![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.11.2007
![]() |
Podłączenie drugiego dysku SATA, pierwszy to IDE
Mam pytanie, bo nigdy tego nie robiłem a mam dysk z poprzedniego kompa i chce podłączyć do taty kompa żeby zgrać sobie potrzebne pliki.
A mianowicie tata ma dysk na podłączenie IDE a mój dysk jest na SATA jak dobrze połaczyć dysk i czy w biosie trzeba coś ustawić...? Zakładam też że mój dysk tam jest Windows XP i u taty jest Windows XP, chodzi mi o to żeby nie było konfliktu przy włączenu kompa Z góry dziękuję za instrukcje krok po kroku żeby nie spieprzyć sobie dysku i kompa |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Zdezorientowany
Zlotowicz
Data rejestracji: 08.05.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nic się nie powinno gryźć.
Przed podłączeniem sprawdź czy masz dysk sata 1 czy sata 2 i zobacz czy płyta główna w komputerze ojca obsługuje ewentualne sata 2, jeśli dysk będzie sata 2 a płyta sata 1 to najprawdopodobniej będziesz musiał wsadzić zworkę w dysk wg opisu z naklejki na dysku. Jak już podłączysz, to najpierw wejdź do biosu i sprawdź czy dysk ojca jest pierwszy w kolejości bootowania. Nie uruchamiaj przypadkiem jego komputera za pomocą swojego windowsa. Następnym razem podaj jaką masz płytę, dysk itp co uważasz za istotne, nikt tutaj nie czyta nikomu w myślach, z tego co wiem przynajmniej ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
problem z sterownikami sata / ide | tiger188 | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 0 | 16.08.2007 17:22 |
Ide SATA Converter >> potrzebuje pomocy :) | ynsiwy | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 15 | 01.06.2007 17:17 |
Nagrywarka IDE -> Sata - ciekawe rozwiązanie | NeuroPL | Napędy optyczne DVD | 5 | 22.08.2006 18:13 |
Jak podlaczyc SATA + HDD IDE + CDROM`y | Kasprzak | Off topic | 4 | 16.10.2003 10:49 |
Jeżeli ktoś zna angielski perfekt proszę przetlumaczyć | memorando | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 1 | 17.05.2003 10:41 |