Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   Pomoc z instalacją dysku dla laika (https://forum.cdrinfo.pl/f101/pomoc-instalacja-dysku-dla-laika-86459/)

Berion 13.08.2010 15:16

Cytat:

Napisany przez ptrkmj (Post 1112374)
Mógłbyś mi wytłumaczyć na czym polega pełna reinstalacja?

Na ponownej instalacji systemu. ;]

Cytat:

Czy jest sens przywracać system za pomocą tego pliku do stanu po instalacji z 2005 r. Wiadomo, że wiele rzeczy mogło się zdezaktualizować.
Nie ma sensu.

Ja jednak zachęcam Ciebie do zabawy i nauki. Zrozumiesz wtedy, że my informatycy bierzemy kupę siana za coś czego każdy może się nauczyć w dwa wieczory. Tylko pamiętaj o kopii swoich ważnych danych, niekoniecznie na dysku na którym się bawisz. ;]

- - -

Aha, i nie chwal się tak tym pirackim Kasperskim. ;p

gallus 13.08.2010 16:20

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1112021)
Swiete slowa, panie Dziejku, swiete slowa! Siadajac pierwszy raz do OS X zrobilem dwie partycje nauczony zlymi przyzwyczajeniami z Windows. Pomeczylem sie 2 tygodnie i wrocilem do schematu jednej partycji, co mnie uszczesliwilo :-)!

A co w przypadku jakieś poważniejszej awarii systemu i chęci postawienia świeżego systemu Mac ma na to jakieś rozwiązanie czy po prostu trzeba się wtedy męczyć w odzyskiwanie danych?

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1112027)
...
A reinstalacja jest czasochłonna, oprócz systemu trzeba bawić się w sterowniki, instalację programów.

Ewentualnie można uprościć ją sobie automatyzując instalacje systemu, integrując potrzebne nam sterowniki, a później pozostaje nam jedynie instalacja oprogramowania które bardziej integruje się z systemem i nie działa po formacie... ;)

M@X 13.08.2010 17:41

Cytat:

Napisany przez gallus (Post 1112388)
A co w przypadku jakieś poważniejszej awarii systemu i chęci postawienia świeżego systemu Mac ma na to jakieś rozwiązanie czy po prostu trzeba się wtedy męczyć w odzyskiwanie danych?

http://support.apple.com/kb/HT1427?viewlocale=pl_PL

;-)

yahol 13.08.2010 18:38

Mac ma TimeMachine i opcje przywrócenia systemu z Time Machine razem z danymi, programami, ustawieniami, tapetami, oraz wszystkim co sobie wyraźnie zażyczysz.
Albowiem między Maciem a Windowsem,jest taka różnica jak miedzy "Maluchem" a Mercedesem.
(dla niekumatych - ordynarna prowokacja, aby wywołać awanturę i piane na ustach osób nie posiadających podstawowej wiedzy na temat komputerów Apple) :)

ptrkmj 23.08.2010 14:56

Panowie, znowu potrzebna mi Wasza pomoc!

BIOS przestał mi wykrywać dysk SATA. Tzn. wykrywa go, ale źle (widzi go jako 32-megowy, a dysk ma 1 TB). Windows tak samo (widział go jako 7,88 GB dopóki nie usunąłem z niego partycji). Szlag by to!

Trzeba powiedzieć, że w międzyczasie bawiłem się trochę sterownikami (nie wiem, czy przypadkiem nie usunąłem sterów od SATY), uaktualniałem BIOSa (Award Modular v6.00PG z wersji F1 do najnowszej F9g) i padł mi system stawiany właśnie na tym nowym dysku.

Próbowałem już:
- podłączania pod drugi kontroler na płycie głównej (mam dwa)
- przywracania BIOSA do starej wersji
- klikania autowykrywania HDD; tutaj efekt był dwojaki w zależności od wersji BIOSa - w F9 nie działo się nic, a w F1 wyświetlała się literka ***946; .
- próbowania wszelkich konfiguracji ustawień z "SATA" w nazwie :haha:

Płyta główna: Gigabyte GA-K8NSC-939
(na stronie Gigabyte wyszukajcie pod Socket 939 -> NVIDIA nForce3 250Gb; ja nie mogę zamieszczać linków)
W tym momencie operuję na starym dysku PATA (WD 1600JB-00GVC0) z Windowsem XP SP3.

Liczę na Was!

PS
Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1112379)
Ja jednak zachęcam Ciebie do zabawy i nauki

Zachęciłeś to teraz ratuj :haha:

Próbowałem już:
- Instalować Windows ze zintegrownymi sterownikami SATA (integracja programem nLite)

Zdjęcia z BIOSu:
  • Dysk SATA
    h**p://img838.imageshack.us/i/p1000717h.jpg/
  • Integrated Peripherals
    h**p://img214.imageshack.us/i/p1000718f.jpg/
  • ***946; (po jej wyświetleniu następowało zacięcie i trzeba było resetować)
    h**p://img841.imageshack.us/i/p1000715.jpg/

Nie jestem w stanie stwierdzić, co było bezpośrednią przyczyną, ale kolej rzeczy była taka, że najpierw padł system, a przy reinstalacji instalator nie potrafił już poprawnie rozpoznać dysku.

Próbowałem już:
- Resetować BIOS

Nie pomaga :(

rafalkam 03.11.2010 15:19

Kupiłem dysk HD103SJ i chcę go podłączyć do kompa. Ustawiłem w biosie, dysk jest wykrywany ale Windows 7 go nie widzi. Znaczy chyba coś tam wykrył bo instalował jakieś stery ale menadżer dysków go nie widzi i nie mogę go sformatować i zainicjalizować.
Czy ktoś wie jak to zrobić?

prometeusz 03.11.2010 15:29

Ilość załączników: 2
zamiesc screnna z menadzera urzadzen i z zarzadzanie komputerem
Załącznik 55964
Załącznik 55962

rafalkam 03.11.2010 15:34

Dysku tam nie ma - ani w menadżerze urządzeń ani w zarządzaniu dyskami - jak by były to bym sobie poradził. Szukam sposobu jak odnaleźć ten dysk.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:13.