie problemu.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.08.2011, 11:36   #35
Matefusz
Guru
 
Avatar użytkownika Matefusz
 
Data rejestracji: 10.10.2004
Lokalizacja: Częstochowa
Posty: 3,001
Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Co myślicie o takim OCZ Technology 120 GB Vertex Plus Optimized Edition? Cena atrakcyjna bo 139$ daje niecałe 400 PLN

Byłoby to na takim chipsecie:
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-bez-nazwy-1.jpg  
__________________
Matefusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.08.2011, 12:32   #36
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Tu test podobnego dysku, ale nie takiego samego. Wygląda ładnie.

http://www.chip.pl/testy/pamieci-mas...txe120g-120-gb

ICH9 powinen dać radę, jeżeli nie różni się od desktopowej wersji.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.08.2011, 13:17   #37
marynarz
Guru
 
Data rejestracji: 01.05.2002
Lokalizacja: Katowice
Posty: 1,634
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ICH-9M juz obsluguje pelne SATA II.
ICH-8M ma SATA II obciete do predkosci SATA I.
__________________
...El Marinar...
marynarz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.08.2011, 13:25   #38
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Nawet nie wiedziałem że takie cyrki są.
Co do klonowania to polecam małą dystrybucję linuksa - Clonezilla.
Jest lepsza niz te wszystkie płatne programy.

Potrafi klonować wszystko od FAT po BTRFS, a nawet naprawia błedy innych programów do klonowania/backupów (np jeżeli Windows sie nie bootuje z błedem NTLDR).

Ma też możliwość backupów dysku/partycji z wybraną kompresją od LZO do LZMA (kompresja wielowątkowa, więc można osiągnąć nawet i 10GB backupu na minutę, jeżeli dysk wyrobi).
Skompresowane pliki z backupem można od razu wrzucić na FTP lub dysk sieciowy, lub dowolną inną partycję obsługiwaną przez Linuxa, dysk USB, cokolwiek.

I za darmo, co tydzień nowa wersja.
Rewelacja.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 29.08.2011 o godz. 13:31
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.08.2011, 15:02   #39
latet
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 04.08.2003
Posty: 691
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Nawet nie wiedziałem że takie cyrki są.
Co do klonowania to polecam małą dystrybucję linuksa - Clonezilla.
Jest lepsza niz te wszystkie płatne programy.
Potrafi klonować wszystko od FAT po BTRFS, a nawet naprawia błedy innych programów do klonowania/backupów (np jeżeli Windows sie nie bootuje z błedem NTLDR).
Już ściągam i przetestuję.
Z tym że od lat jestem uzależniony od BooIT NG i mam wiele obrazów różnych systemów z różnych kompów w jego formacie .IMG.

Niestety, BootIT NG już nie jest rozwijany, a jego następca (BootIT Bare Metal) nie ma opcji tworzenia/przywracania partycji z obrazów (może tylko kopiować partycje do partyji). Z kolei jego "brat" - Imaging for Dos - ma własny format .TBI.
latet jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.08.2011, 16:40   #40
marcys130608
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.01.2008
Lokalizacja: Kanzas City
Posty: 51
marcys130608 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A co sądzicie o programie EASEUS Todo Backup Free 3.0, miedzy innymi do klonowania dysków? Czy ktoś może używał? Będę niedługo wymieniał dysk w moim lapku więc szukam dobrego i łatwego w obsłudze programu którym będę mógł przerzucić cały system ze starego dysku na nowy w miarę szybko. Chodzi mi o program na win7 i żeby była możliwość sklonowania systemu na zewnętrzny dysk(tymczasowo nowy dysk włożę w obudowę i będzie działał jako dysk zewnętrzny, gdyż nie mogłem nigdzie dostać przejściówki i obudowy caddy aby podłączyć go jako drugi wewnętrzny w moim lapku dell studio 1749). Po sklonowaniu wyciągnę go z obudowy i podłączę w miejsce starego.

Ostatnio zmieniany przez marcys130608 : 29.08.2011 o godz. 16:49
marcys130608 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.08.2011, 16:56   #41
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
EASEUS działa w miare dobrze, jednak wersja free udostępnia przywracanie tylko poprzez boot z płyty (podejrzewam że brak wsparcia dla linuksa nie robi Tobie różnicy).
Ponadto obraz musi być już na HDD, nie wczyta go przez USB czy sieć.

No i to właśnie po nim raz Clonezilla musiała poprawiać, ale to może jednostkowy przypadek i to chyba była wersja 2.0. W 3.0 mogli coś pozmieniać.

Możesz się jeszcze przyjrzeć aplikacji Comodo Backup.

Ale generalnie Clonezilla i tak wymiata. Szybsza, mniejsze pliki, większe możliwości. Można ją bootować z pendrive (nie wiem tylko jak to zrobić na windows, na linuksie wystarczy polecenie dd_rescue z obrazu ISO na pendraka)
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.08.2011, 17:18   #42
marcys130608
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.01.2008
Lokalizacja: Kanzas City
Posty: 51
marcys130608 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Przede wszystkim chodzi mi o to żeby sklonować system na nowy dysk(sektor po sektorze), później stary dysk wyjąć i zastąpić go nowym. Nie wiem tylko czy to zadziała? Czy po włożeniu nowego dysku system wystartuje jak na starym(tzn. z całym oprogramowaniem)? Czy może wykryje nowy sprzęt i będą jakieś problemy? Nie obsługa linuksa nie jest mi potrzebna.
marcys130608 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.08.2011, 17:39   #43
latet
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 04.08.2003
Posty: 691
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez marcys130608 Podgląd Wiadomości
Przede wszystkim chodzi mi o to żeby sklonować system na nowy dysk(sektor po sektorze), później stary dysk wyjąć i zastąpić go nowym. Nie wiem tylko czy to zadziała? Czy po włożeniu nowego dysku system wystartuje jak na starym(tzn. z całym oprogramowaniem)? Czy może wykryje nowy sprzęt i będą jakieś problemy? Nie obsługa linuksa nie jest mi potrzebna.
Klonowałem systemy dziesiątki razy, ale Win7 tylko parę razy. Prkatycznie zawsze używałem darmowego (w zasadzie) BootIT NG (ostatnia wersja to 1,87 i nowszych nie będzie). Polecam! Jego kuzyn (boczna linia) z tej samej stajni - Image For Dos, też jest OK (klonowałem nim Win7 z sukcesem). Natomiast nie polecam BootIT Bare Metal (to niby w linie prostej następna BootIT NG, ale to bardzo dziwne, bo nie ma najważniejszej funkcji tworzenia i przywracania obrazów).

Po odpaleniu systemu na nowym dysku problemów być nie powinno. Niemniej jednak - zdarzają się. Np. pakiet graficzny Adobe przy aktywacji zapamiętuje jakiś numer seryjny (lub coś takiego) twardego dysku i po przeniesieniu na inny, trzeba aktywować ponownie (ale w sumie to przecież nie jest żaden problem).
latet jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.08.2011, 20:21   #44
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Najwredniejszy pod tym względem jest linux.
Zależnie od konfiguracji można go przypisać do etykiety dysku, unikalnego klucza partycji albo nawet ... konkretniej partycji na konkretnym modelu twardego dysku (sprawdza po modelu oraz numerze seryjnym w elektronice dysku).

Sklonowanie takiego czegoś to troche problem, a ja w swojej niewiedzy tak właśnie mój OS zainstalowałem
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.08.2011, 00:34   #45
marcys130608
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.01.2008
Lokalizacja: Kanzas City
Posty: 51
marcys130608 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ostatnie pytanie. Czy Clonezilla obsługuje win 7 64bitowy?
marcys130608 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
adata, najszybszy dysk ssd, ocz, plextor, samsung 830, samsung 840 pro, ssd, vertex 2, wybór dysku, wybór dysku ssd, wybór ssd, zakup, zakup ssd

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Plyty nagrane pod Xp nie dzialaja pod Vista brynjubitr Nośniki optyczne 2 09.10.2007 12:21
Jaki system pod server i do pracy grzegorz35 Off topic 12 23.05.2007 18:36
Poradnik dla hakiera (PFO fabrini) Patrixs Off topic 14 12.04.2005 18:23
Zgon windowsa - jaki plik. Loczek Off topic 17 11.02.2005 15:36
Z dziennika cHackera - zapraszam do lektury ! Laser Off topic 6 11.09.2002 09:05


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:11.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.